L3HARRIS | Σταθμοί ανύψωσης αεροσκαφών και ανελκυστήρων πλοίων για αεροπλανοφόρα – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 29/08/2022 at 17:49

Σήμερα, σύγχρονα αεροπλανοφόρα επιχειρούν χρησιμοποιώντας πολλές προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων εκτόξευσης (καταπέλτες αεροσκαφών) τα οποία διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford.

Πέραν όμως των συστημάτων αυτών, μεγάλο ρόλο σε σύγχρονες ναυτικές πλατφόρμες αποτελεί και η μεταφορά αεροσκαφών, πυρομαχικών και οχημάτων μεταξύ των διαφόρων καταστρωμάτων (υποστέγου) και του καταστρώματος πτήσης (απονήωσης/προσνήωσης αεροσκαφών). Η διαδικασία μεταφοράς αποτελεί από μόνη της μια από τις πιο περίπλοκες και ευαίσθητες λειτουργίες, που εκτελούνται σε αεροπλανοφόρα, ελικοφόρα αλλά και πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.

Η αμερικανική L3HARRIS με ευρεία γκάμα προϊόντων στην αμυντική βιομηχανία διαθέτει μια εκτεταμένη εμπειρία στην προμήθεια συστημάτων χειρισμού φορτίου σε πλοία για μια μεγάλη ποικιλία ναυτικών εφαρμογών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία, οι λύσεις που προσφέρει η εταιρεία προσβλέπουν στην ασφαλή μεταφορά πυρομαχικών, τροφίμων, απορριμμάτων και εκτέλεση αποστολών MEDEVAC (emergency evacuation) λόγω των κύριων χαρακτηριστικών τους, που περιλαμβάνουν:

  • Υδραυλική ή ηλεκτρική λειτουργία
  • Ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει πυρίμαχες (fireproof), αεριοστεγείς (gas-tight) θύρες που δεν επιτρέπουν την εισροή αερομεταφερόμενων σωματιδίων (spray-tight) και ενσωματώνουν καταπακτή προς το κατάστρωμα πτήσης
  • Χρήση μέχρι και σε κατάσταση θάλασσας επιπέδου 6
  • Απορρόφηση κραδασμών (shock-qualified)

Όσον αφορά τους σταθμούς ανύψωσης αεροσκαφών, αυτοί έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά αεροσκαφών και εξοπλισμού μεταξύ του καταστρώματος/των υπόστεγου και του καταστρώματος πτήσης. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν:

  • Φορητά δίχτυα ασφαλείας, φώτα σηματοδότησης και σημεία πρόσδεσης ενσωματωμένα στη σχεδίαση πλατφόρμας
  • Αυτόματη αναδίπλωση του σταθμού για μείωση του πλάτους του πλοίου
  • Χρήση μέχρι και σε κατάσταση θάλασσας επιπέδου 6 με δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών
  • Εγκεκριμένοι από νηογνώμονα (RINA)
  • Δυνατότητα ανύψωσης έως και 40 τόνους (Safe Working Load)

Η χρήση σύγχρονων ανελκυστήρων και συστημάτων αποθήκευσης εφοδίων (vertical stores elevators) στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford σύμφωνα με το Αμερικανικό Ναυτικό, έχει επιφέρει βελτίωση της αποδοτικότητας δύο και τρεις φορές σε σχέση με τα αεροπλανοφόρα τύπου Nimitz τα οποία χρησιμοποιούν κεντρικά σημεία αποθήκευσης (centralized storerooms) και αποτελούν επί του παρόντος τον κορμό των αεροπλανοφόρων του ισχυρότερου Ναυτικού στον πλανήτη. Πέραν τούτων έχει επιτευχθεί μείωση του απαιτούμενου προσωπικού χειρισμού φορτίου, αφού πολλές από τις εργασίες είναι πλέον αυτοματοποιημένες. 

Διαβάστε επίσης: Στην Αδριατική το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman εν μέσω των εντάσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This