Leonardo – Baykar | Συμφωνία για κοινοπραξία στον τομέα των UAVs
Defence Redefined
07/03/2025

Η Ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία Leonardo και η Τουρκική εταιρεία Baykar υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την ίδρυση κοινοπραξίας (Joint Venture – JV) τεχνολογιών στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Unmanned Aerial Vehicle – UAV), με στόχο να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η εν λόγω κοινοπραξία θα αξιοποιήσει τις κατασκευαστικές ικανότητες και των δύο εταιρειών σε σχεδιασμό, ανάπτυξη, συντήρηση και παραγωγή drones, με τη συμβολή της Leonardo να επικεντρώνεται κυρίως σε ωφέλιμα φορτία και συστήματα αποστολών, σε συνδυασμό με το ευρύ χαρτοφυλάκιο αεροχημάτων της Baykar, που περιλαμβάνει τις πλατφόρμες TB2, Akinci και Kizilelma, σύμφωνα με δήλωση της Leonardo.

In un mondo che sta cambiando molto velocemente, il rapporto tra #Italia e #Turchia è destinato a divenire sempre più centrale. State anticipando, dal punto di vista industriale, il futuro scenario geopolitico. Anche per questo, esprimo grande soddisfazione per la firma…

Η κοινοπραξία επιδιώκει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση από την ευρωπαϊκή αγορά drone, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, και θα περιλαμβάνει παραγωγή τόσο από Ιταλία, όσο και από Τουρκία, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leonardo, Roberto Cingolani, σε ΜΜΕ στη Ρώμη.

Ο ίδιος πρότεινε ότι, παρά τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια ανάπτυξης μαχητικών έκτης γενιάς του προγράμματος Global Combat Air Program (GCAP) της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για ένα βοηθητικό αεροσκάφος wingman, του οποίου η παρουσία θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία μακροπρόθεσμα για την κοινοπραξία. 

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης (Unmanned Combat Aerial Vehicle – UCAV)  Kizilelma της Baykar είναι ένας προφανής υποψήφιος προς εξέταση.

Διαβάστε επίσης: EDGE Group – Leonardo | Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας

Η Baykar ανακοίνωσε πτητικές δοκιμές ενός τρίτου πρωτότυπου παραγωγής Kizilelma τον Σεπτέμβριο του 2024 και έκτοτε έχει ολοκληρώσει μια δοκιμή ταυτοποίησης αεροδυναμικού συστήματος Το αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ξεκίνησε για πρώτη φορά από τον κατασκευαστή το 2021 και τώρα η εταιρεία επιδιώκει να ενσωματώσει κινητήρες των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν στελέχη, το Akinci θα είναι η πρώτη πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί από την κοινοπραξία και η δημιουργία πρωτοτύπων θα διαμορφωθεί σε ένα χρόνο από τώρα, ενισχύοντας την υπάρχουσα συνεργασία με την Baykar που έχει ήδη δει τη Leonardo να ενσωματώνει τα ωφέλιμα φορτία της στο αερόχημα.

Το UCAV μακράς αυτονομίας αναπτύχθηκε ως διάδοχος του τακτικού UAV TB2, το οποίο γνώρισε επιτυχία στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία. Όντας σε υπηρεσία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η Baykar έχει υπογράψει 11 εξαγωγικές συμφωνίες για το Akinci, σύμφωνα με την εταιρεία.

Για την Baykar, η κοινοπραξία αντιπροσωπεύει μια πρόσθετη ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά και έρχεται αμέσως μετά την εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace.

Διαβάστε επίσης: Η τουρκική Baykar αγοράζει την ιταλική Piaggio Aerospace

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SAAB | Anti-drone σύστημα σε χρόνο ρεκόρ για την Σουηδία

SAAB | Anti-drone σύστημα σε χρόνο ρεκόρ για την Σουηδία

Η εταιρεία Saab, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών (FMV) της Σουηδίας, ανέπτυξε το σύστημα αντιμετώπισης με επανδρωμένων εναέριων απειλών (C-UAS), Loke, σε 84 μέρες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΕΟΚΑ  | Όταν τα Playmobil αφηγούνται το έπος

ΕΟΚΑ | Όταν τα Playmobil αφηγούνται το έπος

Αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων από την Ελληνική Ιστορία, την ΕΟΚΑ, την Αρχαία Ρώμη, την Άγρια Δύση, αλλά και σκηνές από αγαπημένες ταινίες ζωντάνεψαν…

Pin It on Pinterest

Share This