MBDA | Σειριακή παραγωγή του Enforcer με ταυτόχρονη σχεδίαση της αντιαρματικής έκδοσης
Defence Redefined
Published on 07/10/2023 at 14:15

Η πρόσφατη ανάλυση των αποστολών Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων ανέδειξε την ιδιαίτερη ανάγκη για ένα συμπαγές, ελαφρύ, χαμηλού κόστους, αλλά μεγάλης ακριβείας οπλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων, το οποίο μεταφέρεται και χρησιμοποιείται από έναν στρατιώτη.

Η τρέχουσα γενιά όπλων μη κατευθυνόμενης, άμεσης βολής προσφέρει ευελιξία στην κίνηση και ευκολία χρήσης, αλλά δεν διαθέτει την ακρίβεια για εμπλοκή κινούμενων ή στόχων υπό απόκρυψη σε ικανές αποστάσεις. Τα συμβατικά συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια σε αυξημένο βεληνεκές, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα στη χρήση και έχουν υψηλότερο κόστος ανά βολή.

Ένα υψηλής ακρίβειας, κατευθυνόμενο πυραυλικό σύστημα με τον συντελεστή διαμόρφωσης και την απλότητα χρήσης ενός μη κατευθυνόμενου συστήματος γεφυρώνει αυτό το χάσμα, προσφέροντας μια σημαντική ευκαιρία να διατηρηθεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα. Ειδικότερα, παρέχει στον στρατιώτη μια εξαιρετικά ευκίνητη, εύχρηστη και οικονομικά αποδοτική μέθοδο για να προσβάλλει αξιόπιστα τις απειλές του σύγχρονου πεδίου μάχης ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν.

Ένα τέτοιο οπλικό σύστημα, που αναπτύχθηκε από τον κορυφαίο ευρωπαίο κατασκευαστή στα πυραυλικά συστήματα, την MBDA, έχει εισέλθει στην αγορά με την επωνυμία “Enforcer”. Αυτό το κατευθυνόμενο πυραυλικό σύστημα θα επιτρέψει στους στρατιώτες να εκτελούν την αποστολή τους με υψηλή πιθανότητα πρώτου χτυπήματος με επιχειρησιακό βεληνεκές 2+ χλμ, ημέρα ή νύχτα και κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Enforcer | Το ελαφρύ φορητό αντιαρματικό της MBDA

Σύμφωνα με την MBDA, το Enforcer αποτελείται από πυρομαχικά μονής βολής (σωλήνας, λαβή και τον πύραυλο) με βάρος μικρότερο από 10 κιλά, σε συνδυασμό με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα παρακολούθησης για παρατήρηση επί του πεδίου μάχης και αναγνώριση στόχων. Το Enforcer είναι επίσης συμβατό με διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης όπως το Hensoldt FLV5.5×30 Dynahawk ή το Aimpoint FCS14-RE.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Πυραυλική πανδαισία από την MBDA και επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της στην Ελλάδα

Το φάσμα στόχων περιλαμβάνει σταθερούς και κινούμενους στόχους, όπως ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και “μαλακούς” στόχους υπό απόκρυψη. Η δυνατότητα επιλογής χρήσης διαφορετικού πυροσωλήνα μεταξύ άμεσης πρόσκρουσης, πρόσκρουσης με καθυστέρηση και εναέριας προκαθορισμένης πυροδότησης επιτρέπει στον χειριστή να χρησιμοποιήσει το όπλο σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της αποστολής του.

Οι μοναδικές δυνατότητες αυτού του νέου οπλικού συστήματος έπεισαν τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προμηθευτούν το σύστημα με το όνομα “Leichtes Wirkmittel 1800+”. 

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, το Enforcer έδειξε τις δυνατότητές του σε μεγάλο αριθμό στατικών και πτητικών δοκιμών, σε πολύ δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.

