NATO | Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί την αίτηση για ένταξη
Defence Redefined
Published on 18/05/2022 at 09:00

Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν σήμερα Τετάρτη η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον καλωσόρισε στη Στοκχόλμη τον Σάουλι Νιινίστο. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας και ο πρόεδρος της Φινλανδίας εξέτασαν τα επόμενα βήματα των χωρών τους μετά την ανακοίνωση πως θα υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Άντερσον κάνει λόγο για μια νέα εποχή.

“Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφωνούν και θα προχωρήσουν χέρι χέρι σε αυτή τη διαδικασία. Μαζί θα υποβάλλουμε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση μας αποτελεί ισχυρό μήνυμα. Δείχνει πως παραμένουμε δυνατοί και πως ενωμένοι θα προχωρήσουμε στο μέλλον”, δήλωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον.

Πριν από λίγα χρόνια και στις δύο χώρες, πολιτικά κόμματα και ψηφοφόροι απέρριπταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γκρέμισε στερεότυπα και πεποιθήσεις δεκαετιών. Η Μόσχα σημειώνει πως οι δύο χώρες, εδώ και καιρό συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

Μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα, δήλωσε χθες ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο. “Εάν έχετε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία”, τόνισε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο”, πρόσθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν σήμερα Τετάρτη τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου η Σουηδή πρωθυπουργός στη Στοκχόλμη. Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία. 

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό. “Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να… ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν”, είπε.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | “Λάθος” θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο “σκόπελος” της Τουρκίας

Την Τρίτη συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο χωρών, το συντομότερο δυνατό. 

Σύμφωνα με τo ΑΠΕ ΜΠΕ, όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν “με ανοιχτές αγκάλες” τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην της Τουρκίας, η οποία επέμεινε και σήμερα ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν αύριο οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Την ίδια στιγμή, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς “χώρας παρατηρητή” στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. 

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων. Οι ανησυχίες της Άγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την “ασπίδα” του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Ελληνικό “Ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…

Pin It on Pinterest

Share This