Rheinmetall | Παράδοση του πρώτου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού Lynx στην Ουγγαρία
Defence Redefined
Published on 19/10/2022 at 18:19

Στις 15 Οκτωβρίου 2022, η Rheinmetall παρέδωσε το πρώτο από τα συνολικά 209 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού (Infantry Fighting Vehicles – IFVs) Lynx στις Ουγγρικές Αμυντικές Δυνάμεις (HDF). 

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας νέων εθελοντών στρατιωτικής θητείας των Ουγγρικών Αμυντικών Δυνάμεων στο στρατόπεδο Petöfi Sándor στη Βουδαπέστη. 

Η Ουγγαρία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που παραλαμβάνει το υπόψη ΤΟΜΑ το οποίο θα αποτελέσει και την ραχοκοκαλιά των μηχανοκίνητων δυνάμεων της Ουγγαρίας στα πλαίσια του πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας (Zrínyi 2026).

Η παράδοση γίνεται μόλις 2 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας τον Αύγουστο του 2020 όπου το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας ανέθεσε στην Rheinmetall μια παραγγελία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού και συναφών προϊόντων και υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό πακέτο παράδοσης περιλαμβάνει πέραν των 218 Lynx (209 σε έκδοση IFV KF-41), πυρομαχικά και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και 9 σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης (armoured recovery vehicles) Buffalo, αλλά και 9 γεφυροφόρα τεθωρακισμένα οχήματα (armoured vehicle launched bridges – AVLB) και 16 φορτηγά. 

Διαβάστε επίσης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουγγαρίας σε κοινοπραξία με την Rheinmetall για παραγωγή του Lynx – VIDEO

Το Lynx KF41 για τις HDF παραδίδεται σε επτά παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού (IFV), οχημάτων ως σταθμοί διοίκησης (command post), οχημάτων αναγνώρισης, οχημάτων παρατήρησης πυρών πυροβολικού, οχημάτων μεταφοράς όλμων, οχημάτων ασθενοφόρων και οχημάτων εκπαίδευσης οδηγών. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα προϊόντα και υπηρεσίες της Rheinmetall, όπως προσομοιωτές, εκπαίδευση και εγχειρίδια, καθώς και αρχική προμήθεια ανταλλακτικών, καθώς και υποστήριξη συντήρησης.

Μια πρώτη παρτίδα 46 οχημάτων Lynx θα παραδοθεί από τα εργοστάσια της Rheinmetall στη Γερμανία. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η Rheinmetall θα αρχίσει να παραδίδει τα υπόλοιπα οχήματα από το υπό ανέγερση εργοστάσιό της στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο Zalaegerszeg ως μέρος του βιομηχανικού συγκροτήματος ZALAZone.

Για το σκοπό αυτό, η ουγγρική κυβέρνηση και η Rheinmetall συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2020 να ιδρύσουν μια κοινή επιχείρηση υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής Lynx στην Ουγγαρία. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι πιθανό να ακολουθηθεί και με την Ελλάδα αφού ο γερμανικός κολοσσός ήδη συνεργάζεται με την ελληνική EODH η οποία αποτελεί ένα βασικό συνεργάτη μεγάλων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα της σύνθετης πολυστρωματικής θωράκισης αρμάτων και οχημάτων μάχης.

Διαβάστε επίσης: EODH SA | Από το Λάκκωμα Χαλκιδικής στον πυρήνα του ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος

Τεχνικά χαρακτηριστικά του KF41 Lynx των HDF:

  • Μέγιστο βάρος: 50 τόνοι
  • Μέγιστη ταχύτητα: 70 χλμ / ώρα
  • Αυτονομία: 500+ χλμ
  • Μήκος: 8,49 μέτρα
  • Πλάτος: 3,73 μέτρα
  • Πλήρωμα: 3+8 οπλίτες με πλήρη φόρτο
  • Κινητήρας: Liebherr D9612 ισχύος 1463 ίππων
  • Αρθρωτή θωράκιση σε συνδυασμό με σύστημα αυτοπροστασίας StrikeShield και σύστημα ταχείας δημιουργίας προπετάσματος καπνού ROSY
  • Ηλεκτρική ισχύς 20 kW με συσσωρευτές λιθίου
  • Δυνατότητα μεταφοράς UAV και περιφερόμενων πυρομαχικών (π.χ HERO της UVision)

Εξοπλισμός 

Τα Lynx IFV για τις HDF είναι εξοπλισμένα με έναν πύργο Lance 2.0 ο οποίος φέρει πυροβόλο 30 χιλ MK 30-2/ABM 30, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού τύπου Main Sensor Slaved Armament (MSSA) με SEOSS-2 (Stabilized Electro-Optical Sensor System) και με πολυβόλο 12,7 χιλ για δυνατότητα hunter-killer αλλά και προσβολή UAVs καθώς και σύστημα ενεργητικής προστασίας StrikeShield συνοδευόμενο με σύστημα προστασίας καπνογόνων ROSY.

Το σύστημα StrikeShield APS της Rheinmetall είναι μια υβριδική λύση που συνδυάζει ενεργητική και παθητική προστασία με αρθρωτό σχεδιασμό, ενώ διαθέτει ελάχιστες παράπλευρες ζημιές στην περιοχή του οχήματος. 

