MBDA | Στο Farnborough η παρουσίαση του οράματος για τη βελτιστοποίηση της επιδραστικότητας των όπλων του προγράμματος Future Combat Air System
Defence Redefined
Published on 21/07/2022 at 19:00

Στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση Farnborough 2022, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (18-22 Ιουλίου 2022), η MBDA παρουσιάζει, ως μέρος της ομάδας Tempest στο πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System), το όραμα της για το μελλοντικό πεδίο μάχης.

Συγκεκριμένα μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Επιδραστικότητας Όπλων (Weapon Effects Management System) η MBDA σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της στο πρόγραμμα FCAS, σκοπεύει να παραδώσει ένα λογισμικό που λειτουργεί εύρυθμα με τα λοιπά συστήματα αποστολών, αλλά και τη σουίτα αισθητήρων της κύριας πλατφόρμας, παρέχοντας την βέλτιστη ανταπόκριση στις ενδεχόμενες απειλές.

Σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον, ένας πιλότος – ή ακόμα και ένας εξ’ αποστάσεως χειριστής πλατφόρμας – θα χρειαστεί τη συνδρομή τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML) για την ανάπτυξη δυνατότητας της Διαχείρισης Επιδραστικότητας Όπλων, προκειμένου να μειώσει το γνωστικό του βάρος και να διευκολύνει τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων συστημάτων στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ενδέχεται επίσης το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα να μην προέρχεται από την κεντρική πλατφόρμα του συστήματος, αλλά από ένα Μη Επανδρωμένο Σύστημα ή Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης ή ακόμα και από ένα σύστημα στο ευρύτερο πεδίο μάχης, όπως μία επίγεια ή ναυτική πλατφόρμα, ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. 

Μια πρόσθετη δυνατότητα του συστήματος είναι να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ανίχνευσης και σύνδεσης δεδομένων σε ένα τελεστή (Effector) για να συνεισφέρει σε ένα σύστημα αποστολής, αυξάνοντας έτσι την επίγνωση της κατάστασης. 

Αυτό στοχεύει να προσφέρει το εν λόγω λογισμικό της MBDA για τον πιλότο, παρέχοντάς του τη βέλτιστη λύση για την επερχόμενη απειλή πριν καν χρειαστεί να το σκεφτεί.

Διαβάστε επίσης: FCAS | Το μεγαλύτερο, ακριβότερο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό έργο ετοιμάζουν Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία – VIDEO

Ο Chris Allam, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA UK, δήλωσε σχετικά: “Στην MBDA, γνωρίζουμε ότι τα δικτυοκεντρικά όπλα, η συνεργασία σε αγέλη ή ακόμα και σμήνη, θα παρέχει ένα επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον μελλοντικό χώρο μάχης. Το Future Combat Air System θα έχει επίσης το πλεονέκτημα πληροφοριών στον ίδιο χώρο. Συνδυάζοντας τα δύο, το όραμα για το Σύστημα Διαχείρισης Επιδραστικότητας Όπλων είναι να επιτρέψει τη βελτιστοποίηση των πραγματικών επιδράσεων, κάνοντας τα σύνθετα όπλα απλά”.

Ο Lorenzo Mariani, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA Italia, δήλωσε με τη σειρά του: “Η MBDA είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται συνεργατικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων όλων των τεχνολογιών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο απαιτητικών μελλοντικών απειλών. 

Αυτές οι δυνατότητες θα αποτελέσουν τη βάση των καλύτερων στην κατηγορία πολυχωρικών (multi-domain) συστημάτων επόμενης γενιάς. Το πρόγραμμα FCAS είναι μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία για διεθνή συνεργασία και αξιοποίηση των προηγμένων δυνατοτήτων κάθε χώρας για να προσφέρει στην αγορά νέες επιδόσεις αιχμής.”

Η συμμετοχή  ως μέρος του Team Tempest από την αρχή του προγράμματος επιτρέπει στην MBDA να σχεδιάσει και να αξιολογήσει αυτό το Σύστημα Διαχείρισης Επιδραστικότητας Όπλων μαζί με όλους τους άλλους εταίρους στο πρόγραμμα FCAS, σύμφωνα με τον στόχο του σχεδιασμού ενός συστήματος από αισθητήρες έως τελεστές εκ νέου (sensor to effector system).

Διαβάστε επίσης: Airbus | Το A400M εκτόξευσε UAV στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This