FIRE BLADE 2022 | Ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση ελικοπτέρων στην Ουγγαρία με την Ελλάδα ως χώρα παρατηρητής
Defence Redefined
Published on 10/06/2022 at 14:30

Η άσκηση FIRE BLADE 2022, η οποία αποτελεί τη 16η άσκηση ελικοπτέρων και διοργανώνεται υπό την ομπρέλα του Προγράμματος Άσκησης Ελικοπτέρων (Helicopter Exercise Programme – HEP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency – EDA), ξεκίνησε στις 07/06 στην αεροπορική βάση Πάπα (Pápa) στην Ουγγαρία και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου. 

Συνολικά 25 αεροπορικά μέσα (20 ελικόπτερα + 5 αεροσκάφη) και περίπου 550 στρατιωτικό προσωπικό από πέντε χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Ουγγαρία – θα συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση, που φιλοξενείται από τις ουγγρικές αμυντικές δυνάμεις. Επιπλέον, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ελβετία και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η άσκηση θα εστιάσει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας σε τακτικό επίπεδο μεταξύ των ελικοπτέρων με τη χρήση της έννοιας Composite Air Operations (COMAO) σε ένα κοινό, συνδυασμένο, ρεαλιστικό και απαιτητικό περιβάλλον, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάλληλη προετοιμασία για μελλοντικές διεθνείς επιχειρήσεις.

Στόχοι

Οι στόχοι του Fire Blade 2022 είναι πολλαπλοί: 

  • Ενίσχυση της τυποποίησης και βελτίωση της τακτικής διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων από τις συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιώντας την έννοια COMAO και για την εκμάθηση και πρακτική άσκηση κοινών τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών των ελικοπτέρων (Tactics, Techniques and Procedures – TTP). 
  • Εκπαίδευση και εξάσκηση των TTP με και ενάντια σε μαχητικά αεροσκάφη και απειλές ηλεκτρονικού πολέμου·
  • Βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε εκπαιδευτικά και επιχειρησιακά καθήκοντα με συμμετοχή επίγειων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σε ρεαλιστικό και πολυφασματικό περιβάλλον 

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΦ | Διεξαγωγή Άσκησης ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2022»

Πρόγραμμα 

Τα πληρώματα που συμμετέχουν θα πετάξουν διάφορες αποστολές COMAO ημέρας και νύχτας και θα εκτελέσουν, μεταξύ άλλων, Αεροπορική επιδρομή (Air Assault – AA), Αεροπορικές Ειδικές Επιχειρήσεις (Special Operations Aviation – SOA), Επιχειρήσεις Υποστήριξης Υπηρεσιών Μάχης (Combat Service Support – CSS), Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS) συμπεριλαμβανομένων Urban CAS και Emergency CAS, Convoy /συνοδεία ελικοπτέρων, Αναγνώριση και Επιτήρηση (Reconnaissance and Surveillance – R&S), Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR), Ανάκτηση Προσωπικού (Personnel Recovery – PR), Ιατρική Εκκένωση (Medical Evacuation – MEDEVAC) και Εκκένωση Θυμάτων (Casualty Evacuation – CASEVAC) εν μέσω πραγματικών πυρών.

Το πρόγραμμα άσκησης ελικοπτέρων (HEP) αποτελεί μέρος του ευρύτερου χαρτοφυλακίου ελικοπτέρων του EDA με στόχο να παρέχει στα κράτη μέλη ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την εδραίωση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ελικοπτέρων σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. 

Άλλα στοιχεία αυτού του χαρτοφυλακίου είναι το πρόγραμμα Helicopter Tactics Course (HTC), το πρόγραμμα Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) και το μελλοντικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων (Multinational Helicopter Training Centre – MHTC), που βρίσκεται επί του παρόντος στην αεροπορική βάση Sintra στην Πορτογαλία.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανίας και Σκοπίων στο Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This