Skynex | Το αντιαεροπορικό σύστημα της Rheinmetall με ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά
Defence Redefined
Published on 29/01/2023 at 14:58

*Χρίστος Λοΐζου

Η DEFENCE ReDEFiNED παρευρέθηκε στο 20ο συνέδριο Defence Talks 2022 της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Βερολίνο. 

Στο συνέδριο είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι με ειδίκευση στα αμυντικά θέματα από όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου (συμμετοχή του DEFENCE ReDEFiNED) και οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τα συστήματα της εταιρείας και τα νέα προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ των θεματικών που καλύφθηκαν στο συνέδριο ήταν και τα αντιαεροπορικά συστήματα της Rheinmetall με κύρια έμφαση στο σύστημα Skynex, κάτι το οποίο παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά όπως αναλύεται παρακάτω. 

Η εταιρεία, μελετώντας δεδομένα από τις συγκρούσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και την Ουκρανία, εξήγαγε το συμπέρασμα πως οι δυνατότητες αεράμυνας μικρού βεληνεκούς είναι απαραίτητες στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων για την προστασία κρίσιμων υποδομών και δυνάμεων επί του εδάφους.

©Rheinmetall

Το σύστημα Skynex βασίζεται σε μία αρθρωτή και δικτυοκεντρική δομή με δυνατότητες διασύνδεσης με αριθμό άλλων συστημάτων. Στην βασική του διαμόρφωση περιλαμβάνει ραντάρ Oerlikon τύπου AESA X-TAR3D, τέσσερα πυροβόλα Oerlikon Revolver Gun Mk 3 (με ανεξάρτητο κέντρου ελέγχου πυρός ανά μονάδα) διαμετρήματος 35 χιλ και κέντρο ελέγχου CN-1, ενώ δύναται να ενωσματώσει επιπλέον πολυφασματικό αισθητήρα (MSU),  συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολείς (jammers) της ELT (της Electronica Group) για αντιμετώπιση drones καθώς και διαφορετικές μονάδες πυρός (effectors) όπως ρυμουλκούμενα δίδυμα πυροβόλα Oerlikon GDF 009 (EO με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα και TREO με EO και επιπρόσθετο ραντάρ εντοπισμού στόχων), πυροβόλα RG Mk 2, laser Oerlikon HEL ισχύος 20-30 kW και πυραύλους παλαιότερης τεχνολογίας όπως π.χ SPARROW RIM-7 (του συστήματος ΒΕΛΟΣ της Ελληνικής ΠΑ) ή τους ASPIDE τους οποίους διαθέτει και η Εθνική Φρουρά.

Το Skynex μπορεί να ανιχνεύσει, να εγκλωβίσει και να εξουδετερώσει αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ, πυραύλους αέρος-εδάφους, πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα όπλων καμπύλης τροχιάς όπως όλμους, ενώ σε αναβαθμισμένη έκδοση με πιο διευρυμένες δυνατότητες μπορεί να αντιμετωπίσει καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας, βλήματα πυροβολικού μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και μαζικές επιθέσεις κορεσμού.

Διαβάστε επίσης: Skynex | Εξουδετερώνοντας σμήνος από drones σε δευτερόλεπτα

Η Rheinmetall ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, πως θα προμηθεύσει “διεθνή πελάτη” τον οποίο δεν κατονομάζει με δύο αντιαεροπορικά συστήματα Skynex, αξίας 182 εκατομμυρίων ευρώ και δύο φορτηγά HX αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η παράδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Την ίδια μέρα, η γερμανική σελίδα Handelsblatt μετέδωσε πως η συγκεκριμένη παραγγελία αφορά την Ουκρανία χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από την εταιρεία.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ δημοσιοποίησαν τον Οκτώβριο του 2022 σχετικό VIDEO από την άσκηση “Ασπίδα 6” όπου απεικονίζει το σύστημα Skynex που προμηθεύτηκε στην έκδοση που περιέχει οκτώ αντιαεροπορικά Oerlikon RG Mk 3 35χιλ και ραντάρ X-TAR3D. Η παραγγελία του Κατάρ ανέρχεται σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας το 2019 -όπου πάλι τότε δεν κατονομαζόταν το κράτος-, στα 210 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύστημα αισθητήρων MSU με εύρος εντοπισμού έως 30 χλμ παρέχει νέας γενιάς δυνατότητες εντοπισμού και ταυτοποίησης εναέριων στόχων (VSHORAD) με ίχνος ραδιοτομής (RCS) 1m2 ενώ το κέντρο ελέγχου CN-1 επιτρέπει στον χειριστή να ελέγξει μέχρι και δύο ταυτόχρονες εμπλοκές στόχων με ενισχυμένες αυτοματοποιημένες διαδικασίες ώστε να μειώνεται ο φόρτος εργασίας του χειριστή.

