Realiscape | H σύγχρονη εκδοχή του “Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις”
Defence Redefined
Published on 15/01/2023 at 20:04

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Η διαχείριση και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι σκληρή δουλειά ακόμη και σε καλές εποχές, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης που οι προκλήσεις αυξάνονται. 

Απόδειξη αποτελεί η Realiscape, μία καινοτόμος και συνεχώς εξελισσόμενη εταιρεία με παράδοση 33 ετών στο χώρο των παγκόσμιων προτύπων εκπαίδευσης στελεχών στην Άμυνα και την Ασφάλεια.

Η Realiscape VISUALIZATION & SIMULATION είναι μία εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στην εκμάθηση προσομοίωσης και ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση μέσω εξομοιωτών από το 2015 αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality). Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργήσει γνώση στον εκπαιδευόμενο και αξία για τον πάροχο εκπαίδευσης.

Αν και η εκπαίδευση στην προσομοίωση εξακολουθεί να θεωρείται “νέα”, η κληρονομιά και η νοοτροπία της προέρχονται από πρακτικές και τεχνικές 100 ετών, ενώ με το πέρασμα του χρόνου κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι προσφέρει στους εκπαιδευόμενους ένα άνετο μέρος για εξάσκηση σε πραγματικό περιβάλλον μαθαίνοντας από τα λάθη τους χωρίς ρίσκο. 

Πρόκειται για μια ασφαλής, γρήγορη, εύκολη, επαναλαμβανόμενη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες διαδικασία εκπαίδευσης, αλλά κυρίως κάθε μάθημα μπορεί να παρακολουθηθεί, να εξεταστεί και να αξιολογηθεί σε οποιοδήποτε βήμα, οποιαδήποτε στιγμή και για κάθε ασκούμενο ξεχωριστά. Και εκεί υπερέχει αυτή η εκπαιδευτική προσέγγιση. 

Αυτή ακριβώς η ικανότητα εφαρμογής θεωριών σε ένα ρεαλιστικό σενάριο αναπτύσσει πρακτικές δεξιότητες στον εκπαιδευόμενο και ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας του. 

Διαβάστε επίσης: Saab | Συμβόλαιο από τη Φινλανδία για προσομοιωτές εκπαίδευσης μάχης

Σε αυτό το πλαίσιο, η Realiscape δημιουργεί συστήματα προσομοιωτών επόμενης γενιάς που βοηθούν οργανισμούς και εκπαιδευόμενους στο να επιτύχουν οικονομικά αποδοτική, εξατομικευμένη, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσω μια σειράς προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας αιχμής, βασισμένοι σε μοναδικές μικτές υλοποιήσεις υλικού-λογισμικού.

Ειδικότερα, αξιοποιούνται συστήματα εξομοιωτών στον τομέα της εκμάθησης ελαφρών όπλων (τυφέκια, πιστόλια) και της εκτέλεσης “σεναρίων” για εκμάθηση διαδικασιών αστυνόμευσης (έλεγχοι υπόπτων, ληστείες, απαγωγές) και διαδικασιών close quarters battle για χρήση από ειδικές δυνάμεις τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και της αστυνομίας.

Ως προς το υλικό, κάθε εξομοιωτής ελαφρών όπλων βασίζεται σε ένα σύστημα που ονομάζεται Holotrac και είναι αυτό που παρέχει την υποδομή, προκειμένου να εκτελεστεί το λογισμικό εξομοίωσης. Το Holotrac είναι πλήρως αρθρωτό σύστημα και έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί από κάτι πολύ “βασικό” με μία οθόνη και παρακολούθηση ενός μόνο όπλου μέχρι κάτι ιδιαίτερα πολυσύνθετο με 5 οθόνες, 6 ταυτόχρονους εκπαιδευόμενους και 16 διακριτά κανάλια τρισδιάστατου ήχου με δυνατότητα παρακολούθησης από το σύστημα του εκπαιδευόμενου, ώστε να μπορεί να μπορεί να δεχτεί κι αυτός επιδράσεις (π.χ βολές), που αναγνωρίζονται από το σενάριο. 

