Δύο νέα υπερσύγχρονα φουσκωτά σκάφη τύπου Escape Defence 38 δωρήθηκαν στον ελληνικό στρατό και την 96 ΑΔΤΕ από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.
Η Αγία Τζαβελίν (Saint Javelin) της Ουκρανίας, όπως είναι πλέον γνωστή, γίνεται όλο και πιο οικείο θέαμα στα social media και αλλού ως σύμβολο υποστήριξης και θάρρους για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας.
Στην πιο πρόσφατη απεικόνιση της, το φωτοστέφανο που περιβάλλει το κεφάλι της δεν είναι το σύνηθες, λαμπερό φωτοστέφανο, αλλά ένα φωτοστέφανο απόχρωσης μπλε και κίτρινου της ουκρανικής σημαίας, ενώ ο ρουχισμός της είναι απόχρωσης χακί θυμίζοντας την ένδυση του στρατού. Ακόμα, αντί να ενώνει τα χέρια της για να προσευχηθεί, τα χέρια της κρατούν έναν εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων FGM-148 Javelin.
Το Javelin κατασκευάζεται από την Javelin Joint Venture, μια συνεργασία μεταξύ της Raytheon Missiles & Defense και της Lockheed Martin. Το υπόψη σύστημα απαιτεί δύο χειριστές, καθώς απαρτίζεται από δύο κομμάτια, την Μονάδα Διοίκησης Εκτόξευσης (Command Launch Unit) και τον σωλήνα εκτόξευσης με το πυρομαχικό. Το πρώτο επαναχρησιμοποιείται, σε αντίθεση με τον σωλήνα εκτόξευσης με τον αντιαρματικό πύραυλο το οποίο ακολούθως απορρίπτεται (single-use).
Η φιλοσοφία του όπλου είναι “fire and forget”, δηλαδή, ο χειριστής σημαδεύει, κλειδώνει (lock-on-before-launch), ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο χωρίς να απαιτείται καθοδήγηση προς τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά τύπου (SAGLOS) με καθοδήγηση μέσω καλωδίου ή δέσμης λέιζερ.
Οι στόχοι εμπλέκονται με το κλείδωμα της θερμικής υπογραφής τους μέσω του ερευνητή IR και αφού το πυρομαχικό εκτοξευθεί, δεν υπάρχει περαιτέρω απαίτηση για την καθοδήγηση του πυραύλου.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουν διττό προφίλ προσβολής στόχου. Συγκεκριμένα, δύναται να προσβάλλει ένα στόχο παίρνοντας ύψος και πλήττοντας τον σχεδόν κατακόρυφα (“top-attack”) χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους τείνει να είναι πιο ελαφριά εκεί σε σχέση με άλλα σημεία, όπως π.χ. το εμπρόσθιο τόξο.
Πέραν της προαναφερθείσας χρήσης, το πυρομαχικό έχει και “direct-attack” χρήση, δηλαδή απευθείας βολή (ελάχιστο βεληνεκές 65 μέτρων), κάτι που το καθιστά χρήσιμο για μάχη εγγύτητας (Fire from Enclosure capability – FFE).
Η κεφαλή του αποτελείται από δύο τμήματα, όπου το πρώτο προορίζεται για την ενεργή θωράκιση (ERA) του εχθρικού τεθωρακισμένου και το δεύτερο για τη διάτρηση της κύριας παθητικής θωράκισης. Η HEAT (High Explosive Anti Tank) κεφαλή του είναι επαρκής για να εξουδετερώσει τα περισσότερα σύγχρονα τεθωρακισμένα. Ως “fire and forget” οπλικό σύστημα, επιτρέπει στους χειριστές του να αλλάξουν θέση αμέσως μετά την εκτόξευσή του ή να προετοιμαστούν άμεσα για δεύτερη βολή.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Παράδοση εξοπλισμού (M72 LAWs) σε μη χώρα ΝΑΤΟ μετά από 72 χρόνια από τη Νορβηγία
Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- Βάρος (Βλήμα και εκτοξευτής μαζί): 22 κιλά (Βλήμα: 16 κιλά, εκτοξευτής: 6,5 κιλά)
- Διάμετρος: βλήμα: 127 χιλ / εκτοξευτής:142 χιλ
- Μήκος: βλήμα: 1,1 μέτρα / εκτοξευτής: 1,2 μέτρα
- Εμβέλεια: 4000 μέτρα
- Αρχική ταχύτητα: – 1000 μέτρα ανά 7 δευτερόλεπτα
- Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής: 2000 μέτρα
- Ελάχιστο βεληνεκές εμπλοκής: 65 μέτρα
- Πρόωση: Πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου
- Σύστημα καθοδήγησης: Ανιχνευτής υπερύθρων (IR seeker)
- Πολεμική κεφαλή: Κεφαλή διπλού γεμίσματος (tandem charge)
- Χειριστές: 2 άτομα
Το όπλο μπορεί να αναπτυχθεί από πολλές πλατφόρμες και να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και νύχτας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε επίσης: NLAW | Η στρατιωτική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία – VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
BAE Systems Australia | Αποκάλυψη του Μη Επανδρωμένου Επίγειου Οχήματος μάχης επόμενης γενιάς ATLAS
Η BAE Systems Australia παρουσίασε ένα νέο Μη Επανδρωμένο Όχημα Εδάφους μάχης (Unmanned Combat Ground Vehicle – UCGV).
Anduril | Παρουσίαση της οικογένειας πυραύλων πλεύσης Barracuda-M
Η Anduril παρουσίασε την οικογένεια αεριοπροωθούμενων (air-breathing) και καθορισμένων από λογισμικό (software-defined)…
SignalGeneriX | Διπλή Βράβευση στο Army Technology Excellence Awards 2024
Η SignalGeneriX, μια από τις κορυφαίες κυπριακές εταιρείες στην επεξεργασία ψηφιακού σήματος και την τεχνολογία επικοινωνιών, τιμήθηκε με…
Νιγηρία | Κατάρρευση φυλακής λόγω πλημμύρων – Σχεδόν 300 κρατούμενοι δραπέτευσαν
Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία προκάλεσαν την κατάρρευση τοίχων σε μια φυλακή στο Μαϊντουγκούρι, στη…
Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO – Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, συμμετείχε στη σύνοδο σε επίπεδο…
Κύπρος | Επαναπατρίστηκαν 7338 πρόσωπα από την αρχή του έτους
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 10/09/2024 έχουν επαναπατριστεί 7338 πρόσωπα, τα οποία διέμεναν παράνομα στην Κύπρο, ενώ…
Γερμανία | Σε ισχύ τα μέτρα για την μετανάστευση
Σε ισχύ έχουν τεθεί τα μέτρα για τη μετανάστευση και την ισλαμιστική απειλή στη Γερμανία με ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα.
Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” | Δωρεά δύο σκαφών Escape Defence 38 στην 96 ΑΔΤΕ – Φωτογραφίες & VIDEO
Δύο νέα υπερσύγχρονα φουσκωτά σκάφη τύπου Escape Defence 38 δωρήθηκαν στον ελληνικό στρατό και την 96 ΑΔΤΕ από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.