MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast S2E6 | Ο Γεώργιος Χατζηθεοφάνους μιλάει για τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική, αλλά και για την Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου – VIDEO
Defence Redefined
Published on 21/12/2021 at 18:30

Στο έκτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της “Defence Redefined” καλεσμένος ήταν ο Υποστράτηγος ε.α. Χατζηθεοφάνους Γεώργιος. Η συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη, Νάσο Κολοβό, και τον Γεώργιο Χατζηθεοφάνους, επικεντρώθηκε στα τεκταινόμενα της διεθνής πολιτικής, την Εθνική Στρατηγική και τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το φλέγον ζήτημα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

Ο Υποστράτηγος ε.α  Χατζηθεοφάνους είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του Οικονομικού τμήματος της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, της Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος της πιστοποίησης Project Management Professional του PM Institute των ΗΠΑ και Οργάνωσης – Διοίκησης Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ.

Διεθνείς εξελίξεις

Ο κ. Χατζηθεοφάνους ανέφερε ότι κατά την γνώμη του υπάρχει ένα σχέδιο αποδόμησης του Ερντογάν από την διεθνή κοινότητα, το οποίο έρχεται από τις Η.Π.Α, και βρίσκεται σε “καλό δρόμο”. Όμως, συμπλήρωσε ο ίδιος, η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να “κόψει” δεσμούς με την Τουρκία ως χώρα λόγω ότι είναι μεγάλη σε ότι αφορά την έκταση της, τον πληθυσμό της (ως αγορά), αλλά και την στρατιωτική της ισχύ. Οπότε, κατέληξε ο κ. Χατζηθεοφάνους, ότι η διεθνής κοινότητα προσβλέπει και εργάζεται στην αποκαθήλωση του Ερντογάν και στην επαναφορά της Τουρκίας στο δυτικό “άρμα”.

Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ρωτήθηκε για την αύξηση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα (με μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, διαβήματα του ΝΑΤΟ) και κατά πόσο αυτές οι κινήσεις αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου της Ρωσίας ή βλέπετε να οδηγούμαστε σε επικίνδυνη κλιμάκωση.

Ο κ. Χατζηθεοφάνους τόνισε ότι η Ρωσία νιώθει ανασφάλεια στο σενάριο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη βάση, η Ρωσία εκβιάζει τη Δύση λέγοντας ότι, αν πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό, τότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά. Σε κάθε περίπτωση, ο Στρατηγός εκτίμησε ότι η Δύση δε θα φτάσει την κατάσταση σε σημείο που η σύγκρουση θα αποτελεί μονόδρομος. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Συμφωνία με ΗΑΕ για $10 δισ. επενδύσεις

Εξοπλιστικά Ελλάδας – Κύπρου

Αναφορικά με τα τρέχοντα εξοπλιστικά, ο οικοδεσπότης ζήτησε την άποψη του καλεσμένου τόσο για την σταδιακή παράδοση στην Ελλάδα 1.200 αμερικανικών οχημάτων Μ 1117 ASV (Armored Security Vehicle), όσο και για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια των Rafale και τη συμφωνία των φρεγατών FDI, καθώς και την πιθανή συμφωνία για απόκτηση κορβετών Gowind.

Ο κ. Χατζηθεοφάνους αποφάνθηκε πως αυτό το μέσο (Μ 1117 ASV) έρχεται για να καλύψει μία διαχρονική ανάγκη, η οποία στην εξοπλιστική ατζέντα της χώρας βρισκόταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Ουσιαστικά, όπως προσθέτει ο ίδιος, το μέσο αυτό ήρθε για να αντικαταστήσει τα οχήματα τύπου Μ 113 ASV (δεκαετίας του 50’), τα οποία αδυνατούν να συνεργαστούν με πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα. Επίσης, ο καλεσμένος θεωρεί τα τροχοφόρα καταλληλότερα για τα νησιά σε αντίθεση με το έδαφος στον Έβρο, που υπερέχει σε πλεονεκτήματα η ερπύστρια.

Σχετικά με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος, ο Υποστράτηγος υποστήριξε για την προμήθεια των φρεγατών ότι ήταν επιτακτική, καθώς ο ελληνικός στόλος είναι γερασμένος και χρειάζεται ανανέωση, ίσως και με περισσότερες νέες πλώρες, ενώ σχολίασε ότι αγοράστηκε ότι καλύτερο έχει η αγορά σε αεράμυνα περιοχή και θα βοηθούσαν στην εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Παράλληλα, προσέθεσε ότι αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικές αεροπορίας σε μεγάλο βαθμό με την αγορά των 24 Rafale. 

Συνολικά, το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο να σταματήσει να πιστεύει ο γείτονα μας ότι μπορεί να επιβάλλει τις αξιώσεις του, έτσι ώστε να συζητήσουμε για τη μοναδική διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει και αποδέχεται (οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

Στην τελευταία ενότητα του podcast, ο  Υποστράτηγος μίλησε για το κομμάτι της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας δίνοντας την δική του οπτική υπό την διπλή του ιδιότητα ως στρατιωτικός – οικονομολόγος.

Ο κ. Χατζηθεοφάνους είπε ότι θεωρεί λάθος που μία χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία δαπανά ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, δεν έχει “στήσει” ακόμα μία αξιοσημείωτη εγχώρια αμυντική βιομηχανία με αποτέλεσμα όλες οι αγορές να τροφοδοτούν ελλείμματα αντί να δημιουργούν εγχώριες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγό, προκειμένου να γίνουν βήματα προόδου πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράψουν τις ανάγκες τους, τα ελληνικά Πανεπιστήμια να διεξάγουν την έρευνα και τέλος, να έρθουν οι εταιρείες να κατασκευάσουν το προϊόν. 

Αυτό το “τρίγωνο” πρέπει να περπατήσει, ενώ, όπως καταλήγει ο ίδιος, το έργο αυτό πρέπει να το επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας και το κράτος να αναλάβει την ευθύνη δημιουργώντας το περιβάλλον και τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στο εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα να αναπτυχθεί.

Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά

 

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This