EUROSATORY 2022 | Το Jaguar 6Χ6 ως μια δυνητική επιλογή για αντικατάσταση των “γερασμένων” Cascavel της Εθνικής Φρουράς
Defence Redefined
Published on 18/07/2022 at 18:20

*Χρίστος Λοΐζου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στην μεγάλη έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory στο Παρίσι, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον εκθεσιακό χώρο της Nexter η οποία είναι μέλος του ομίλου της KNDS. 

Στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας (ο οποίος ήταν κοινός και με την KMW – επίσης εταιρείας του ιδίου ομίλου) υπήρχε μια εντυπωσιακή συλλογή με εκθέματα τα οποία συμπεριλάμβαναν μεταξύ άλλων άρματα μάχης Leclerc, Leopard 2 και EMBT, τα πυροβόλα Caesar 1 και 2, τα τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Titus και Griffon καθώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI “Philoctetes” και Jaguar.

Leclerc XLR MBT

Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε να σας παρουσιάσουμε το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα 6Χ6 Jaguar EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat – Reconnaissance and Combat Armoured Vehicle) το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια επιλογή για αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων οχημάτων EE-9 Cascavel της Εθνικής Φρουράς. 

Η ανάπτυξη του Jaguar πραγματοποιείται από το 2015 μέσω κοινοπραξίας της Nexter (υπεύθυνη εταιρεία για το πλαίσιο και τον κορμό του οχήματος), Arquus (υπεύθυνη εταιρεία για τον κινητήρα και σύστημα μετάδοσης) και Thales (υπεύθυνη εταιρεία για τα ηλεκτρονικά και τις επικοινωνίες). 

Η ανάπτυξη του Jaguar αποσκοπεί στην σταδιακή αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης παλαιότερης γενιάς του Γαλλικού στρατού AMX 10RC, ERC 90, υπό το πρόγραμμα Scorpion. Συνολικά, ο Γαλλικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει 300 τέτοια τεθωρακισμένα οχήματα έως το 2030 και 1872 Griffon τα οποία παράγει η ίδια κοινοπραξία και τα οποία διαθέτουν αρκετά κοινά εξαρτήματα με τα Jaguar. 

VBMR Griffon

Το Jaguar είναι εξοπλισμένο με το πυροβόλο 40 CTA των 40 χιλ, που διαθέτουν και τα βρετανικά θωρακισμένα οχήματα μάχης AJAX. Το υπόψη πυροβόλο κατασκευάζεται από την κοινοπραξία CTA International μεταξύ της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και της γαλλικής Nexter. To Jaguar μπορεί επίσης να εξοπλιστεί και με αντιαρματικούς πυραύλους 5ης γενεάς Akeron (πρώην MMP) της MBDA ωστόσο σε συζήτηση μας με εκπροσώπους της εταιρείας, μας λέχθηκε ότι το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί και με διαφορετικές λύσεις αντιαρματικών συστημάτων.

Jaguar 6X6 EBRC

Το πυροβόλο 40 CTA (Cased Telescoped Ammunition) των 40 χιλ το οποίο βρίσκεται σε σταθεροποιημένο πύργο 2 ατόμων επί του οχήματος παρέχει ανώτερη ισχύ πυρος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πυροβόλα μικρότερου διαμετρήματος. Συγκεκριμένα το βλήμα ΗΕ 40 χιλιοστών προκαλεί 4 φορές μεγαλύτερη ζημιά στον στόχο εν συγκρίση με ένα συμβατικό πυρομαχικό ΗΕ των 30 χιλ. Το 40 CTA παρά το ότι κατηγοριοποιείται στα μεσαίου διαμετρήματος πυροβόλα εντούτοις διαθέτει μικρό και συμπαγές μέγεθος λόγω της πρωτοποριακής του σχεδίασης (push-through architecture) και δεν απαιτεί μεγάλη διάτρηση στον πύργο του οχήματος. Αυτό του προσδίδει μεγάλο εύρος καθ’ ύψος μετακίνησης που ανέρχεται έως και 75 μοίρες. Το πλεονέκτημα αυτό επιτρέπει στο Jaguar να εμπλέκει αποτελεσματικά όχι μόνο εχθρικά Τεθωρακισμένα Οχήματα αλλά και εναέριες απειλές όπως Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) ή στόχους που βρίσκονται σε ύψος εντός αστικού περιβάλλοντος με χρήση πυρομαχικών τύπου Air Burst σε αποστάσεις που ανέρχονται σε 4+ χιλιόμετρα και με ρυθμό βολής έως 200 βλήματα το λεπτό.

