SAAB | Παραγγελία για το AUV Sabertooth
Defence Redefined
Published on 05/06/2023 at 19:39

Η SAAB έλαβε παραγγελία για το Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) Sabertooth από την PXGEO, έναν πάροχο θαλάσσιων γεωφυσικών υπηρεσιών με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SAAB, η αξία της παραγγελίας είναι περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ και οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2023-2025. Επιπλέον, η παραγγελία περιλαμβάνει περισσότερα από 20 οχήματα Sabertooth, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη παραγγελία του τύπου μέχρι σήμερα.

Τα υπόψη συστήματα θα αποτελούν μέρος της λύσης MantaRay της PXGEO για την απόκτηση υπεράκτιων σεισμικών δεδομένων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και ανάκτηση εξοπλισμού κατά τη διάρκεια ερευνών στο βυθό του ωκεανού.

Συγκεκριμένα, το Sabertooth είναι μια ελαφριά πλατφόρμα επιθεώρησης, συντήρησης και επισκευής (inspection, maintenance and repair – IMR) με την δυνατότητα να εκτελεί εργασίες σε βάθη έως και 3.000 μέτρα.

Η πλατφόρμα Sabertooth είναι διαθέσιμη σε διαμορφώσεις μονού και διπλού κύτους και έτσι, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του για διαμόρφωση μονού και διπλού κύτους είναι αντίστοιχα:

  • Διαστάσεις: 3,6 x 0,66 x 0,45 μέτρα / 4 x 1,35 x 0,67 μέτρα
  • Μέγιστο Βάρος εκτόξευσης: 800 κιλά / 2000 κιλά
  • Μέγιστη ταχύτητα: 5 κόμβοι / 4 κόμβοι
  • Χωρητικότητα μπαταρίας:12 kWh / 30 kWh

Το μικρό του μέγεθος, η λειτουργία χωρίς πρόσδεση και η ευελιξία του εξασφαλίζουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση εντός και περιμετρικά πολύπλοκων υποδομών, ενώ είναι ιδανικό για εργασίες IMR σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις και σήραγγες, καθώς και για υπεράκτιες έρευνες.

Η πλατφόρμα δύναται να λειτουργεί αυτόνομα υποστηριζόμενη από ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα λογισμικό σχεδιασμού αποστολής από τον εκάστοτε πελάτη. Επίσης, μπορεί να επιχειρήσει χειροκίνητα κατόπιν οδηγιών βήμα προς βήμα από έναν χειριστή μέσω μιας οπτικού μέσω νερού ή ακουστικού σύνδεσμου επικοινωνίας. 

Στη συνέχεια, κάθε βήμα επαληθεύεται με δεδομένα βίντεο ή σόναρ και αποστέλλεται πίσω μέσω του συνδέσμου επικοινωνίας. Εάν ο σύνδεσμος αντιμετωπίσει κάποια δυσλειτουργία, ενεργοποιείται μια προ-προγραμματισμένη δράση έκτακτης ανάγκης.

Περαιτέρω, αν χρειαστεί, η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποθαλάσσιο σύστημα διαμονής (subsea resident system), καθώς το όχημα μπορεί να προσδέσει σε μονάδα σύνδεσης (docking unit), όπου μπορούν να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες του. 

Αυτή η μονάδα επιτρέπει τη μεταφόρτωση δεδομένων στην επιφάνεια και τη λήψη νέων οδηγιών. Έτσι, το Sabertooth μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα στη μονάδα ελλιμενισμού και να παραμείνει εκεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από έξι μήνες χωρίς συντήρηση, εξαλείφοντας το υλικοτεχνικό κόστος των μονάδων επιφανείας.

Ως εκ τούτου, με το Sabertooth, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που δεν είναι προσβάσιμες με πλοία λόγω πάγου ή καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε επίσης: Στο βαθύτερο σημείο της γης με τη συμβολή Κυπριακής εταιρείας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This