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall και Lockheed Martin ενώνουν δυνάμεις για τους εξομοιωτές οχημάτων του Καναδικού Στρατού (LVCTS)

Πέραν των στρατιωτικών εφαρμογών, η υπόψη εταιρεία έχει αναπτύξει και μία σειρά λύσεων για σώματα ασφαλείας, όπως το σύστημα FireMeister που αποτελεί τον ακριβέστερο παγκοσμίως ψηφιακό εξομοιωτή συμβάντων πυρκαγιάς η οποία εξελίσσεται, επεκτείνεται και σβήνει, όπως μία πραγματική, χρησιμοποιώντας ακριβέστατους αλγόριθμους υπολογιστικής ρευστομηχανικής ανεπτυγμένους από την ίδια την εταιρεία. 

Το FireMeister είναι και αυτό σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα τις ανάγκες του πελάτη και τον αριθμό των εκπαιδευομένων, που απαιτείται να συμμετέχουν σε κάθε γκρουπ, και εκτελείται είτε σε κάσκα εικονικής πραγματικότητας είτε στο σύστημα Holotrac. Καινοτομία του, η χρήση πραγματικών, αλλά ανενεργών,πυροσβεστήρων στους οποίους έχουν προστεθεί οι απαραίτητοι αισθητήρες, ώστε αυτοί να καταστούν ενεργοί ταυτόχρονα στον πραγματικό και στον ψηφιακό “κόσμο” με σκοπό ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει την πραγματική αίσθηση της διαδικασίας.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης μία σειρά εξειδικευμένων εξομοιωτών για ναυτική ή βιομηχανική χρήση, όπως για σχεδιασμό κυκλωμάτων υδραυλικών υψηλής πίεσης, χρήσης εργαλείων, εξοικείωσης πληρωμάτων με συγκεκριμένα πλοία ή εγκατάστασης και παραμετροποίησης “έξυπνων” μετρητών ρεύματος.

Το σύνολο των προϊόντων βασίζεται σε ευρέως διαδεδομένες μηχανές γραφικών των οποίων η υποστήριξη είναι βέβαιη για πολλά χρόνια με δεδομένο τα εκατομμύρια των χρηστών τους, γεγονός που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση στο simulation στρατιωτικών εφαρμογών ακόμη και σε χώρους που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο (π.χ. flight simulators). 

Επιπλέον, το υλικό του συστήματος ακολουθεί τη λογική COTS (common off-the-shelf) που σημαίνει επάρκεια ανταλλακτικών και δυνατότητες αναβαθμίσεων χωρίς δεσμεύσεις σε κάποιον προμηθευτή.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Εκπαίδευση του προσωπικού σε εξομοιωτές – VIDEO

Στηριζόμενη στην κουλτούρα και τις μεθοδολογίες εκπαίδευσης του πελάτη και προσφέροντας μια σημαντική ενημέρωση σετ εργαλείων, η Realiscape συνεργάζεται ήδη στενά με επιλεγμένα ιδρύματα που αντιπροσωπεύουν τους τομείς-στόχους της, όπως τα υπουργεία Άμυνας, τα αρχηγεία της αστυνομίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ενώσεις ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη. 

Παράλληλα, πραγματοποιεί κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και έργα με αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, ενσωματωμένα συστήματα και ναυτικές εταιρείες, καθώς και με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Σε αυτό το σημείο, αποτελεί πεποίθηση της εταιρείας ότι η Κυπριακή αγορά, μία ιδιαίτερα δυναμική και με μέλλον ανάπτυξης, η οποία έχει μάλιστα δείξει ότι δεν “φοβάται” να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις σε πολλά κομμάτια της εκπαίδευσής της, αποτελεί εύφορο έδαφος για αξιοποίηση τέτοιων καινοτόμων προϊόντων και λύσεων. 

Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κύπρος έχοντας χωρικούς περιορισμούς, λόγω σχετικά μικρής έκτασης, μπορεί να εκπαιδεύσει σε πλήθος στρατιωτικών δεξιοτήτων στο ελεγχόμενο εικονικό περιβάλλον κληρωτούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων όλων των ειδικοτήτων και μάλιστα πολύ πιο εντατικοποιημένα, με ασφάλεια, μυστικότητα και σημαντικότατη οικονομία από την “παραδοσιακή” στρατιωτική διαδικασία. που απαιτεί μεγάλες μετακινήσεις υλικού και προσωπικού.

Έτσι, η Realiscape προσφέρει μία σύγχρονη εκδοχή του “Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις” παρέχοντας το ιδανικό περιβάλλον προσομοίωσης για διαδραστικές εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό μέγεθος απαράμιλλο σε τεχνολογικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης | Εξομοιωτές κατασκευασμένοι από από το προσωπικό του ΚΕΑΤ – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…

Pin It on Pinterest

Share This