Night Stalker | 5 στρατιώτες των Ειδικών Επιχειρήσεων σκοτώθηκαν σε συντριβή στην Ανατολική Μεσόγειο
Defence Redefined
Published on 15/11/2023 at 12:02

Ο Αμερικανικός Στρατός (US Army) εντόπισε πέντε στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στην Ανατολική Μεσόγειο την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Special Operations Command) τη Δευτέρα.

Οι πέντε στρατιωτικοί υπηρετούσαν στη μονάδα “Night Stalkers” η οποία επιχειρεί με την ειδική διαμόρφωση του ελικοπτέρου MH-60 Blackhawk και ανήκει στο 160ο Σύνταγμα Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ομάδα των 5 βρισκόταν εκπαιδευτική αποστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το MH-60 Blackhawk εκτελούσε εκπαίδευση εναέριου ανεφοδιασμού, όταν το ελικόπτερο αντιμετώπισε έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα τη συντριβή, αναφέρει η δήλωση.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε στη δημοσιότητα πρόσθετες πληροφορίες για την επιχείρηση ανάκτησης του ελικοπτέρου. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) βοήθησε στην έρευνα με τρία αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης P-8A Poseidon και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Paul Ignatius (DDG-117), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το επίμαχο MH-60 Blackhawk, ανήκει στο επίλεκτο 160ο Σύνταγμα Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού, γνωστό και ως Night Stalkers. Αυτή η παραλλαγή είναι εξοπλισμένη με ειδικά συστήματα, που τα βοηθούν να εκτελούν κρίσιμες αποστολές κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Τα συστήματα που ξεχωρίζουν περισσότερο είναι το ραντάρ παρακολούθησης εδάφους/αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, ο πύργος αισθητήρων AN/ZSQ-2 μαζί με το ραντάρ AN/APQ-187 Silent Knight.

Το ραντάρ παρακολούθησης εδάφους/αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή πτήση με προφίλ πτήσης σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες και τη νύχτα, κρατώντας το σύστημα μακριά από τις εχθρικές αεράμυνες.

Ο πυργίσκος AN/ZSQ-2 διαθέτει ηλεκτρο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες πλήρους κίνησης, καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ. Υπάρχουν επίσης προσαρμοστήρες για πυροβόλα όπλα αλλά και δυνατότητα για μεταφορά αντιαρματικών πυραύλων Hellfire, ρουκετών 70 χιλ Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS II) κ.α.

Διαβάστε επίσης: Η Sikorsky και η DARPA δοκιμάζουν το Black Hawk σε αυτόνομη πτήση – VIDEO

Ένα άλλο σύστημα που αξίζει να αναφερθεί είναι το Degraded Visual Environment Pilotage System (DVEPS), το οποίο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό καμερών και LIDAR, που συνδέεται με μια βάση δεδομένων εδάφους, για να βοηθήσει το πλήρωμα να πλοηγηθεί μέσα από σκόνη, άμμο, χιόνι, ομίχλη και άλλα “δύσβατα” περιβάλλοντα.

Επιπλέον, το σύστημα ενσωματώνει μια σειρά από συστήματα αυτοπροστασίας, όπως αισθητήρες προειδοποίησης δέσμης λέιζερ, καθώς και συστήματα ενεργών παρεμβολών και άλλων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, που συμπληρώνονται από διανομείς θερμοβολίδων και αεροφύλλων.

Επιπλέον, τα MH-60M είναι εξοπλισμένα με το νέο σύστημα Common Infrared Countermeasures (CIRCM). Αυτό είναι ένα κατευθυντήριο σύστημα υπέρυθρων αντίμετρων (DIRCM) που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ που προβάλλονται μέσω ενός ζεύγους κατευθυντήριων ακτίνων σε πυργίσκο για να τυφλώσουν και να μπερδέψουν τους αισθητήρες αναζήτητης θερμικής υπογραφής των πυραύλων.

Αυτά τα ελικόπτερα θεωρούνται τα πλέον τροποποιημένα Black Hawks.

Διαβάστε επίσης: Ελικόπτερα πυρόσβεσης | Οι δυνατότητες νυκτερινής πτήσης του Sikorsky S-70i FIREHAWK®

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This