Moskva | Ζωντανός ο κυβερνήτης και το μισό πλήρωμα ;
Defence Redefined
Published on 17/04/2022 at 15:00

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε τόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass όσο και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Ρωσία ως γνωστό ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη των πυρομαχικών χωρίς να διευκρινίζει το τι προκάλεσε την έκρηξη αυτή. Ανακοίνωσε δε, επίσης ότι το σκάφος των περίπου 12000 τόνων βυθίστηκε κατά τη διαδικασία ρυμούλκησης λόγω σφοδρής κακοκαιρίας.

Η Ουκρανία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι το πλοίο επλήγη από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των 510 μελών του πληρώματος του Moskva.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε από το ρωσικό καταδρομικό. Ουκρανικές πηγές δήλωσαν ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης του πλοίου απέτυχαν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με το χθεσινό βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων δείχνει τον ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 250 περίπου παρατεταγμένους ναύτες και αξιωματικούς του βυθισμένου σκάφους. Το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρινίζει ωστόσο πότε πραγματοποιήθηκε η υπόψη εκδήλωση.

Το βίντεο ήρθε ως απάντηση των ισχυρισμών της Ουκρανίας σύμφωνα με τους οποίους σχεδόν όλο το πλήρωμα του Moskva σκοτώθηκε. 

Ο αναλυτής H.I Sutton στο προχώρησε σε ανάλυση του βίντεο μέσω πληροφοριών από ανοιχτές πηγές (Open Source Intelligence – OSINT) και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέρον συμπεράσματα.

Όπως διαπιστώνει στο βίντεο φαίνεται να είναι περίπου 240 μέλη του πληρώματος, από τα 510 που αριθμεί το Moskva.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω Facebook και Twitter, συνοδεύεται από την αναφορά ότι ο Ανώτατος Διοικητής του Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, συνάντησε το πλήρωμα του Moskva. Παρούσα στη συνάντηση στη Σεβαστούπολη ήταν και η νέα “διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας”.

O Sutton τοποθέτησε γεωγραφικά, την εκδήλωση με το πλήρωμα, στις 44,564798°, 33,416280°. Παρατηρεί ότι όπως και σε άλλους χώρους παρελάσεων που συνδέονται με το ρωσικό ναυτικό, υπάρχουν σημάνσεις σχηματισμών στο έδαφος. Αυτές είναι ορατές στις δορυφορικές εικόνες.

Όπως επισημαίνει, κάποιοι από το πλήρωμα μπορεί να είναι τραυματίες ή να έχουν σκοτωθεί. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για μερικούς που διασώθηκαν από τουρκικά πλοία ή πλοία άλλης χώρας. Αν ισχύει, μπορεί και αυτοί να μην εμφανίζονται (κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος).

Το καταδρομικό Moskva φέρεται να φλέγεται λίγο πριν τις 18:52, τοπική ώρα, στις 13 Απριλίου. Εκείνη την ώρα καταγράφεται σε δορυφορικές εικόνες (δορυφόρος Sentinel 1), όπως φαίνονται και άλλα πλοία κοντά του για βοήθεια.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, η αιτία της πυρκαγιάς αμφισβητείται, αλλά οι αναφορές για επίθεση ουκρανικού πυραύλου είναι εύλογες. Όποια και αν είναι η αιτία, έγινε έκρηξη και τελικώς βυθίστηκε.

Τίθεται το ερώτημα εάν το βίντεο είναι από κάποια άλλη, προηγούμενη εκδήλωση. Στο βίντεο φαίνεται ένα άτομο που ταιριάζει πολύ με τον κυβερνήτη πλοίου, Anton Kuprin. Φέρει διακριτικά Πλοιάρχου 1ου Βαθμού και ενεργεί στη θέση του διοικητή. Ο Kuprin έχει ευρέως αναφερθεί από διεθνή ΜΜΕ ως νεκρός και ότι σκοτώθηκε κατά την έκρηξη στο Moskva.

Σε μια φωτογραφία αρχείου, που έχει κυκλοφορήσεις ευρέως, ο Kuprin εμφανίζεται ως Πλοίαρχος 2ου βαθμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι προήχθη το 2020 ή νωρίτερα.

Ο H I Sutton σημειώνει ότι αυτή η απώλεια τόσο μεγάλου μέρους του πληρώματος δεν είναι κάτι απροσδόκητο, καθώς στην πραγματικότητα πολλοί εκτιμούσαν ότι οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι.

Ο H I Sutton στο αν είναι σκηνοθετημένο το βίντεο και δεν είναι το πλήρωμα του Moskva και πρόκειται για απάτη, απαντά:  “Όχι, τουλάχιστον αν ήταν, τότε θα έπρεπε να ήταν παρόντες περισσότεροι ναυτικοί. Όλες οι εκδηλώσεις φαίνονται σκηνοθετημένες. Άρα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι”.

Όσον αφορά για τον κυβερνήτη του Moskva, σημειώνει: “Είναι πιθανό οι αναφορές για τον θάνατό του να ήταν εσφαλμένες. Σημειώστε ότι ένα φορτηγό με την περίφημη σήμανση σχήματος «Ζ» φαίνεται στο βάθος”.

Εκτιμώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι φαίνεται:

  • Ο Kuprin να επέζησε και
  • Περισσότεροι από το πλήρωμα επέζησαν από ό,τι εικάζεται ευρέως

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική απώλεια για το ρωσικό ναυτικό τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Θρίλερ με την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva – Όλες οι πληροφορίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Παράταση τριών μηνών στη θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς – Ο ΥΠΑΜ επανέλαβε τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά

Παράταση τριών μηνών στη θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς – Ο ΥΠΑΜ επανέλαβε τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά

Ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ) Μιχάλης Γιωργάλλας, στα πλαίσια συνάντησης του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, προχώρησε σε δηλώσεις…

Pin It on Pinterest

Share This