ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

“The Cyprus Papers” | Βόμβα στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Al Jazeera με σωρεία βιντεογραφημένων συζητήσεων
Defence Redefined
Published on 12/10/2020 at 15:21

Με σημερινό του δημοσίευμα “βόμβα” το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera εκθέτει επώνυμα πολιτικούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι οποίοι φέρεται να είχαν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους αντιπροσώπους “επενδυτών” οι οποίοι είχαν εγκληματικό παρελθόν αλλά επιθυμούσαν την απόκτηση του Κυπριακού Διαβατηρίου μέσω του κρατικού επενδυτικού προγράμματος.

Στο βίντεο του δημοσιεύματος συνεργάτες του Al Jazeera οι οποίοι υποδύονται αντιπροσώπους επενδυτών φαίνεται να παρουσιάζουν “κύκλωμα” το οποίο εκμεταλλευόμενο τα κενά τα οποία είχε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα προσφέρει με συνοπτικές διαδικασίες διαβατήρια σε άτομα με εγκληματικό παρελθόν. Όλα αυτά βέβαια με την εμπλοκή συγκεκριμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι και κατονομάζονται.

Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης αποκάλυψης του Al Jazeera σχετικά με την σωρεία εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του και αποκάλυπταν κατά την άποψη του ομίλου την παραχώρηση “χρυσών διαβατηρίων” σε άτομα με εγκληματικό παρελθόν. 

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα άτομα τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν ενημερώθηκαν μετά την αναχώρηση των συνεργατών του Al Jazeera και προέβαλαν διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι αναφέρονται στο βίντεο.

Ο όμιλος Giovanni, εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση πριν την δημοσιοποίηση του ολοκληρωμένου ρεπορτάζ,  αναφέροντας ότι το εν λόγω δημοσιογραφικό δίκτυο προσπαθεί να παγιδεύσει τον όμιλο. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, ο όμιλος κάνει λόγο για σκηνοθετημένη προπαγάνδα. 

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία παραχώρησε μετά το τρέιλερ του Al Jazeera (και πριν την δημοσιοποίηση ολόκληρου του βίντεο) ανέφερε ότι:

«Ο Al Jazeera, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει, πως ο συγκεκριμένος πράκτοράς τους, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές. Ένας σταθμός ο οποίος θεωρεί πως απέδειξε πως στην Κύπρο, έγιναν και γίνονται όλα στρεβλά και γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές, πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι είδηση για τον σταθμό. Ότι υπήρχε δηλαδή και μια εξαίρεση! Άρα ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνιτική δημοσιογραφία, κάνει άλλα πράματα τα οποία είναι εύκολο κάποιος να τα καταλάβει»

Η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης ωστόσο αλλά και ο τρόπος συλλογής των στοιχείων (κρυφές βιντεοσκοπήσεις) και η ευρύτερη εκμετάλλευση τους είναι κάτι το οποίο προβληματίζει και θα απασχολήσει αρκετά στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: Ταγίπ Ερντογάν | Η Τουρκία παραμένει στο πλευρό των “καταπιεσμένων” στον Καύκασο

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This