“Το Enforcer πέρασε με επιτυχία μια σειρά από σημαντικές δοκιμές. Εν τω μεταξύ, φτάσαμε στην τελική φάση της πιστοποίησης και είμαστε σίγουροι ότι θα παραδώσουμε την πρώτη παρτίδα πυραύλων σειριακής παραγωγής στον πελάτη το 2024”, εξηγεί ο Markus Martinstetter, Ανώτερος Τεχνικός και Διευθυντής Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στην MBDA.

Στις δοκιμές βολής, η ομάδα Enforcer της MBDA κατάφερε να πετύχει αρκετά χτυπήματα μεγάλης ακρίβειας με καθοδηγούμενες βολές έως και 2 χλμ. Συγκεκριμένα, τα βίντεο επίδειξης δείχνουν εξαιρετικά ακριβή και άμεσα χτυπήματα σε στατικούς και κινούμενους στόχους.

Διαβάστε επίσης: AQUILA | Η MBDA θα ηγηθεί της κοινοπραξίας για ευρωπαϊκά πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης εναντίον υπερ-υπερηχητικών απειλών

Ο αρθρωτός σχεδιασμός της βασικής έκδοσης Enforcer επιτρέπει την κατακόρυφη ανάπτυξη νέων εκδοχών. Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η MBDA συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ζήτηση για αντιαρματικές δυνατότητες εκτός από τις απαιτήσεις πολλαπλών επιπτώσεων (multi-effect).

Η MBDA πιστεύει ότι το Enforcer έχει μελλοντικό ρόλο, προσαρμοσμένο για ένα διευρυμένο φάσμα στόχων με χαμηλή προσπάθεια ανάπτυξης. “Ο πύραυλος Enforcer σχεδιάστηκε εξαρχής για να είναι επεκτάσιμος και αρθρωτός, για παράδειγμα, άλλοι αισθητήρες αναζήτησης ή πολεμικές κεφαλές μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν”, εξηγεί ο Martinstetter. Αυτό καθιστά δυνατή την εφαρμογή, για παράδειγμα, μιας παραλλαγής διάτρησης θωράκισης (“Enforcer X”) χωρίς μεγάλη προσπάθεια. 

Το Enforcer X θα είναι η αντιαρματική εκδοχή του κατευθυνόμενου πυραύλου. Το Enforcer X διαφέρει από το Enforcer στο ότι ενσωματώνει πολεμική κεφαλή κοίλου γεμίσματος. Η πολεμική κεφαλή του Enforcer X θα επιτρέψει την προσβολή βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων, ακόμα και αυτά που είναι εξοπλισμένα με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας (APS) τρίτης γενιάς, σε εμβέλεια 2+ χλμ ακόμα και όταν βρίσκονται είναι εν κινήσει.

Επιπλέον, ο πυροβολητής θα μπορεί να επιλέξει μια ανυψωμένη τροχιά για κατακόρυφη επίθεση (top attack). Εκτός από την πολεμική κεφαλή, όλα τα άλλα συγκροτήματα και λειτουργικά στοιχεία είναι πανομοιότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα θα προσφέρει υψηλές συνέργειες και πλεονεκτήματα για εκπαίδευση και επιμελητεία με τη βασική εκδοχή Enforcer.

Το ENFORCER X, με την αντιαρματική του δυνατότητα και τις επιλέξιμες τροχιές, και το ENFORCER με το άμεσο χτύπημα, την πρόσκρουση με καθυστέρηση και τη εναέρια πυροδότηση (airburst), μαζί με την ευκολία χρήσης και την υψηλή ακρίβεια αντιπροσωπεύουν δύο μοναδικά προϊόντα στην κατηγορία του κατευθυνόμενου πυραύλου πεζικού.

Διαβάστε επίσης: LAAD 2023 | Η MBDA και η XMobots παρουσιάζουν το drone Nauru με πυραύλους Enforcer Air

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

Pin It on Pinterest

Share This