ES Systems | Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων στον Δήμο Κηφισιάς
Defence Redefined
Published on 27/09/2023 at 14:39

H ES SYSTEMS A.E., μέλος του ομίλου αμυντικής τεχνολογίας EFA GROUP, σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, υλοποίησε και τοποθέτησε έξυπνα συστήματα καταμέτρησης και καταγραφής δεδομένων για την κάλυψη του δήμου σε θέματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, ποιότητας του αέρα και των ατμοσφαιρικών συνθηκών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν τα παρακάτω συστήματα:

  1. Ευφυές Σύστημα Παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και των ατμοσφαιρικών συνθηκών σε τρία δημαρχεία του Δήμου, στην Κηφισιά, την Εκάλη και την Νέα Ερυθραία.

Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα & μετεωρολογικών δεδομένων (Δημαρχείο Κηφισιάς)

Το καινοτόμο και ευφυές σύστημα της ES SYSTEMS αποτελείται από αισθητήρες που εκπέμπουν ασύρματα τις μετρήσεις τους σε μια πύλη μετάδοσης δεδομένων. Τα δεδομένα στη συνέχεια μεταφέρονται για αποθήκευση και περαιτέρω επεξεργασία στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και παρουσιάζονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο. 

Η συνολική λύση είναι μια χαρακτηριστική εφαρμογή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), για την υλοποίηση της οποίας εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες στο επίπεδο των αισθητήρων (τεχνολογία MEMS), στο επίπεδο της επεξεργασίας των μετρήσεων τοπικά (edge computing), όσο και στην επεξεργασία στο υπολογιστικό νέφος με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence).

Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων (Δημαρχείο Εκάλης).

Το ευφυές σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει έγκαιρα αέρια και σωματίδια στην ατμόσφαιρα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις και τις αυξομειώσεις τους ώστε να μην παραβιάζονται τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 

Παράλληλα, το σύστημα μετράει με υψηλή ακρίβεια τη Θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την υγρασία, τα επίπεδα του Όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του θείου, του μονοξειδίου του άνθρακα, των μικροσωματιδίων 2.5 και των μικροσωματιδίων 10.

Οι προδιαγραφές του καινοτόμου συστήματος είναι σύμφωνες με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετρήσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε δήμους και κατοικημένες περιοχές.

2. Ευφυές Σύστημα πρόληψης, ανίχνευσης και διαχείρισης δασικής φωτιάς στο δάσος Φασίδερι του Δήμου Κηφισιάς.

Έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα & μετεωρολογικών δεδομένων (Δάσος Φασίδερη)

Το  ευφυές σύστημα της ES SYSTEMS αποτελείται από αυτόνομους αισθητήρες ανίχνευσης αερίων που μεταδίδουν ασύρματα μετρήσεις σε μια πύλη δεδομένων και στη συνέχεια σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Η μέθοδος ανίχνευσης φωτιάς μέσω αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι η πλέον ενδεδειγμένη γιατί επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς ακόμη και από το στάδιο που δεν υπάρχουν μεγάλων διαστάσεων φλόγες παρά μεγάλες ποσότητες καπνού. 

Η μέθοδος αυτή υπερέχει σημαντικά της μεθόδου ανίχνευσης με οπτικούς αισθητήρες (κάμερες), η οποία επιτρέπει ανίχνευση όταν η φωτιά έχει πλέον λάβει σημαντική έκταση. Σύμφωνα με μελέτες ο εντοπισμός εστιών φωτιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα κατάσβεσής της από τα σώματα πυρόσβεσης.

Πύλη Μετάδοσης δεδομένων (Δάσος Φασίδερη)

Οι αισθητήρες αποτελούν ένα δίκτυο διασυνδεμένων συσκευών και εκτός των αερίων στέλνουν μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης. Σε περίπτωση ανίχνευσης φωτιάς, το ευφυές σύστημα της ES SYSTEMS στέλνει αυτόματες ειδοποιήσεις με το ακριβές σημείο της εστίας στο Δήμο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική προστασία και τους εθελοντές πυροσβέστες για άμεση επέμβαση.

3. Έως το τέλος του έτους, αναμένεται η ES SYSTEMS να εγκαταστήσει στον Δήμο Κηφισιάς Ευφυές Σύστημα άρδευσης πάρκων, πιο συγκεκριμένα στα πάρκα Κεφαλαρίου και Μαυρομιχάλη.

Το ευφυές σύστημα άρδευσης πάρκων παρακολουθεί και καταγράφει με υψηλή ακρίβεια, τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής (weather station) και τις συνθήκες εδάφους (υγρασία εδάφους, αγωγιμότητα και θερμοκρασία εδάφους) και ανάλογα πραγματοποιεί προγραμματισμένη άρδευση και αυτόματο πότισμα ανάλογα με τα στοιχεία των δεδομένων που καταγράφουν οι αισθητήρες. 

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού.

Διαβάστε επίσης: EFA GROUP | Ανακοίνωση κύκλου εργασιών του 2021 και νέων στρατηγικών επενδύσεων για το 2022

H ES SYSTEMS σχεδιάζει και κατασκευάζει αισθητήρες υψηλής ποιότητας με βάση την τεχνολογία της μικροηλεκτρονικής (Micro-electromechanical systems – ΜΕΜS). Οι αισθητήρες MEMS και τα συστήματα αισθητήρων τα οποία παράγονται μέσω εξειδικευμένων διαδικασιών κατασκευής, μετρούν διάφορα φυσικά μεγέθη όπως πίεση, ροή, θερμοκρασία, ιδιότητες αερίων και άλλα.

Η ΕS SYSTEMS, συνδυάζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό υπόβαθρο του δυναμικού της εταιρείας, μπορεί να κατασκευάσει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις αισθητήρων σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από τον σχεδιασμό της ιδέα/λύσης στην προτυποποίησή της και τέλος στην υλοποίηση και παραγωγή.

O ελληνικός όμιλος εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς απασχολεί πάνω από 420 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 66 χώρες παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: EFA GROUP | Συμπλήρωσε εξαγωγές ύψους 600 εκ. ευρώ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

Οι αστυνομικοί εφοδιάζονται με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This