UNESCO | Συμφωνία Αθήνας – Λονδίνου να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Defence Redefined
Published on 20/05/2022 at 12:30

Σε συμφωνία για απευθείας συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, οι οποίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέληξαν Αθήνα και Λονδίνο με την μεσολάβηση της UNESCO.

Αυτό αποκαλύπτεται σε σημείωμα της UNESCO που συνάχθηκε ενόψει της 23ης συνεδρίασης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για την προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στα κράτη προέλευσής τους, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι (18-20 Μαΐου).

Η έκθεση της UNESCO εκτείνεται σε οκτώ σελίδες κάνοντας έναν απολογισμό της 22ης συνεδρίασης και σε τρεις παραγράφους αναφέρεται στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως αποκαλύπτεται, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής και επιστολές της στις δυο κυβερνήσεις, υπήρξε ανταπόκριση.

Η UNESCO, αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο την ενημέρωσε για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Βρετανού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, Λόρδου Στίβεν Πάρκινσον.

Η πρόταση έγινε τον περασμένο μήνα και σχεδόν άμεσα υπήρξε θετική απόκριση από την ελληνική πλευρά στις; 29 Απριλίου. Η συνάντηση των δύο υπουργών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές μέλλον, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβή ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο | Σύσφιξη των σχέσεων τους

Η ενημέρωση της UNESCO αναφέρει τα εξής για το θέμα:

“17. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή το 1984. Έκτοτε, η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις της και έχει υιοθετήσει αρκετές συστάσεις για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και καλώντας τον Γενικό Διευθυντή να διευκολύνει τις συναντήσεις για το σκοπό αυτό . Σε πολλές περιπτώσεις, η UNESCO επανέλαβε την ετοιμότητά της να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας ως προς αυτό.

18. Η 22η σύνοδος της ICPRCP (Σεπτέμβριος 2021) ενέκρινε τη Σύσταση 22.COM 6 που καλεί την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να “εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την επίτευξη μιας ικανοποιητικής διευθέτησης αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική, πολιτιστική του , νομική και ηθική διάσταση” (παράγραφος 9), και καλώντας τον Γενικό Διευθυντή να “βοηθήσει στη σύγκληση των απαραίτητων συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα αυτό” (παράγραφος 10). 

Κατά την ίδια σύνοδο υιοθετήθηκε η απόφαση 22.COM 6, η οποία, μεταξύ άλλων, “καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα [των Γλυπτών του Παρθενώνα]”. Μετά τη σύσταση 22COM.6, η Γραμματεία απέστειλε δύο επιστολές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, ζητώντας πληροφορίες και προτείνοντας τη διευκόλυνση του διαλόγου.

19. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα απάντησαν στη Γραμματεία στις 8 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2022 αντίστοιχα, περιγράφοντας τις ενέργειες που αναλήφθηκαν για τη συνέχιση του διαλόγου για την υπόθεση αυτή. Και τα δύο κράτη μέλη ανέφεραν τη διμερή συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Τζόνσον επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό το θέμα παραμένει ένα θέμα για τους Καταπιστευματοδόχους του Βρετανικού Μουσείου. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μedia και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Πάρκινσον, η οποία ελπίζει ότι θα λάβει θετική απάντηση των ελληνικών αρχών. Ως προς αυτό, η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η εισήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να γίνει συνάντηση μεταξύ των μερών εν ευθέτω χρόνω”.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Δένδια – Τρας | Ενεργοποίηση του ελληνο-βρετανικού Μνημονίου στον τομέα της Άμυνας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This