Το τρισδιάστατο ραντάρ X-TAR3D το οποίο παρέχει τα δεδομένα ώστε να ληφθούν οι εντολές για στόχευση και εξουδετέρωση, παρέχει επίσης δυνατότητες για ανίχνευση στόχων RAM ενώ διαθέτει νέας γενιάς δυνατότητες αναγνώρισης ταυτότητας των εναέριων στόχων (IFF – Identification Friend or Foe).

Τεχνικά χαρακτηριστικά Oerlikon X-TAR3D:

 • Εύρος: 25-50 χλμ
 • Εύρος εμπλοκής: 35 χλμ (1,5 δευτερόλεπτα – 50 μοίρες)
 • Εύρος επιτήρησης: 50 χλμ (3 δευτερόλεπτα – 25 μοίρες)
 • Εύρος εντοπισμού και ειδοποίησης: 25 χλμ (1 δευτερόλεπτο – 70 μοίρες)
 • Κεραία κάθετης διάταξης (Vertical phased array antenna)

Ο οπλισμός του Skynex όπως προαναφέρθηκε μπορεί να περιλαμβάνει πέραν των πυροβόλων RG Mk3 ή ΜΚ2, δίδυμα πυροβόλα Oerlikon GDF 009 EO ή TREO 35 χιλ. τα οποία διαθέτουν αμφότερα έχουν δυνατότητες χρήσης πυρομαχικών προγραμματισμένης εναέριας πυροδότησης τύπου Oerlikon Ahead®. Το πυρομαχικό AHEAD των 35 χιλ. (35mm x 228) αφού προγραμματιστεί με τη χρήση μαγνητικών επαγωγικών πηνίων προ της εξόδου του από την κάννη του όπλου εκρήγνυται σε προκαθορισμένη απόσταση από τον στόχο διασπείροντας 152 βολίδες βολφραμίου.

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Τεχνικά χαρακτηριστικά Oerlikon Mk3:

 • Διαμέτρημα: 35 χιλ 
 • Αριθμός Καννών: 1
 • Ωφέλιμο βεληνεκές: 4 χλμ
 • Ρυθμός βολής: 1000 βολές / λεπτό
 • Στατικό ή εποχούμενο 
 • Ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα  (HDIR camera, HDTV camera, 2x αποστασιόμετρο laser) και ραντάρ εντοπισμού στόχων (Ku- KuTRG)
 • Δυνατότητα C-RAM

Τεχνικά χαρακτηριστικά GDF009 TREO:

 • Διαμέτρημα: 35 χιλ 
 • Αριθμός Καννών: 2
 • Ρυθμός βολής: 1100 βολές / λεπτό
 • Χωρητικότητα: 280 βλήματα (112 σε ετοιμότητα – 168 σε σε αυτοματοποιημένο σύστημα γεμίσματος)
 • Ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα  (HDIR camera, HDTV camera, 2x αποστασιόμετρο laser) και ραντάρ εντοπισμού στόχων (Ku- KuTRG)
 • Μονάδα παροχής ισχύος
 • Ρυμουλκούμενο

Η Rheinmetall ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου 2023 πως προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με “διεθνή πελάτη” τον οποίο δεν κατονομάζει για εκσυγχρονισμό πυροβόλων Oerlikon GDF 009 35χιλ για να μπορούν να υποστηρίξουν και πυρομαχικά Ahead, μαζί με επιπλέον εξοπλισμό για το κέντρο διεύθυνσης πυρός Skyguard, σε τιμή που αναφέρεται ως χαμηλός τριψήφιος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες για αναβάθμιση θα αρχίσουν άμεσα εντός του 2023. 

Σε παλαιότερη ανακοίνωση της, τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε συμφωνία με μη κατονομαζόμενο πελάτη για προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος Skyguard 3, στην τιμή των 65 εκατομμυρίων ευρώ, όπου περιλαμβάνεται και η προμήθεια πυρομαχικών Ahead.

Το ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο Βερολίνο με στελέχη της γερμανικής εταιρείας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως έχει γίνει ανάλογη πρόταση στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνας “ΟΘΕΛΛΟΣ” της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε επίσης: Ο “Σιδερένιος Θόλος” του Ισραήλ και η C-RAM προστασία σε Κύπρο – VIDEO

Στην πρόταση της γερμανικής εταιρείας συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση των πυροβόλων Oerlikon GDF-003 35 χιλ τα οποία διαθέτει η Εθνικη Φρουρά στο σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν πυρομαχικά Ahead, μαζί με αναβάθμιση του κέντρου διεύθυνσης πυρός σε Skyguard 5 η οποία είναι πιο φθηνή επιλογή σε σύγκριση με την προμήθεια Skynex. Το κόστος υπολογίζεται σε χαμηλό τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. 

Για λεπτομερή ανάλυση που αφορά το αντιαεροπορικό σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ” της Εθνικής Φρουράς διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Α/Α Σύστημα «ΟΘΕΛΛΟΣ» | Ο ακούραστος “φύλακας” των Κυπριακών Αιθέρων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This