Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε δοκιμή εκτός συνόρων το σύστημα Rapid Dragon, στο οποίο πύραυλοι πλεύσης (cruise) εκτοξεύονται σε παλέτες από το πίσω μέρος ενός τακτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.
Συγκεκριμένα, ένα τακτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου MC-130J Commando II εκτόξευσε έναν πύραυλο cruise αέρος-εδάφους Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER) χρησιμοποιώντας το σύστημα με το παρατσούκλι “bomb bay in a box” σε βεληνεκές πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα, όπως ανέφερε το Εργαστήριο Έρευνας της USAF.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επιτυχημένη δοκιμή δείχνει πόσο γρήγορα προχωρά το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι πέρασε από τη θεωρία στην πράξη σε περίοδο μόλις δύο ετών.
#BREAKING video from 352nd Special Operations Wing successful test fire of a palletized Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM). Successful extraction of deployment box, release of JASSM with wing extension, and motor engagement during exercise #ATREUS22 #SOFinEurope pic.twitter.com/3hLcXDJ3bl
— US Spec Ops Europe (@US_SOCEUR) November 9, 2022
Η διαδικασία δοκιμής στο πεδίο βολής Andøya Space Defense Range της Νορβηγίας δείχνει ένα αλεξίπτωτο συνδεδεμένο με το σύστημα ανάπτυξης Rapid Dragon, το οποίο εκτινάσσεται από την ράμπα ρίψης φορτίου του MC-130 και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται και τραβάει γρήγορα την παλέτα έξω από το αεροσκάφος.
Αμέσως μετά, το υπόψη σύστημα εγκαταλείπει το αλεξίπτωτο ανάπτυξης του και αναπτύσσει ένα κουαρτέτο από άλλα αλεξίπτωτα, προκειμένου να το σταθεροποιήσουν. Όντας το σύστημα σε κατακόρυφο θέση, απελευθερώνει έναν πύραυλο JASSM-ER προς τα κάτω. Μέσα σε δευτερόλεπτα, τα ουραία και πλαϊνά πτερύγια του βλήματος ανοίγουν και ο κινητήρας ενεργοποιείται.
Here's a computer animation to help showcase how the palletized Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) is loaded and employed after the first live fire test in the European theater as part of exercise #ATREUS pic.twitter.com/FrwjDVjN21
— US Spec Ops Europe (@US_SOCEUR) November 9, 2022
Ένα άλλο βίντεο της δοκιμής που δημοσιεύτηκε από το Πεντάγωνο έδειξε τον εν λόγω πύραυλο πλεύσης να ταξιδεύει πάνω από τη θάλασσα για περίπου 2 λεπτά προτού εκραγεί.
Πρόσθετες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την USAF έδειχναν Αμερικανούς και Πολωνούς στρατιώτες να εκπαιδεύονται στην διαδικασία φόρτωσης πυρομαχικών σε παλέτες σε ένα πολωνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 στο Powidz της Πολωνίας.
Το εργαστήριο είπε ότι το πρόγραμμα έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε πυρομαχικά κινητικής ενέργειας, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή του στην προσθήκη “παλετοποιημένων λύσεων”. Αυτές οι επιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν εναέριες πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης, ανεφοδιασμού και μεταφοράς φορτίου, και παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η USAF ελπίζει ότι αυτή η ιδέα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μετατρέψουν τα τακτικά μεταγωγικά αεροσκάφη σε βαριά οπλισμένα βομβαρδιστικά αεροπλάνα, που μπορούν να εμπλέξουν εχθρικούς στόχους σε ασφαλή απόσταση.
Το εργαστήριο είπε ότι αυτή η δοκιμή έλαβε χώρα ως μέρος των επιχειρησιακών ασκήσεων τύπου Atreus της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (SOCEUR), η οποία στοχεύει στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με την επαύξηση των δυνατοτήτων στην Ευρώπη.
Αυτή η δοκιμή ήταν η έβδομη άσκηση Atreus, και εκτός από τη Νορβηγία, περιλάμβανε επίσης συμμαχικές δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι προηγούμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες Atreus επικεντρώθηκαν στη χρήση του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας μαζί με συμμάχους από τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Λετονία.
Πριν από λίγες μέρες, η SOCEUR ανακοίνωσε ότι η δοκιμή δεν είχε στόχο να προκαλέσει τη Ρωσία, ούτε καμία άλλη χώρα.
Το Rapid Dragon μπορεί να παρέχει γρήγορη και έγκαιρη αεροπορική υποστήριξη σε οποιονδήποτε σύμμαχο εξαιτίας της υψηλής κινητικότητας και ταχείας μεταφοράς του από τακτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Το πυραυλικό σύστημα μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 45 βλήματα από οποιονδήποτε δυτικού σχεδιασμού πύραυλο cruise.
Τέλος, η πορεία του πυραύλου δύναται να αλλάξει κατά την διάρκεια της πτήσης, ενώ παράλληλα το Rapid Dragon μπορεί να απελευθερώσει όλους τους πυραύλους ταυτόχρονα ή κάθε έναν ξεχωριστά.
Διαβάστε επίσης: Hermeus | Πλήρης Χρηματοδότηση 60 εκ. από την USAF για το Quarterhorse – ΒΙΝΤΕΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Το UAS Camcopter S-100 στις ελληνικές φρεγάτες | Επίσκεψη Δένδια στην Αυστρία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αυστρία, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.