NORDEFCO | Σύμβαση στρατιωτικού ιματισμού για τις Σκανδιναβικές χώρες με συμμετοχή της SIAMIDIS SA
Defence Redefined
Published on 06/04/2022 at 12:47

Η σύμβαση για την ανάπτυξη και παραγωγή κοινού ολοκληρωμένου συστήματος ένδυσης του στρατιωτικού προσωπικού ανατέθηκε στον Νορβηγό προμηθευτή Oskar Pederson AS. 

Είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία συμμετέχουν σε ένα κοινό πρόγραμμα προμηθειών στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) των Σκανδιναβικών χωρών.

Οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει συνολικά την ανάγκη για ένα σύγχρονο, ευέλικτο ενιαίο σύστημα στρατιωτικού ιματισμού, σχεδιασμένο για τις δύσκολες σκανδιναβικές κλιματικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, οι διαμορφώσεις είναι ίδιες και για τις τέσσερις χώρες. Μόνο τα μοτίβα παραλλαγής στον εξωτερικό ρουχισμό διαφέρουν και κάθε χώρα θα έχει το δικό της σχέδιο. Υπάρχουν επίσης διαμορφώσεις για συνθήκες ζούγκλας και ερήμου για διεθνείς αποστολές. Οι ομοιόμορφες διαμορφώσεις από τα εσώρουχα μέχρι τα εξωτερικά ενδύματα αποτελούν μέρος του συστήματος.

Διαβάστε επίσης: CAMÉLÉON | Το φουτουριστικό σύστημα παραλλαγής που αναπτύσσει η Γαλλία – VIDEO

Το κοινό σύστημα ένδυσης σχεδιάστηκε σε συνεργασία με μια Ευρωπαϊκή ομάδα προμηθευτών, γνωστών για τις καινοτόμες δραστηριότητες τους. Η κοινοπραξία των προμηθευτών είναι η εξής: 

Η εταιρεία Oskar Pederson AS είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού και βασικός προμηθευτής ενώ η εταιρεία Layers AS είναι ο διαχειριστής του έργου. Συνεργάτης στο πρόγραμμα είναι και η Ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA, η οποία είναι υπεύθυνη για τις τεχνικές λύσεις και την κατασκευή του ιματισμού. Η εταιρεία WL Gore & Associates GmbH είναι ο τεχνικός προμηθευτής και οι εταιρείες Aclima AS και Woolpower AB θα παρέχουν τα μάλλινα εσώρουχα.

Η ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA, που δραστηριοποιείται στον τομέα των technical textiles, αλλά και για τον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας της Ελλάδας, θα παράξει όλα τα ενδύματα του συστήματος πέραν των εσωρούχων και η εκτιμώμενη αξία εξαγωγών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης ξεπερνά τα 340 εκατ. €. 

Η σύμβαση αφορά  στην ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος ένδυσης του στρατιωτικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 425 εκ. € για την περίοδο 2022-28. To σύστημα ένδυσης περιλαμβάνει από εσώρουχα μέχρι και ενδύματα που απαιτούνται ακόμα για περιοχές με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, από τον αρκτικό κύκλο, την τροπική ζώνη έως και την έρημο. Οι τέσσερις χώρες καθόρισαν από κοινού τα ελάχιστα επίπεδα προστασίας, τις συνθήκες χρήσης, τις απαιτήσεις άνεσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Ατομικός Φόρτος Μαχητή | Ένας πλήρης οδηγός χρήσης για βέλτιστη χρησιμοποίηση σε κάθε περίπτωση – Φωτογραφίες και πίνακες

Στην αρχική φάση, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 28 κοινοπραξίες εταιρειών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις με τεχνική και οικονομική αξιολόγηση. Εκτός των εργαστηριακών ελέγχων και προσομοιώσεων λειτουργίας, στο τελικό στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης έγινε εξάμηνη πρακτική δοκιμή του κάθε συστήματος από 160 άτομα στην Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη και η πιστοποίηση του συστήματος που πρότεινε η SIAMIDIS SA και το οποίο τελικά επιλέχθηκε, διήρκησε τέσσερα χρόνια και απαίτησε επενδύσεις περί του 1 εκατ. € για εργαστηριακούς ελέγχους και πρωτότυπα ενδυμάτων.

Η επιτυχία της SIAMIDIS SA, αποτελεί και μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο από πλευράς τεχνολογίας και καινοτομίας. Η εταιρεία είναι εγκατεστημένη στα Οινόφυτα Βοιωτίας και δραστηριοποιείται παραγωγικά στην κλωστοϋφαντουργία από το 1961, με εξαγωγές σε ποσοστό άνω του 75% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Η εταιρεία SIAMIDIS SA εξειδικεύεται στα technical textiles και την ατομική ένδυση προστασίας για προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η εταιρεία αποτελεί ήδη βασικό προμηθευτή μέσων ατομικής προστασίας και ενδυμάτων για τον οργανισμό προμηθειών του NATO (NSPA) καθώς και 14 χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εντός του 2022 ξεκινάει εξαγωγές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΕ συνεχάρη την εταιρεία SIAMIDIS SA για αυτή την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΒ | Στο τελικό στάδιο η σχεδίαση του πρώτου ελληνικού UAV

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This