EIGHT BELLS | Από την EUROSATORY στα προγράμματα EDF με δυναμική συμμετοχή – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 17/09/2022 at 15:41

*Χρίστος Λοΐζου

Η κυπριακή εταιρεία Eight Bells συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι. Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED που παρευρέθηκε στην έκθεση, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της εταιρείας και να ενημερωθεί για τα προγράμματα στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας που συμμετέχει.

Η εταιρεία EIGHT BELLS LTD ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει γραφεία σε Λευκωσία και Αθήνα. Αποτελεί μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παροχής υπηρεσιών με ειδίκευση στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας, αλλα και σε προσομοιώσεις και αναλύσεις. Έχει αναπτύξει ποικιλία συστημάτων και εφαρμογών εκ των οποίων και κάποια ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για την συμβολή τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία ανέπτυξε και σχεδίασε τα συστήματα 8BMGT και 8BUGM. Η 8BMGT (Maritime Gimbal Thermal Camera) αποτελεί μια κάμερα με διπλό αισθητήρα (θερμική και έγχρωμη κάμερα) εγκατεστημένη σε γυροσκόπιο (gimbal-mounted) και έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί εξ’ολοκλήρου από την Eight Bells. 

Ανιχνεύει θερμικό αποτύπωμα από αντικείμενα και άτομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ξηρά αλλά και για σκοπούς παράκτιας επιτήρησης. Διαθέτει έγχρωμη κάμερα υψηλής ευκρίνειας με εστίαση x10, θερμική κάμερα και ανιχνευτή λέιζερ (Laser Range Finder – LRF). 

Το 8BMGT καταγράφει εικόνες και βίντεο ενώ το μέγεθος και ο σχεδιασμός της, την καθιστούν κατάλληλη για σκάφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς παράκτιας επιτήρησης και επιτήρησης σε συνοριακές περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες σε παράνομες μεταναστευτικές ροές, είναι κατάλληλη για προστασία κρίσιμων υποδομών ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς έρευνας – διάσωσης αλλά και για επιτήρηση δασών για πρόληψη πυρκαγιών. 

Η Eight Bells ανέπτυξε επίσης το 8BUGM, ανάλογο σύστημα με εφαρμογή σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως και το 8BMGT, το 8BUGM, έχει το βάρος που κυμαίνεται στα 3 κιλά ενώ οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 16 εκατοστά ύψος και 10 εκατοστά μήκος. Μπορεί να ενσωματωθεί σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να παρέχει πλήρη εικόνα αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες εναέριας επιτήρησης όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά 8BMGT και 8BUGM:

  • Video: Ψηφιακό και αναλογικό
  • Επιχειρησιακή θερμοκρασία: -30°C – +70°C
  • Τάση εισόδου (Input Voltage): 24VDC
  • Ψηφιακή Εστίαση Θερμικής Κάμερας: 2x, 4x
  • Οπτικό πεδίο Θερμικής Κάμερας(Field of View – FOV): 18° x 13°
  • Εστίαση ημερήσιας κάμερας: 10x
  • Οπτικό Πεδίο Ημερήσιας Κάμερας: 6.7° x 68°
  • Κάλυψη γυροσκοπίου (Αζιμούθιο): 360°
  • Μέγιστο Εύρος Ανιχνευτή Λέιζερ: 4,5 χλμ

Πέραν τούτων η εταιρεία ανέπτυξε και την εφαρμογή XBELLO, η οποία αποτελεί μια εύκολη στη χρήση και πάνω απ΄όλα ασφαλή εφαρμογή επικοινωνιών που επιτρέπει την ανταλλαγή μηνυμάτων, δεδομένων και διενέργεια ομαδικών κλήσεων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο υποκλοπής των δεδομένων ή παρακολούθησης των χρηστών. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικούς servers, ενώ είναι συμβατή με κινητά smartphones, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets.

Συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

H Eight Bells συμμετέχει στο πρόγραμμα THISEAS, το οποίο αφορά την ανάπτυξη και επίδειξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος επίγνωσης κατάστασης και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, στο οποίο συμμετέχουν μαζί με την EIGHT BELLS, το ερευνητικό Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, η SignalGeneriX και το CYENS, ενώ συγχρηματοδοτείται και από το Υπουργείο Άμυνας μέσω της Δράσης “Αθήνα”.

