SAS Technology | Βολή του UAS SARISA με ρουκέτα FZ-90 (Hydra 70)
Defence Redefined
Published on 28/04/2023 at 17:30

Την Τρίτη 25-4-2023, η SAS Technology έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εναέρια βολή του UCAV SARISA με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ90 κατασκευής της Thales Belgium. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η βολή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής που ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια έχει και μια διεθνή πρωτιά αφού η ρουκέτα HYDRA 70, για πρώτη φορά διεθνώς, εβλήθη και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, από ένα μικρό σχετικά εύκολα μεταφερόμενο Drone.

Το σύστημα αυτό, αποδεδειγμένα πια μπορεί να δώσει σημαντικές δυνατότητες οργανικής ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης), ακόμα και σε μικρές στρατιωτικές Ομάδες. Επιχειρησιακά το UCAV SARISA (σε κάποιους τομείς), αποτελεί πλέον ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό οικονομικό και ευέλικτο υποκατάστατο, των πολύ ακριβών επιθετικών ελικοπτέρων, ιδιαίτερα εφοδιασμένο με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες από καταδείκτη LASER.

Επιχειρησιακές Δυνατότητες του Συστήματος

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος SARISΑ εξοπλισμένου με HYDRA 70, τόσο με την κατευθυνόμενη όσο και με την απλή ρουκέτα, ενδεικτικά αφορούν:

  • Στην άμυνα νήσων ενάντια σε αποβατικές επιχειρήσεις.
  • Σε επιχειρήσεις μονάδων καταδρομών.
  • Σαν οργανικό σύστημα ναυτικών μονάδων.
  • Πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και μάλιστα σαν οργανικό σύστημα στην υπηρεσία του τοπικού Διοικητή, που δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από την δυνατότητα διάθεσης περιορισμένων επιχειρησιακών πόρων όπως μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΒ | Εναρκτήρια σύσκεψη του προγράμματος “Γρύπας” για σχεδιασμό και παραγωγή δεύτερου UAV

Ιστορικό Ανάπτυξης

Η Διοίκηση, και η επιστημονική/τεχνική ομάδα της SAS Technology, έχουν εργαστεί σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, επενδύοντας τόσο σε κεφάλαια όσο και σε έμψυχο δυναμικό/επιστήμονες αλλά και εξοπλισμό. Στην πορεία αυτή, αντιμετωπίστηκαν πολλά γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, αλλά χάρη στην υποστήριξη ανθρώπων σε καίριες θέσεις, αποφασισμένων να στηρίξουν την νέα εποχή τεχνολογικών εξελίξεων στην Ελλάδα, επετεύχθη τελικά ο στόχος.

Η SAS Technology είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που πέτυχε, όχι μόνο να κατασκευάσει ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης, και κατασκευής επαγγελματικά μη επανδρωμένα συστήματα, αλλά και η πρώτη που τόλμησε να εγκαταστήσει και να δοκιμάσει με επιτυχία πάνω σε αυτά πολλά διαφορετικά όπλα και πυρομαχικά πέραν της ισχυρής ρουκέτας HYDRA 70, όπως RPG 18 RPG 26, Χειροβομβίδες, βλήματα όλμου κ.α., δημιουργώντας ιστορικά το πρώτο Ελληνικό UCAV, το SARISA SRS-1Α, με τα UCAV ARES ARS-1Α και EMPUSA EMP-X6T να ακολουθούν.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών, εντάσσεται και το επιτυχημένο πλέον πρόγραμμα βολής του UCAV SARISA με ρουκέτες 2.75 (Hydra 70), ενώ έπονται και πολλά ακόμη νέα καινοτόμα προγράμματα, κάποια από τα οποία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρηματικότητας και καινοτομίας, θα παρουσιαστούν επίσημα στην επερχόμενη διεθνή έκθεση DEFEA (9-11 Μαΐου).

