General Dynamics | Παρουσίαση του επόμενης γενιάς Κύριου Άρματος Μάχης AbramsX – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 10/10/2022 at 10:52

Η General Dynamics Land Systems αποκάλυψε επίσημα την πρόταση της για το μελλοντικό Κύριο Άρμα Μάχης (Main Battle Tank – MBT) AbramsX.

Η εταιρεία παρουσίασε ένα πρωτότυπο πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του Συνδέσμου του Στρατού των ΗΠΑ (Association of the U.S. Army) στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τα πλάνα που κυκλοφόρησαν, το AbramsX μοιάζει πολύ με ένα φουτουριστικό άρμα μάχης με έναν εξαιρετικά αναθεωρημένο πυργίσκο, ο οποίος διαθέτει ποικίλα ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων και έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων, που φέρει αυτόματο πυροβόλο 30 χιλ. αλλά και δυνατότητα να ενσωματώνει μελλοντικά αντιαρματικά 5ης γενεάς όπως το Javelin. 

Η χρήση βαφής παραλλαγής με αποχρώσεις γκρίζου χρώματος στο πρωτότυπο άρμα προσδίδει ακόμα πιο “δυναμική” όψη στο AbramsX.

Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί αισθητά το άρμα είναι το παράλληλο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του, το οποίο είναι εγκατεστημένο στον εσωτερικό του. Σύμφωνα με την General Dynamics, το χαρακτηριστικό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου η οποία ανέρχεται στο 50%. 

Το υβριδικό αυτό ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης του AbramsX βασίζεται στον προηγμένο κινητήρα μάχης Cummins (ACE) και στο SAPA Advanced Combat Transmission (ACT).

Το υβριδικό σύστημα θα επιτρέψει στο AbramsX να επιχειρεί αθόρυβα παραμένοντας σε λειτουργία silent watch για μεγάλο διάστημα όσο και πιθανώς για αθόρυβες μετακινήσεις σύντομης διάρκειας σε χαμηλή ταχύτητα, κάτι που θα παρέχει ένα τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα. 

Διαβάστε επίσης: Lynx KF41 | Επίσημη παρουσίαση δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ επί Ελληνικού Εδάφους – Φωτογραφίες

Επιπλέον, ο μη επανδρωμένος πυργίσκος με σύστημα αυτόματης γέμισης πυρομαχικών καθιστά δυνατή τη μείωση του αριθμού του πληρώματος, από τέσσερα σε τρία. Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυξάνοντας την επιβιωσημότητα και ελευθερώνοντας χώρο για περισσότερες εκτελέσεις εργασιών. Μάλιστα, πρέπει να αναφερθεί ότι το AbramsX θα είναι ελαφρύτερο από τους προκατόχους του.

Η ψηφιακή συνιστώσα του άρματος θα είναι το KATALYST Next Generation Electronic Architecture (NGEA) το οποίο θα υποστηρίζεται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I). Το εν λόγω λογισμικό θα δύναται να διασυνδέσει όλα τα συστήματα και να προσφέρει ευκολία στην αναβάθμιση και στην τροποποίηση αυτών, ώστε το άρμα να παραμείνει σε υπηρεσία περισσότερο από τους προκατόχους του και να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τακτικές πραγματικότητες και τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης: Παρουσίαση KF-51 | Η Rheinmetall αναβιώνει τον γερμανικό πάνθηρα με μια νέα αντίληψη στην κατασκευή αρμάτων μάχης στην EUROSATORY 2022

Υπάρχουν επίσης σαφώς πρόνοιες και για άλλα συστήματα στον πυργίσκο, όπως συστήματα ενεργητικής προστασίας και συστήματα κάμερας κατανεμημένου διαφράγματος (distributed aperture camera systems – DAS) για κάλυψη 360 μοιρών, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και μια προηγμένη σουίτα αισθητήρων για τον οδηγό.

Με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας, το DAS θα επιτρέπει στο πλήρωμα να “κοιτάει” μέσα από το άρμα προσφέροντας ένα σημαντικό άλμα στην επίγνωση της κατάστασης, καθώς και να δει αντικείμενα ενδιαφέροντος στο περιβάλλοντα χώρο ψηφιακά.

Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που αποτελούν μέρος του προγράμματος AbramsX, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας (MUM-T) με μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (unmanned ground vehicles – UGVs). 

Διαβάστε επίσης: Ο Αμερικανικός στρατός συνεχίζει τον εκμοντερνισμό των Abrams Μ1Α2 στην έκδοση SEPv3 για 4,6 δισ. δολάρια – VIDEO

Αν και αυτό παραμένει ακόμα ένα σχεδιαστικό concept, ο στρατός των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους σίγουρα επανεξετάζουν το μέλλον της επίμαχης πλατφόρμας μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με την General Dynamics το AbramsX  θα μπορεί να αποτελεί το ενδιάμεσο άρμα από την μετάβαση σε Abrams SEPv3 και SEPv4 σε μια εντελώς νέα γενεά.

Διαβάστε επίσης: Τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο | T-14 Armata, Leclerc, Leopard 2A7 – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This