ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“Marker” | Η Ρωσία περνά στην εποχή των αυτόνομων ρομποτικών επίγειων συστημάτων μάχης – VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/01/2021 at 19:30

Η πειραματική ρομποτική πλατφόρμα “Marker” ολοκλήρωσε διαδρομή 30 περίπου  χιλιομέτρων, εξ ολοκλήρου σε αυτόνομη λειτουργία, ανέφερε το Ρωσικό Ίδρυμα για Προηγμένες Έρευνες (Russian Foundation for Advanced Research Projects) στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Η πλατφόρμα  “Marker” αναπτύχθηκε ως μέρος ενός κοινό έργου το οποίο ξεκίνησε το 2018 από το Ρωσικό Ίδρυμα Προηγμένων Ερευνών και το Android Technics Scientific Production Association. Η πλατφόρμα η οποία είναι αρθρωτού σχεδιασμού (modular) προορίζεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία της κοινής λειτουργίας των επίγειων ρομπότ,μη επανδρωμένων αεροχημάτων και των δυνάμεων των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η διαδρομή που ακολούθησε το όχημα “Marker” σχεδιάστηκε μέσα σε χιονισμένο έδαφος στέπας,  στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το αυτόνομο σύστημα ελέγχου κίνησης της πλατφόρμας, έχοντας λάβει τις οδηγίες της διαδρομής με τις συντεταγμένες ενός γνωστού σημείου, εξασφάλισε την ολοκλήρωση της διαδρομής σε διάστημα 90 λεπτών. Το όχημα βασίστηκε στα δεδομένα του συστήματος τεχνητής οράσεως το οποίο χρησιμοποιεί νέους αλγόριθμους νευρωνικών δικτύων.

Διαβάστε επίσης: Το μη επανδρωμένο όχημα “Small Milos” στην υπηρεσία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων | Infographics – VIDEO

Το αυτόνομο σύστημα ελέγχου της κίνησης της πλατφόρμας επιτρέπει την  αναπροσαρμογή της διαδρομής σε περίπτωση που εντοπιστούν εμπόδια στην πορεία του οχήματος, όπως δέντρα,θάμνοι κ.λπ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εώς και 48 ώρες σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και έεώς 24 ώρες σε ανώμαλο έδαφος. Στο πλαίσιο των επόμενων δοκιμών, η πλατφόρμα “Marker” θα πρέπει να διανύσει 50, 100 και 200 ​​χιλιόμετρα.

 

Το “Marker” στην έκδοση του ερπυστριοφόρου οχήματος ολοκλήρωσε τις κινητικές δοκιμές τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια προχώρησε στις επιχειρησιακές βολές. Το “Marker” χρησιμοποιεί δύο τύπους πλατφορμών: ερπυστριοφόρες και τροχοφόρες. Θα κατασκευαστούν συνολικά πέντε ρομποτικά συστήματα για τη δοκιμή των τεχνολογιών.

Διαβάστε επίσης: Mission Master | Τα μη επανδρωμένα οχήματα της Rheinmetall αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού – VIDEO

Η εξέλιξη των σύγχρονων επίγειων ρομποτικών συστημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς κινείται προς την αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης εργασιών σε αυτόνομη λειτουργία με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του χειριστή στη διαδικασία ελέγχου. Για να αυξηθεί το επίπεδο αυτονομίας επίγειων ρομποτικών συστημάτων, απαιτείται η ανάπτυξη ορισμένων βασικών τεχνολογιών, οι οποίες από κοινού καθορίζουν την εμφάνιση του πολλά υποσχόμενου ρομποτικού συστήματος. 

Με πληροφορίες από: southfront.org, internationalinsider.org

Διαβάστε επίσης:

“Homo robocopus” | Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα ; VIDEO και Ενδεικτική λίστα δυνατοτήτων

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This