Διαβάστε επίσης: SRS-1A SARISA | Βολές του μη επανδρωμένου αεροχήματος με ρουκέτες FZ275 LGR της THALES που μπορούν να έχουν και τα νέα ελικόπτερα της Κύπρου

Η επιτυχημένη αυτή βολή ήταν μια δοκιμή σε πραγματικό περιβάλλον, που ήρθε σαν αποτέλεσμα πληθώρας θεωρητικών αναλύσεων επιστημονικών δεδομένων, που χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες εργασίας από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της SAS.

Πορεία Ομαλής Ανάκαμψης του Drone από την Επίδραση των Καυσαερίων

Κάθε δοκιμή πτητικών μέσων και ειδικά οπλισμένων, ενέχει και κινδύνους, οι οποίοι πρέπει επαρκώς να αναλύονται στην φάση της προετοιμασίας, και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη δυνατή άμβλυνση τους, ώστε η διαδικασία να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Για τους λόγους αυτούς η SAS Technology προέβη σε διεξοδική ανάλυση κινδύνων, που υποβλήθηκαν στην ΓΔΑΕΕ, η διοίκηση της οποίας και επέτρεψε την εκτέλεση της βλητικής αυτής δοκιμής. Μιας δοκιμής που οργανώθηκε και εκτελέστηκε υποδειγματικά από την SAS Technology με την ενεργή υποστήριξη των ΕΑΣ με τα οποία η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει ενεργό και ιδιαίτερα παραγωγικό μνημόνιο συνεργασίας.

Θα ήταν παράλειψη τέλος να μην αναφερθεί η άψογη συνεργασία με το προσωπικό του Πεδίου Βολής, που με τρόπο άρτιο και επαγγελματικό παρείχε πολύτιμη καθοδήγηση στην όλη διαδικασία, βασισμένη στην μεγάλη εμπειρία του.

Διαβάστε επίσης: SRS-1A SARISA | Συνεργασία με THALES για τις ίδιες ρουκέτες που μπορούν να φέρουν τα “Κυπριακά” Η145Μ – Φωτογραφίες

Η Έναρξη της Προσπάθειας

Η πρόθεση της SAS Technology να δημιουργήσει ένα UCAV οπλισμένο με ρουκέτες HYDRA 70 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην DEFEA 2021. Παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία που αντιμετώπισε κάποιες στιγμές ακολούθησε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο και ολοκλήρωσε τον στόχο της. Αυτό όμως είναι ο πραγματικός δρόμος ανάπτυξης τεχνογνωσίας.

Όλα τα προϊόντα που αγοράζει η Ελλάδα, σαν πελάτης όλα αυτά τα χρόνια, έχουν στην διαδρομή ανάπτυξης τους, δυσκολίες, και ενδεχόμενα αποτυχίες, οι οποίες όμως τελικά αποτελούν και το πραγματικό KNOW HOW της βιομηχανίας και δη της αμυντικής διεθνώς.

Επόμενα Βήματα

Η εξέλιξη του όλου προγράμματος προβλέπει την συνέχιση των βολών, για την βελτιστοποίηση της σκόπευσης και επιχειρησιακής αξιοποίησης του, αλλά ησυνέχεια αυτή, βασίζεται πλέον σε σταθερά θεμέλια.

Η SAS Technology με την βολή αυτή, πλέον αποδεικνύει την δυνατότητα της, με επιμονή και συστηματικότητα, να φέρει εις πέρας αξιόπιστα όλα όσα σχεδιάζει. Η εταιρεία, όπως και πολλές ακόμη ελληνικές εταιρείες, μπορούν να δημιουργήσουν αξιόπιστα καινοτόμα συστήματα που μπορούν να δώσουν σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. 

Ήλθε λοιπόν η ώρα και η Ελλάδα να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες και να ανοίξει τα δυνατά τεχνολογικά φτερά της, συνειδητοποιώντας ότι μπορεί πια να βασιστεί στην επιστημονική δεινότητα και τις καινοτόμες ιδέες των δικών της παιδιών, των δικών της τεχνικών και Επιστημόνων.

Διαβάστε επίσης: Latsco S.I | Συνεργασία με την S.A.S και δωρεά drones SARISA στο Πυροσβεστικό Σώμα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This