ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CYPSEC 2021 | Έρευνα, ανάπτυξη, τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατη τεχνολογία στην άμυνα
Defence Redefined
Published on 07/10/2021 at 15:47

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας CYPSEC 2021 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου, μετά τις παρουσιάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο, ακολούθησαν παρουσιάσεις για θέματα έρευνας, ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης και τρισδιάστατης τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας.

Η πρώτη ενότητα παρουσιάσεων έφερε τον τίτλο “R&D role for innovation and future-oriented defence solutions”. Το πρώτο θέμα της ενότητας παρουσίασε ο Υφυπουργός Έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών λύσεων και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων άμεσης αντίδρασης σε προκλήσεις και απειλές. Τόνισε επίσης την σύνδεση του τομέα της άμυνας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με άλλα επίπεδα όπως το ψηφιακό και το διαστημικό. Τέλος, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη για περαιτέρω συνεργασία με τη βιομηχανία και τα πανεπιστήμια ώστε να αναβαθμιστεί η ψηφιακή πολιτική εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου. 

Ακολούθησε η ομιλία του Jean-Marie Dumon, Διευθυντή Άμυνας & Ασφάλειας του Γαλλικού Συνδέσμου Ναυτικής Βιομηχανίας (GICAN), με θέμα “Future oriented Maritime surveillance solutions”. Παρουσίασε τις απειλές που καλούμαστε και θα κληθούμε πιο έντονα να αντιμετωπίσουμε στην θάλασσα στο εγγύς μέλλον, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η προστασία των πόρων, η καταπολέμηση της ρύπανσης, οι απειλές ασφάλειες από δραστηριότητες στη θάλασσα, η διαχείριση μόνιμων εγκαταστάσεων στη θάλασσα καθώς και η αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων με αναφορά μεταξύ άλλων στην πειρατεία και το θαλάσσιο εμπόριο. Παρουσίασε συστήματα εντοπισμού και επιτήρησης θαλασσίων ζωνών τα οποία ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των νέων απειλών.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στην ενότητα με τον γενικό τίτλο “Artificial Intelligence in Defence Technology”. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον δρ. Παναγιώτη Κίκιρα, επικεφαλής της μονάδας Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού (EDA). Η παρουσίαση του δρ. Κίκιρα έφερε τον τίτλο “A deep dive on EDA activities in AI”.

Αρχικώς, έγινε μια παρουσίαση του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού. Ακολούθως έγινε παρουσίαση των τομέων της άμυνας τους οποίους επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το προσωπικό, το υλικό και οι διαδικασίες. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, στη μείωση του κόστους και στην μείωση των απωλειών. Ο δρ. Κίκιρας αναφέρθηκε επίσης στους τομείς συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στις προκλήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην δεξαμενή κοινοποίησης δεδομένων για την άμυνα της Ε.Ε (EU Defence Data Pool) καθώς και στον καθορισμό απαιτήσεων (requirements) για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην άμυνα.  

Η δεύτερη παρουσίαση για το θέμα έγινε από τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη, Προέδρου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άμυνας & Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο “Artificial Intelligence in Defence and Security”. Ο δρ. Δρικάκης παρουσίασε την αποστολή και τους τομείς που ασχολείται το Ινστιτούτο.

Αναφέρθηκε σε έργα που ασχολούνται με την μείωση του ηχητικού αποτυπώματος των UAVs, σε προσομοιώσεις για πλοία, σε μείωση του θερμικού αποτυπώματος ενώ ανέφερε γενικές παρατηρήσεις για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσίασε την πολυπλοκότητα του τρόπου λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης η οποία συνδυάζει δεδομένα, θεωρία και υπολογισμούς. Τόνισε επίσης το θέμα συντονισμού λογισμικού και υλικού, καθώς η ανάπτυξη του λογισμικού ακόμα υστερεί. Τέλος, τόνισε το γεγονός ότι η είσοδος σε αγνωστα τεχνολογικά πεδία πρέπει να γίνεται προσεκτικά και έπειτα από σοβαρή σκέψη.

Το τελευταίο μέρος, έφερε τον τίτλο “3D-printing: the Additive Manufacturing Technology in the Defence Industry”. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Άγγελο Ευαγγέλου, μεταδιδακτορικό ερευνητή του εργαστηρίου Powder Technology Laboratory στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η παρουσίαση του κ. Ευαγγέλου έφερε τον τίτλο “Addtive Manufacturing of Metals in the context of Defence Industry”. Αναφορικά με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, αναφέρθηκε στην διαδικασία επιλογής υλικού, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς. Αναφέρθηκε επίσης στις μεθόδους αναφέροντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτωσιολογίες που αφορούν το Ισράηλ και τις ΗΠΑ, για διάφορα αντικείμενα όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υγειονομικό εξοπλισμό. Αναφέρθηκε επίσης και στην εφαρμογή της τρισδιάστατης τεχνολογίας για πληθώρα αντικειμένων όπως ανταλλακτικά και σιγαστήρες όπλων. 

Η τελευταία ομιλία ήταν από τον υποψήφιο διδάκτορα και απόστρατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, Θεόδωρο Νικολοβγένη, συντάκτη του ιστότοπου Άμυνα και Γεωστρατηγική, η ομιλία του οποίου έφερε τον τίτλο “”Military Logistics: The Cyprus case study”. 

Ο κ. Νικολοβγένης προχώρησε αρχικών σε παρουσίαση του ρόλου των logistics (επιμελητεία) καθώς και σε ιστορική αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος στην εκστρατεία του εφήρμοσε ένα άριστο για την εποχή σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας. Η επιμελητεία αφορά πληθώρα τομέων και είναι νευραλγικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, αφού αφορά όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το υλικό και την διαχείριση, θέματα μεταφοράς προσωπικού, εφοδιασμό, υγειονομικές υπηρεσίες κλπ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της συστημικής γεωπολιτικής ανάλυσης, αναφέρθηκε στην γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και στις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των logistics, οι οποίες περιλαμβάνουν τα δύο αεροδρόμια, τα δύο λιμάνια, εγκαταστάσεις και λογισμικό που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάλυση υποθετικής περιπτωσιολογίας, η οποία αφορούσε σενάριο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από την ΕΕ στην Κύπρο. Προχώρησε σε παρουσίαση συστήματος για καταγραφή και διαχείριση του υλικού των δυνάμεων που θα αφιχθούν στο νησί παρουσιάζοντας έτσι με παραστατικό τρόπο την αναγκαιότητα και τον κομβικό ρόλο της επιμελητείας.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Άμυνα, ασφάλεια, δαπάνες και οικονομική ανάπτυξη – Φωτογραφίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This