RTX | Παράδοση του πρώτου ραντάρ στην Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA) με δυνατότητα εντοπισμού υπερ-υπερηχητικών όπλων
Defence Redefined
04/06/2025

Η Raytheon ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παράδοση του πρώτου ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στην Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (Missile Defense Agency – MDA), το οποίο είναι αναβαθμισμένο με την τεχνολογική δυνατότητα εντοπισμού υπερ-υπερηχητικών απειλών.

Η MDA χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα ραντάρ AN/TPY-2 για την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων, ωστόσο η νέα αυτή εκδοχή διαθέτει διάταξη στοιχείων που βασίζεται σε Νιτρίδιο του Γαλλίου (Gallium Nitride – GaN), σύμφωνα με την εταιρεία.

Πρόκειται για το 13ο AN/TPY-2 ραντάρ που παραδίδεται στην Υπηρεσία, αλλά είναι το πρώτο που ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία. Θα ενταχθεί στην όγδοη συστοιχία THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) του Αμερικανικού Στρατού.

Τα ραντάρ δύνανται να επιχειρούν σε προωθημένη διάταξη (forward-based mode), παρέχοντας δεδομένα στόχευσης (cuing data) σε συστήματα όπως το ναυτικό Aegis BMD ή το αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα Patriot του Στρατού Ξηράς. Το AN/TPY-2 αποτελεί τον βασικό αισθητήρα του συστήματος THAAD.

Το GaN είναι τεχνολογία που έχει ήδη ενσωματωθεί στο ραντάρ του Συστήματος Αεράμυνας Lower-Tier Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS), το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε για παραγωγή σε χαμηλούς ρυθμούς και προορίζεται να αντικαταστήσει τον αισθητήρα εντοπισμού του Patriot.

Η Raytheon διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής GaN στην Ανδόβερ της Μασαχουσέτης και έχει επενδύσει δεκαετίες στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία των ραντάρ με διπλάσια ισχύ σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, το GaN προσφέρει αυξημένη ευκρίνεια (fidelity), επιτρέποντας στον αισθητήρα να ανιχνεύει τη διαχωριστική φάση της πολεμικής κεφαλής από το πυραυλικό όχημα, καθώς και την παρουσία παραπλανητικών στόχων (decoys).

Οι υπερ-υπερηχητικές απειλές (hypersonic threats) κινούνται με ταχύτητες άνω του Mach 5 και μπορούν να ελίσσονται κατά τη φάση ολίσθησης (glide phase), καθιστώντας την ανίχνευσή τους εξαιρετικά δύσκολη. Καθίσταται συνεπώς κρίσιμη η εξουδετέρωσή τους σε πρώιμο στάδιο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το νέο ραντάρ επιτρέπει την εμπλοκή αυτών των στόχων νωρίτερα στον κύκλο εμπλοκής (engagement cycle), ενώ η τεχνολογία GaN προσφέρει επίσης αυξημένη αξιοπιστία και μειωμένες ανάγκες συντήρησης.

Αν και η MDA είναι ο πρώτος αμερικανικός φορέας που παραλαμβάνει το AN/TPY-2 με GaN, η Σαουδική Αραβία ήταν, σύμφωνα με στελέχη της Raytheon, η πρώτη χώρα που έλαβε την αναβαθμισμένη εκδοχή.

Δείτε επίσης: Raytheon | Ολοκλήρωση της 1ης πτητικής δοκιμής για το νέο πύραυλο AMRAAM-ER

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας

Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας

Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο καθώς και τελετή ταφής των οστών του πεσόντος Χαράλαμπου Σαμλιάν…

Pin It on Pinterest

Share This