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της ΚΔ και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα THISEAS

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Η EIGHT BELLS, συμμετέχει ενεργά σε αρκετά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και προσφάτως σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

European Defence Industrial Development Programme (EDIDP)

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AI4DEF (στα πλαίσια του EDIDP) έχει σκοπό να εξετάσει τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης (A.I) σε τομείς κρίσιμους για τον στρατιωτικό τομέα, όπως η εκτίμηση κατάστασης, η λήψη απόφασης και η βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού. 

Τα στελέχη της EIGHT BELLS και το πρόγραμμα AI4DEF

Διαβάστε επίσης: AI4DEF | Ευρωπαϊκό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την άμυνα με συμμετοχή της κυπριακής EIGHT BELLS

HORIZON 2020 Research and Innovation programme

Το πρόγραμμα RESPOND-A, στο οποίο συμμετέχει η Eight Bells μαζί με εταιρείες και φορείς από 13 συνολικά κράτη, λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020. Στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται σε ασύρματες επικοινωνίες 5G, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας ή αυτόνομα ρομπότ για τη βελτιστοποίηση της εργασίας των πρώτων ανταποκριτών. 

Το περίπτερο της EIGHT BELLS στην EUROSATORY 2022

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία | Συμμετοχή στο πρωτοποριακό πρόγραμμα RESPOND-A

Επιπλέον, συμμετέχει και στο έργο DRYADS που αφορά την ολιστική διαχείριση δασικών πυρκαγιών, βασισμένο στην ανάπτυξη ενός νέου και καινοτόμου συστημικού και τεχνολογικού πλαισίου που θα καλύπτει τους τρεις τομείς:

1) Πρόληψης και προετοιμασίας

2) Ανίχνευσης και ανταπόκρισης 

3) Προσαρμογής και αποκατάστασης

European Defence Fund (EDF)

H EIGHT BELLS συμμετέχει επίσης με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, σε προγράμματα υπό το European Defence Fund (EDF). Το project COMMANDS, στοχεύει στην ανάπτυξη της προσέγγισης Through Life Capabilities (TLC) σε έξυπνα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα οχήματα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αναβαθμιστούν αφενός υφιστάμενα οχήματα και αφετέρου θα μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε μελλοντικά υπό ανάπτυξη οχήματα. Σχετίζεται με το project της PESCO, Integrated Unmanned Ground System (UGS).

Επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και αντιπροσωπείας Αξιωματικών στο Κυπριακό Περίπτερο στην EUROSATORY 2022

Επιπλέον, συμμετέχει στο έργο AInception, που στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων και τεχνικών ανίχνευσης εισβολών στον κυβερνοχώρο με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία και οι τεχνικές που θα αναπτυχθούν, φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τα υφιστάμενα στρατιωτικά συστήματα σε επιλεγμένα σενάρια ώστε να μπορούν να εμπλουτίσουν και να πλαισιοποιήσουν τις ειδοποιήσεις για παραβιάσεις σε μια πιο διαχειρίσιμη μορφή μετα-ειδοποιήσεων. Στο έργο συμμετέχει μεταξύ άλλων και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. 

Ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η EIGHT BELLS είναι το ACTING (Advanced European platform and network of Cybersecurity training and exercises centres), που έχει σκοπό να αναπτύξει ένα δίκτυο προηγμένων διασυνδεδεμένων κέντρων για σκοπούς εκπαίδευσης και ασκήσεων στην Κυβερνοάμυνα. Στοχεύει στην ενσωμάτωση εξελιγμένων μεθόδων και τεχνικών για προσομοίωση, ανάλυση της απόδοσης των χειριστών στον κυβερνοχώρο, και βαθμολόγησης της επίγνωσης της κατάστασης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σχετίζεται με το έργο της PESCO, EU Cyber ​​Academia and Innovation Hub (EU CAIH).

Τέλος, η EIGHT BELLS HELLAS, συμμετέχει στο πρόγραμμα 5G COMPAD (5G Communications for Peacekeeping And Defense), με σκοπό το σχεδιασμό μιας πρωτότυπης αρχιτεκτονικής για ένα ισχυρό σύστημα επικοινωνιών βασισμένο στην τεχνολογία 5G με εφαρμογή σε επιλεγμένες πλατφόρμες και αμυντικά συστήματα.

EURONAVAL 2022

Η EIGHT BELLS θα συμμετέχει και στην διεθνή ναυτική έκθεση στην έκθεση EURONAVAL 2022 που θα διεξαχθεί το διάστημα 18-21 Οκτωβρίου 2022 στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης: EDF | Στην 5η θέση η Ελλάδα στη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This