DEFEA 2025 | Μνημόνιο συνεργασίας Ένωσης ΕΕΝ και ΕΕΛΕΑΑ
Defence Redefined
11/05/2025

Η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν.) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, ‘Αμυνας και Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) υπέγραψαν, την Πέμπτη σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο αποτελεί ένα οδικό χάρτη για τη στενή σύμπραξη μεταξύ του ελληνικού ναυπηγικού και του αμυντικού τομέα.

Το μνημόνιο συνεργασίας, όπως ανακοινώθηκε από τις δύο Ενώσεις, καθορίζει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό συνεργειών, δικτύωσης, ανταλλαγής πληροφορίας και προώθησης κοινών δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγικής βάσης και την αναβάθμιση του εγχώριου οικοσυστήματος άμυνας, ναυπήγησης και τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφωνούν, για τη συνανάπτυξη έργων υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των υλικών, των συστημάτων, της ναυτικής άμυνας και της βιομηχανικής καινοτομίας, την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και στοιχείων αγοράς σε τομείς προηγμένων υλικών, emerging technologies, μελετών αγοράς και πρόβλεψης τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και τη διοργάνωση κοινών θεματικών workshops και εργαστηρίων.

Διαβάστε επίσης: Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α – NAUDI | Υπογραφή MoU με στόχο την συνεργασία στο World Defense Show 2024

Τα workshops θα έχουν αντικείμενα όπως:

  • Ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής.
  • Ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στα ναυπηγικάκαι αμυντικά περιβάλλοντα.
  • Καινοτόμες μορφές R&D συνεργασιών.
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης (EDF, Horizon Europe κ.ά.).

Παράλληλα, προχωρούν σε ίδρυση μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης, με συμμετοχή στελεχών και από τις δύο Ενώσεις, για τη διαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής του Συμφώνου και την προετοιμασία νέων προτάσεων συνεργασίας.

Συμφωνούν, επίσης, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, στην προώθηση της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά cluster, κοινές κοινοπραξίες και cross-sectoral consortia αλλά και στην οριζόντια υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην τεχνική κατάρτιση, τη διασύνδεση με πανεπιστήμια και την αξιοποίηση νέων επιστημόνων.

Το μνημόνιο εισάγει επίσης έναν μηχανισμό τακτικών συναντήσεων σε επίπεδο διοικήσεων και τεχνικών ομάδων, με στόχο την κοινή ανάλυση τεχνολογικών προκλήσεων και την ταυτοποίηση στρατηγικών ευκαιριών στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί η δέσμευση των δύο φορέων να διερευνήσουν το ενδεχόμενο παραγωγής εθνικών πλοίων με εγχώριο τεχνολογικό και ναυπηγικό αποτύπωμα, σε απόλυτη εναρμόνιση με την ανάγκη για:

  • Ενίσχυση της αμυντικής επάρκειας και της επιχειρησιακής ευελιξίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ασφάλειας προμηθειών.
  • Αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην εγχώρια οικονομία και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κοινή διασύνδεση με διεθνή ερευνητικά hubs, startups, clusters και τεχνολογικές πλατφόρμες, δημιουργώντας έναν εθνικό κόμβο γνώσης, καινοτομίας και παραγωγής με εξαγώγιμο χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης: EDF 2023 | Εταιρείες – Μέλη του Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΕΞ | Επαναπατρισμός Κυπρίων από Ισραήλ και Ιράν – 22 άτομα μεταφέρθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες

ΥΠΕΞ | Επαναπατρισμός Κυπρίων από Ισραήλ και Ιράν – 22 άτομα μεταφέρθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες

Η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, για παροχή διευκολύνσεων σε Κύπριους πολίτες, για μετακίνησή τους σε πρώτη φάση σε χώρες γειτονικές…

ΤΑΜΣ ΗΓΕΜΩΝ 2025 | Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση που σχεδίασαν οι έφεδροι ΟΥΚ – Συμμετοχή εθελοντών εφέδρων και μόνιμου προσωπικού

ΤΑΜΣ ΗΓΕΜΩΝ 2025 | Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση που σχεδίασαν οι έφεδροι ΟΥΚ – Συμμετοχή εθελοντών εφέδρων και μόνιμου προσωπικού

Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΗΓΕΜΩΝ 2025, την οποία σχεδίασαν έφεδροι Βατραχάνθρωποι από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ). Στην άσκηση συμμετείχαν εθελοντές έφεδροι…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This