Phoenix Ghost | Το Πεντάγωνο αποκάλυψε το νέο περιφερόμενο πυρομαχικό που δίνει η USAF στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 26/04/2022 at 17:49

Το τακτικό, περιφερόμενο πυρομαχικό (γνωστά πλέον και ως “suicide drone ή kamikaze drone”), που ονομάζεται Phoenix Ghost, θα τεθεί υπό την διάθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το υπόψη σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ειδικά για τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, είναι μέρος του τελευταίου πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε στις 21 Απριλίου.

Το Phoenix Ghost είναι ένα εντελώς νέο οπλικό σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε ταχύτατα με τη συμβολή και της Ουκρανίας προκείμενου να αντιμετωπίσει η τελευταία την συνεχιζόμενη Ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. 

Περισσότερα από 121 περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions) Phoenix Ghosts κατευθύνονται στην Ουκρανία μαζί με τα λοιπά αμυντικά συστήματα του ευρύτερου πακέτου ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτο που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Lightweight Switchblade 300 in flight configuration of the US ARMY

H ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος ανατέθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην εταιρεία AEVEX Aerospace. Η υπόψη εταιρεία ειδικεύεται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την αεροπορία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη UAV ή παρόμοιων συστημάτων.

Σύμφωνα με τον Τ. Κίρμπι αποδείχθηκε ότι τα περιφερόμενα πυρομαχικά της ΑΕΒΕΧ ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ουκρανικού στρατού. Από αυτή την άποψη, το προϊόν προτάθηκε για συμπερίληψη στο επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ενώ το όνομα πιθανώς δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες του παραλήπτη.

Διαβάστε επίσης: LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του Phoenix Ghost παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, αναφέρεται ότι όσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες είναι παρόμοιο με την οικογένεια περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade της AeroVironment, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για “one-way” Μη Επανδρωμένο Σύστημα (Unmanned Aerial System – UAS), δηλαδή σε περίπτωση μη προσβολής εχθρικού στόχου ή με την εκπλήρωση μιας αποστολής συλλογής πληροφοριών (ISR) το σύστημα δεν αναμένεται να ανακτηθεί. 

Το Phoenix Ghost εκτοξεύεται από σωλήνα (tube) και περιφέρεται στον αέρα μέχρι να κλειδώσει τον στόχο του και να εκραγεί κατά την πρόσκρουση. 

Το υπόψη περιφερόμενο πυρομαχικά δύναται να βάλλει εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων μεσαίου επιπέδου θωράκισης, σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο David Deptula, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aevex.

Επίσης, το Phoenix Ghost είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα υπερύθρων (IR seeker), που του επιτρέπουν να πετάει τη νύχτα χωρίς δυσκολία με αυτονομία έως και έξι ώρες χωρίς η εμβέλεια του να είναι γνωστή. Παράλληλα, στο σύστημα είναι ενσωματωμένες συσκευές καταγραφής εκτός από την πολεμική κεφαλή και τους αισθητήρες, επιτρέποντάς του έτσι να πραγματοποιεί αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης σε εχθρικές περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ουκρανικός στρατός θα χρειαστεί μόνο λίγες ώρες εκπαίδευσης για την χρήση των περιφερόμενων πυρομαχικών Phoenix Ghost. Η προηγούμενη εμπειρία των Ουκρανών με το Switchblade της Aerovironment  (διαβάστε σχετικά παρακάτω) είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης: Switchblade | Οι ΗΠΑ σκέφτονται να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς με “kamikaze drones”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This