Naval Group Hellas | Στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα προχωρά η Naval Group
Defence Redefined
Published on 15/12/2022 at 18:42

Με στόχο την ενίσχυση και επέκταση των δραστηριοτήτων της, στην ελληνική αγορά η Naval Group ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση της Naval Group Hellas, στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ως μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Naval Group στην Ελλάδα και με κύριο στόχο την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων με τους Έλληνες εταίρους, η Naval Group προχωρά στην ίδρυση 100% θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα, στις αρχές του 2023.

Η θυγατρική θα αποτελέσει τον πυλώνα για το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα της Naval Group στην Ελλάδα και θα δομηθεί με σημαντικές επενδύσεις για την προοδευτική αύξηση του ελληνικού προσωπικού της με βάση την εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Σε συνέχεια μιας σταδιακής αύξησης, το ελληνικό προσωπικό θα αποτελεί την πλειοψηφία των εργαζομένων στη θυγατρική εταιρεία που θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και σε 100 θέσεις εργασίας, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η θυγατρική θα παράγει και θα συντονίζει τοπικές βιομηχανικές δραστηριότητες προς όφελος του Ελληνικού Ναυτικού. Με δραστηριότητες και εκτός της περιοχής των Αθηνών, η Naval Group Hellas θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου συμμετοχής του Ομίλου για την Ελληνική Βιομηχανία. 

Περισσότερες από 50 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group για να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα FDI του γαλλικού αλλά και του ελληνικού Ναυτικού, καθώς και σε άλλα προγράμματα του ομίλου.

Η προσφορά της Naval Group για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει σύμφωνα με την εταιρεία ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας για την εξασφάλιση οικονομικών οφελών για την Ελλάδα τουλάχιστον σε επίπεδο 30% της αξίας του προγράμματος και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Νέες συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες

Την τελική της προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα η Naval Group: Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει 4 κορβέτες Gowind, με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η γαλλική ομάδα υπέβαλε την προσφορά της την 1η Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της περιλαμβάνονται τα εξής:

  • 4 κορβέτες Gowind με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και η πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια
  • Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή
  • 30% της αξίας της σύμβασης με ελληνική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία και πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια
  • Μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα στη συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας
  • Μια «πολύ ελκυστική» πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξη της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης. 

Οι επόμενες μονάδες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευαστεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται ένα χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό μίας Gowind κάθε 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Καθελκύστηκε η πρώτη κορβέτα Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος των κορβετών, καθώς και να στηρίξει την ελληνική κυριαρχία υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Ως προς το σχέδιο συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) για το πρόγραμμα Gowind HN, η Naval Group υποστηρίζει πως θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος με:

  • Μεγιστοποίηση της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω της εμπλοκής της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή στην Ελλάδα των κορβετών GWD ξεκινώντας από το 2ο πλοίο της σειράς.
  • Ανάπτυξη της αυτονομίας της Υποστήριξης Παρακολούθησης (FOS) για την απρόσκοπτη χρήση των κορβετών
  • Επέκταση της βιομηχανικής συμμετοχής Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων που είναι ενταγμένοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και σε άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί η Naval Group (εγχώρια και διεθνή).
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας R&D με Έλληνες εταίρους, ιδίως για ευρωπαϊκά έργα
  • Ανάπτυξη καινοτομιών στον ναυτικό/ναυτιλιακό τομέα

Θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα Gowind HN, σύμφωνα με τη Naval Group, θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Η κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα «θα συμβάλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών».

Σύμφωνα με τη Naval Group, καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας και της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This