Τα είδη πυρομαχικών 40 χιλ που μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο 40 CTA είναι:

 • APFSDS-T: Διατρητικά τροχιοδεικτικά ικανότητα διάτρησης 140 χιλ χάλυβα RHA στα 1500 μέτρα
 • GPR-PD-T: Σημειακής Πυροδότησης (Point Detonating) με δυνατότητα διάτρησης 210 χιλ μπετόν
 • GPR-AB:Εναέριας Πυροδότησης (Airbust) με δυνατότητα διάτρησης 210 χιλ μπετόν και εύρος φονικής ζώνης μεγαλύτερη των 102 τετρ. μέτρων
 • TP: Εκπαιδευτικά που βαλλιστικά προσομοιάζουν τα πυρομαχικά GPR

Στην φωτογραφία διακρίνεται το πυροβόλο CTA 40 χιλ και η ζημιά που επιφέρουν στο στόχο από μπετόν (δεξιά) τα πυρομαχικά τύπου εναερια πυροδότησης τύπου GPR-AB της Nexter. Στο φόντο ο “Φιλοκτήτης”

Πέραν αυτών το Jaguar διαθέτει 60 βλήματα (οποιοδήποτε τύπου και/ή συνδυασμού) έτοιμα για βολή σε ειδικό σύστημα τροφοδοσίας (AHS) χωρίς συνδετική ταινία πυρομαχικών (τύπου carousel).

Το Jaguar είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα πυργίσκο Hornet S της Arquus που φέρει πολυβόλο 7,62 χιλ και 550 φυσίγγια έτοιμα για βολή, ενώ μπορεί να κινηθεί 360 μοίρες κατά διεύθυνση και από -20 έως +60 καθ’ ύψος.  

Πυργίσκος Hornet S

Στο ηλεκτρο-οπτικό (EOS) του πακέτο περιλαμβάνεται το αρθρωτό πανοραμικό σύστημα PASEO της SAFRAN το οποίο φέρει κάμερα ημέρας HD και θερμική κάμερα η οποία λειτουργεί στο φάσμα 3-5 και 8-12 μm για παρατήρηση σε 360 μοίρες κατά διεύθυνση (αζιμούθιο) και από -30 έως +62 μοίρες καθ΄ ύψος. Επιπλέον το PASEO είναι σταθεροποιημένο σε δύο άξονες και σύμφωνα με την SAFRAN δίνει την ικανότητα αξιόπιστης παρατήρησης και μεγάλης πιθανότητας εμπλοκής στόχων (κινητών ή σταθερών). Η εμβέλεια παρατήρησης του ανέρχεται σε 15400 μέτρα για εντοπισμό στόχων, 7600 για αναγνώριση τους και 4000 μέτρα για ταυτοποίηση τους.

Το Jaguar μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με βαλλιστικό υπολογιστή, σύστημα αυτόματης ανίχνευσης απειλών, καταδείκτη laser και αποστασιόμετρο ενώ μπορεί να φέρει και σύστημα προειδοποίησης Antares για εισερχόμενες απειλές με σκόπευση laser όπως πύραυλο και σύστημα παρεμβολών για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) Barage της Thales. Το όχημα φέρει επίσης αυτόνομο σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας Topaxyz της Thales και οκτώ εκτοξευτές καπνογόνων ενώ για επιπλέον προστασία μπορεί να λάβει προσθαφαιρούμενη θωράκιση τύπου slat armour.

To Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου που διαθέτει το όχημα είναι το Scorpion Common Vetronics και το οποίο επιτρέπει μεταξύ άλλων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των λοιπών οχημάτων ενός σχηματισμού σε πραγματικό χρόνο. Οι σταθμοί ασυρμάτου στα οχήματα του προγράμματος Scorpion είναι οι Contact της Thales με τεχνολογία software defined radio και δυνατότητα μεταφοράς φωνής και δεδομένων.

Τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά του Jaguar συμπεριλαμβάνουν:

 • Βασική Θωράκιση: Προστασία από φορητά όπλα (14.5×114mm armor-piercing), θραύσματα βλημάτων και έκρηξη TNT βάρους 10 κιλών (NATO STANAG 4569 Επίπεδο 4)
 • Κινητήρας: Πετρελαίου ισχύος 500 ίππων 
 • Βάρος: 25.000 κιλά
 • Μεταβλητό συστήματος ανάρτησης και ελαστικά τύπου run-flat με δυνατότητα αλλαγής της πίεσης
 • Ταχύτητα: Έως 90 χλμ/ώρα
 • Αυτονομία: Έως 800 χλμ
 • Πλήρωμα: 3 άτομα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός)
 • Μήκος: 7,3 μ.
 • Πλάτος: 3 μ. 
 • Ύψος: 2,6 μ

Το κόστος του Jaguar για το πρόγραμμα του Γαλλικού Στρατού ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ κάτι το οποίο αποτελεί μια λογική τιμή για το σύνολο των δυνατοτήτων του οχήματος αφού αποτελεί ένα από τα πιο βαριά οπλισμένα οχήματα και καλύτερα εξοπλισμένα οχήματα της κατηγορίας του. Σημειώνεται ότι πέραν του Γαλλικού Στρατού το όχημα θα παραδοθεί και στις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω του προγράμματος CAMO το οποίο προνοεί την αγορά 60 οχημάτων Jaguar EBRC και 417 οχημάτων πολλαπλών ρόλων Griffon VBMR.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, τo Jaguar EBRC παρέλασε για 1η φορά στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης (ανεξαρτησίας) της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: CAMÉLÉON | Το φουτουριστικό σύστημα παραλλαγής που αναπτύσσει η Γαλλία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα σε σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και νεοσύλλεκτους καταδρομείς…

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα, το δημοσίευμα του Ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS όπου αναφέρεται πως η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία…

Pin It on Pinterest

Share This