ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ραγδαία κι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2019, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων στρατιωτικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, τονίζεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη 28/04.
Κατά την έκθεση, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε 1,91 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2019, αυξανόμενες κατά 3,6% από το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το 2010 ποσοστιαία, που τις οδήγησαν σε απόλυτο αριθμό στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989.

Παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, ανά ήπειρο, 1988–2019 © STOCKHOLM INTERNATIONAL PEACE RESEARCH INSTITUTE
Ωστόσο οι στρατιωτικές δαπάνες που πιθανόν να έφθασαν πέρυσι στην κορύφωσή τους, θα μειωθούν σημαντικά φέτος, με δεδομένο τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Θα υποδεικνύαμε ότι αυτή ήταν η κορύφωση, διότι η οικονομική ύφεση εξαιτίας της COVID-19 θα έχει μείζονα αντίκτυπο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε όλα τα είδη (δημοσίων) δαπανών, το 2020», εξήγησε ο Νιαν Τιαν, ερευνητής του SIPRI.
Πρόσθεσε πως «ιστορικά τεκμήρια» κατατείνουν στο ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αποκλιμακωθούν, όπως συνέβη μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009, η οποία «δεν πλησιάζει καν τη σφοδρότητα αυτής που βλέπουμε τώρα».
Ο Τιαν θύμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020.
Οι κυβερνήσεις «θα αρχίσουν να λογαριάζουν πού θα κατανείμουν χρήματα. Θα πρέπει να ζυγίσουν τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες», εξήγησε.
Για τις στρατιωτικές δαπάνες του 2019, παρατήρησε πως «οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την άνοδο ήταν η αύξηση των δαπανών των ΗΠΑ την τελευταία διετία (+5,3%), που πραγματικά ώθησε το παγκόσμιο σύνολο ακόμα πιο πάνω, και επίσης η συνεχιζόμενη άνοδος και ανάδυση της Κίνας και της Ινδίας, που συγκαταλέγονται πλέον στις τρεις χώρες με τις υψηλότερες (στρατιωτικές) δαπάνες» στον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες – 732 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 38% των παγκόσμιων. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν ποσό ίσο με αυτό που δαπάνησαν οι επόμενες 10 χώρες της κατάταξης μαζί, υπογραμμίζει το SIPRI.
Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ
Το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους στο Ιράν – Αντίποινα από την Τεχεράνη
Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιχείρηση κατά στόχων στο Ιράν…
Αυστρία | Έρευνες για το κίνητρο του δράστη που άνοιξε πυρ σε σχολείο
Οι αυστριακές αρχές αναζητούν απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν έναν 21χρονο ένοπλο να σκοτώσει 10 ανθρώπους στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσε στο σχολείο…
ΗΠΑ | Ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και εθνοφρουράς της Καλιφόρνια
Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν για τρίτη ημέρα…
Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που πολέμησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας
Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο καθώς και τελετή ταφής των οστών του πεσόντος Χαράλαμπου Σαμλιάν…
HOUTRIS | Παρών στην DEFEA 2025 με ευρεία γκάμα ειδικοποιημένων οχημάτων και προϊόντων για τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις – Φωτογραφίες
Για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, κάθε στρατιωτικό επιτελείο χρειάζεται να έχει στην διάθεση του όλα τα διαθέσιμα μέσα…
Το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους στο Ιράν – Αντίποινα από την Τεχεράνη
Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιχείρηση κατά στόχων στο Ιράν…
LRSO | Ο νέος πύραυλος πλεύσης για πυρηνική κρούση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δημοσίευσε πρόσφατα ένα concept art του προηγμένου stealth πυραύλου cruise τύπου AGM-181A Long-Range Standoff…
CELLOCK | Drones και Τεχνητή Νοημοσύνη στη DEFEA 2025
Η κυπριακή εταιρεία CELLOCK σημείωσε δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας, DEFEA 2025, στην Αθήνα…
Τουρκία | Η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας – 10 δις για αεροσκάφη KAAN στην Ινδονησία
Η Ινδονησία παρήγγειλε 48 μαχητικά αεροσκάφη KAAN από την Τουρκία με συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
0 Σχόλια