Επιπλέον, διαθέτει χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλα συστήματα APS. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το διάγραμμα που δείχνει μια “χαοτική” διαφορά, σύμφωνα με τη Rheinmetall. 

Το APS και η παθητική θωράκιση είναι απαραίτητα για την επιβίωση σε ένα πολύπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, το Lynx συνδυάζει την αρθρωτότητα των συστημάτων παθητικής και ενεργητικής προστασίας παρέχοντας δυνατότητα πολυστρωματικής προστασίας έναντι των διαδεδομένων απειλών στο πεδίο της μάχης. 

Το Lynx προστατεύει το προσωπικό του από όλο το φάσμα των απειλών στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων, των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (improvised explosive devices – IED), των άμεσων και έμμεσων πυρών, των πυρομαχικών διασποράς και των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και της έκλυσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ/CBRN) παραγόντων. 

Το σύστημα καπνογόνων ROSY σε αντίθεση με τα συμβατικά καπνογόνα συστήματα προστασίας είναι σε θέση να δημιουργήσει δυναμικό προπέτασμα καπνού καθώς και στιγμιαία αλλά ευρεία σε μέγεθος πολυφασματική διακοπή της οπτικής γραμμής σκοπεύσεως (LOS). 

Λόγω των ενσωματωμένων δυνατοτήτων παρεμβολής υπερύθρων (IR) και δημιουργίας δολωμάτων, το ROSY σύμφωνα με την εταιρεία είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα κατευθυνόμενα πυραυλικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν σκόπευση μέσω κάμερας (TV), ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων (EO), σκόπευση μέσω IR και IIR, μέσω δέσμης λέιζερ και ημι-ενεργή καθοδήγηση (SACLOS). Το σύστημα χρησιμοποιεί καπνογόνες βομβίδες διαμετρήματος 40 χιλ. και ο χρόνος δημιουργίας του προπετάσματος καπνού ακόμη και για εν κινήση οχήματα δεν ξεπερνά τα 2 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης: Lynx 120 | Η νέα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος της Rheinmetall με πυροβόλο άρματος μάχης

Τα προαναφερόμενα συστήματα αυτοπροστασίας του Ουγγρικού Lynx θα λειτουργούν συνεργατικά με το σύστημα επίγνωσης της τακτικής κατάστασης που είναι ενσωματωμένο στο όχημα, το οποίο θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα από τους αισθητήρες και θα παρέχει ενοποιημένη εικόνα μάχης. Το σύστημα περιλαμβάνει και κάμερες τύπου SCM 60 της Rheinmetall εξοπλισμένες με κάμερα ημέρας και υπέρυθρης ακτινοβολίας και οι οποίες θα παρέχουν πλήρη κάλυψη 360 μοιρών γύρω από το Lynx. 

Σύστημα Επίγνωσης Τακτικής Κατάστασης (SAS) της Rheinmetall

Η προστασία ενισχύεται από τον επίσης ενσωματωμένο δείκτη ακτινοβολίας λέιζερ (LWR), ο οποίος προειδοποιεί για επίθεση από ελεγχόμενα με λέιζερ SACLOS συστήματα αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύονται εναντίον του οχήματος.

Ο πύργος Lance 2.0 ενσωματώνει βελτιωμένα συστήματα αισθητήρων για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες των ενσωματωμένων προγραμματιζόμενων πυρομαχικών επόμενης γενιάς κινητικής ενέργειας με πυροσωλήνα (kinetic energy time fused – KETF) 30 χιλ και του σύγχρονων αντιαρματικών πυραύλων, προσφέροντας έτσι δυνατότητες εμπλοκής συμμετρικών και ασύμμετρων απειλών.

Ακόμα, το Lynx είναι πλήρως ψηφιοποιημένο βασισμένο στη γενική αρχιτεκτονική οχημάτων του NATO (NATO generic vehicle architecture – NGVA) που επιτρέπει την ενσωμάτωση του πληρώματος, των μεταφερόμενων οπλιτών και του οχήματος στο ευρύτερο δίκτυο πεδίων μάχης. Η βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση ή μεταβίβασης δεδομένων πρόσκτησης στόχου. Επιπλέον, υποστηρίζει την ενσωμάτωση της ικανότητας πολυφασματικής ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs) και περιφερόμενων πυρομαχικών για ανίχνευση και εμπλοκή στόχων πέραν της οπτικής επαφής (beyond line of sight – BLOS).

Επιπροσθέτως, η φιλοσοφία της επίμαχης πλατφόρμας περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη οικογένεια οχημάτων, που αποτελείται από μια μονάδα πλαισίου και ευέλικτες συλλογές (kit) αποστολών σε πολλές παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό όχημα μπορεί να διαμορφωθεί ως όχημα μάχης πεζικού, σύστημα αεράμυνας, όχημα διοίκησης ή ασθενοφόρο επί του πεδίου, ενώ η μετάβαση από τη μία διαμόρφωση στην άλλη μπορεί να επιτευχθεί σε λίγες ώρες.

Ενδιαφέρον για το Lynx επέδειξε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσφατα το Lynx KF-41 βρέθηκε στην Ελλάδα για δοκιμές. Περισσότερα για αυτό στο άρθρο που ακολουθεί αμέσως πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: LYNX KF-41 | Ο θυρεός του βαμμένος στα γαλανόλευκα – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This