ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Sibu/Cooperation-2021| Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Κίνας – Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 14/08/2021 at 09:58

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία διεξήγαγε μαζί με την Κίνα στρατιωτικές ασκήσεις σε Κινεζικό έδαφος στην περιοχή Nigxia. Στην άσκηση συμμετέχουν πέραν των 10.000 στρατευμάτων. 

Η μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Sibu/Cooperation-2021 δείχνει πως οι δύο χώρες διευρύνουν την συνεργασία τους καθώς βρίσκονται σε ρήξη με την Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Ο Ρωσικός τύπος αναφέρει ότι από το 2005 που οι δύο χώρες προχωρούν σε κοινές ασκήσεις, για πρώτη φορά φέτος οι Ρώσοι στρατιώτες θα χρησιμοποιήσουν Κινεζικά οπλικά συστήματα. Η Μόσχα έστειλε μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30SM, μηχανοκίνητες μονάδες, χερσαία τμήματα και αντιαεροπορικά. 

Συμμετείχαν χερσαίες, εναέριες και ναυτικές δυνάμεις ενώ ανακοινώθηκε πως κύριος σκοπός της άσκησης είναι η αντιτρομοκρατία παρόλο που όπως υποδηλώνουν οι αριθμοί και τα μέσα που έλαβαν μέρος, περιελάμβανε πληθώρα σεναρίων.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu με τιν Κινέζο ομόλογο του Wei Fenghe παρατηρούν την άσκηση Sibu/Cooperation-2021. Πηγή: ©Reuters

Την Παρασκευή ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu δήλωσε ευχαριστημένος για την συνεργασία με τις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις και ελπίζει σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων.

Η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στον στρατιωτικό τομέα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ανησυχήσει τις ΗΠΑ. Το δόγμα της διπλής ανάσχεσης θα αντιμετωπίσει σίγουρα τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του, αφού οδηγεί όλο και πιο κοντά δύο μεγάλες δυνάμεις, με πυρηνικά οπλοστάσια και τεράστιο γεωπολιτικό δυναμικό. Για πολλούς Αμερικανούς αναλυτές η υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ πρέπει να στραφεί πλήρως στην ανάσχεση της Κίνας καθώς η τεράστια οικονομική της άνοδος είναι πολύ πιθανό να μεταφραστεί σε στρατιωτική και να διεκδικήσει η ίδια μία ηγεμονική θέση περιφερειακά αλλά και σε ολόκληρο το διεθνές σύστημα. Θα δείξει στο μέλλον πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αφομοιώσει τις ανακατανομές ισχύος και τις περιφερειακές αλλαγές στην Αμερικανική υψηλή στρατηγική.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Γ. Στόλτενμπεργκ | Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν την πολιτική τους έναντι της Κίνας

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This