Rheinmetall | ADW – Ένα έξυπνο top-attack αντιαρματικό οπλικό σύστημα
Defence Redefined
Published on 02/10/2023 at 18:23

Η Rheinmetall παρουσίασε ένα νέο έξυπνο αντιαρματικό όπλο σχεδιασμένο να υποστηρίζει επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων (combined arms operations).

Σύμφωνα με τη Rheinmetall, το Area Defense Weapon (ADW) είναι ένα οπλικό σύστημα αισθητήρα-τελεστή (sensor-effector), δικτυοκεντρικής αρχιτεκτονικής (network-centric) για πολυχωρικές επιχειρήσεις (multi-domain operations). Ως έξυπνο αντιαρματικό όπλο, το ADW χρησιμοποιεί διάφορους παθητικούς και ενεργητικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση στόχων. Αυτοί οι αισθητήρες παρέχουν δυνατότητα επιτήρησης εύρους κάλυψης 360°, επιτρέποντάς του να επιχειρεί ανεξάρτητα στην περιοχή κάλυψης του.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

Το ADW έχει τη μορφή κυλίνδρου με διάμετρο 234 χιλ. και ύψος 187 χιλ. , με βάρος λιγότερο από 25 κιλά. Έξι ακτινωτοί σταθεροποιητές είναι ενσωματωμένοι στο κάτω μέρος του κυλίνδρου και ανοίγουν όταν τοποθετείται στο έδαφος το σύστημα. Ο κάθε σταθεροποιητής φέρει στο άκρο του ένα μικρόφωνο, που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ήχων από το πεδίο της μάχης. Ο ακουστικός αισθητήρας είναι μόνο ένας από τους τρεις διαθέσιμους αισθητήρες, ο άλλος είναι ένας σεισμικός, ενώ ο τελευταίος είναι αισθητήρας ραντάρ, με μικρές κεραίες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του κύριου κυλίνδρου.

Ο τελεστής του ADW είναι ένα υποπυρομαχικό SMARt 155 με ενσωματωμένο πυροσωλήνα (fuse), το οποίο προσβάλλει στόχους κατακόρυφα (top attack), όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εμπλέξει με επιτυχία ακόμη και βαριά τεθωρακισμένα οχήματα σε ακτίνα άνω των 100 μέτρων.

Για την ανάπτυξη αυτού του πυρομαχικού, δημιουργήθηκε η κοινοπραξία GIWS (Gesellschaft für Intelligente WirkSysteme) από τη Rheinmetall και την Diehl Defence. Το βλήμα των 155 χιλ περιέχει δύο υποπυρομαχικά. Μόλις φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος, τα δύο υποπυρομαχικά απελευθερώνονται και ολισθαίνουν προς το έδαφος με αλεξίπτωτο, και τότε οι αισθητήρες τους αρχίζουν να αναζητούν εχθρικά άρματα μάχης ή άλλους στόχους. Όταν εντοπιστεί ένας, τα υποπυρομαχικά ενεργοποιούνται και η πολεμική κεφαλή χτυπά το άρμα κατακόρυφα.

Με το ADW μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο έξυπνων ναρκών ικανών να εκτοξεύουν αυτά τα υποπυρομαχικά, μόλις εντοπίσουν την απειλή, αξιοποιώντας τις τρέχουσες τεχνολογίες για να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα. 

Χάρη στη δικτυοκεντρική δικτύωση το ADW μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα καθιστώντας το ασφαλές για τις φίλιες δυνάμεις που επιχειρούν κοντά σε μια περιοχή με διάσπαρτα τέτοια πυρομαχικά. 

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Το βομβιδοβόλο SSW40 για ανώτερη ισχύ πυρός στην DSEI 2023

Το επίμαχο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι ή από οχήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης μέσω συστήματος διανομής ναρκών ή πυροβολικού. 

Το ADW εκτέθηκε στην έκθεση DSEI 2023 από τη Rheinmetall, η οποία προφανώς άρχισε ξανά τις εργασίες για μια ιδέα αναχώματος (barrier), που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990. Προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερμανικός Στρατός έψαχνε για μια τακτική αναχαίτισης της μάζας των αρμάτων των Σοβιετικών και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που θα μπορούσαν να είχαν επιτεθεί στα σύνορά του.

Εκτός από τα τυπικά αντιαρματικά ναρκοπέδια, αεροκινητικοί σχηματισμοί ικανοί να διοχετεύουν τις Επιχειρησιακές Ομάδες Ελιγμών του Κόκκινου Στρατού σε kill-boxes επιθετικών ελικοπτέρων, ξεκίνησε η ιδέα ενός αναχώματος από έξυπνες χερσαίες νάρκες ικανές να επιτίθενται στο πιο αδύναμο σημείο ενός τεθωρακισμένου άρματος μάχης, την κορυφή του. Ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε και η ιδέα δεν έγινε ποτέ προϊόν, ενώ η χρηματοδότηση σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Διαβάστε επίσης: Ukraine | Proven use of Top Attack BONUS 155 mm artillery shells – Photos

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και οι παλιές ιδέες επανέρχονται στο προσκήνιο. Το πυρομαχικό SMARt 155 έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχες στην Ουκρανία και ως εκ τούτου είναι αποδεδειγμένο στη μάχη.

Τώρα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης από τη Γερμανία, το οποίο θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της παραγωγής του SMARt 155, καθώς η παλαιού τύπου έκδοση είναι σε υπηρεσία στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Ελβετία και είναι κατάλληλο για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Παρέδωσε το υπερσύγχρονο Νοσοκομείο Πεδίου στην Ουκρανία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This