ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAAB | Νέα παραγγελία από Σουηδία για υποβρύχια A-26
Defence Redefined
Published on 31/08/2021 at 18:11

Η Saab ανακοίνωσε ότι έλαβε νέα παραγγελία από τη Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού (FMV) για συνέχιση της ανάπτυξης και παραγωγής, καθώς και διεύρυνσης των δυνατοτήτων, των δύο υποβρυχίων κλάσης A26 Blekinge που είχαν παραγγελθεί προηγουμένως από τη Σουηδία. 

Η αξία της παραγγελίας είναι 601 εκ. ευρώ (περίπου 5,2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες) και η παράδοση των δύο υποβρυχίων θα πραγματοποιηθεί το 2027 και το 2028. Η εν λόγω παραγγελία αποτελεί τροποποίηση του αρχικού συμβολαίου του 2015, με το οποίο η Σουηδία παρήγγειλε το νέο υποβρύχιο κλάσης A26 Blekinge, το οποίο είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις σουηδικές απαιτήσεις.

Ο Micael Johansson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saab ανέφερε ότι οι νέες δυνατότητες που πρόκειται να προστεθούν στο A26 θα δώσουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον πλεονεκτήματα αναφορικά με τα οπλικά συστήματα και την τεχνολογία stealth της πλατφόρμας. 

Η σχεδίαση και η ανάπτυξη του εν λόγω υποβρυχίου προέρχεται από το πρόγραμμα “UBat-2000 Flundran” του 1990. Ενώ αρχικά επρόκειτο να αναπτυχθεί από κοινού με τις Νορβηγία και Δανία, κατέληξε να γίνει 100% σουηδικό project στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το A-26 προορίζεται να αντικαταστήσει σε πρώτο χρόνο τα υποβρύχια κλάσης Sodermanland και σε δεύτερο χρόνο τα υποβρύχια κλάσης Gotland του Σουηδικού ναυτικού. 

Διαβάστε επίσης: Poseidon P-8A | Εκτόξευση τορπίλης για πρώτη φορά

Τροφοδοτούμενο από συμβατικούς κινητήρες ντίζελ-ηλεκτρικής πρόωσης και εξοπλισμένο με το σύστημα AIP Stirling, το υποβρύχιο A-26 προσφέρεται από τη Saab σε τρεις εκδόσεις για την εξασφάλιση εξαγωγικών συμβολαίων: A-26 Pelagic, A-26 Oceanic, και A-26 Oceanic Extended Range.

Σε μια άλλη εξέλιξη στην Ελλάδα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου με θέμα: “Η υπεροχή των υποβρυχίων μας στις ελληνικές θάλασσες σταδιακά εξανεμίζεται”, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται και η απόκτηση νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, παρακολουθεί τη διεθνή αγορά στο συγκεκριμένο τομέα και λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στον αμυντικό του σχεδιασμό.

Η πρόθεση αυτή για πρόσκτηση νέων υποβρυχίων προσδιορίζεται επακριβώς στην Απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με Αριθμό 1/8ης/27 Απριλίου 2021, η οποία φέρει βαθμό διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» και αφορά στην εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020 – 2034, και συνεπώς, περαιτέρω στοιχεία της δεν είναι αποδεσμεύσιμα, επανέλαβε στη Βουλή ο ΥΕΘΑ.

Με πληροφορίες από: SAAB, defenceredefined.com.cy 

Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό | Προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών για τα υποβρύχια

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This