“Charles de Gaulle” | Η Γαλλική ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου εκπαιδεύεται ενάντια σε πυραυλικές απειλές – VIDEO
Defence Redefined
Published on 12/10/2022 at 13:05

Το αντιτορπιλικό με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας “Chevalier Paul” και το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Marine Nationale) αναχαίτισαν εναέριους στόχους χρησιμοποιώντας τους πυραύλους επιφανείας – αέρος Aster σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον. 

Η δοκιμή καταδεικνύει την δυνατότητα της γαλλικής ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου (carrier strike group – CSG) να αμύνεται ενάντια σε πυραυλικές απειλές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ναυτικό, η δοκιμή διεξήχθη στις 04 Οκτωβρίου “σε ένα περιβάλλον που αναπαράγει τεχνητά μια κατάσταση της Αεροπορίας Ναυτικού κοντά σε αυτήν που συναντάται στα θέατρα επιχειρήσεων. Η εξουδετέρωση της εναέριας απειλής υψηλής ταχύτητας επιτεύχθηκε έτσι σε ένα απαγορευμένο περιβάλλον, όπου το ραντάρ ελέγχου πυρός του Chevalier Paul είχε εσκεμμένα εκτεθεί σε παρεμβολές”.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναχαίτισε με επιτυχία έναν στόχο χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος Aster 15. Αυτή η δοκιμή διεξήχθη επίσης σε ένα περιβάλλον άρνησης, σε ένα πλαίσιο όπου το CSG βρίσκεται επίσης υπό πυραυλικές απειλές. 

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γαλλικού Ναυτικού, το Chevalier Paul ενεργούσε ως επικεφαλής αεράμυνας του CSG. Τόσο το αντιτορπιλικό όσο και το αεροπλανοφόρο εκπαίδευσαν τα πληρώματά τους για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις υψηλής έντασης που ενδέχεται να προκύψουν σε επιχειρήσεις. 

Σχετικά με τους πυραύλους MBDA Aster

Η οικογένεια πυραύλων Aster σχεδιάστηκε αρχικά από την MBDA για το Γαλλικό  Ναυτικό, το Βασιλικό Ναυτικό και το Ιταλικό Ναυτικό (Marine Nationale, Royal Navy and Italian Navy) για την αντιμετώπιση υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί περισσότεροι από 100 πύραυλοι Aster.

Η οικογένεια πυραύλων Aster περιλαμβάνει το βλήμα Aster 15 μικρής έως μεσαίας εμβέλειας και Aster 30 για μεσαία έως μεγάλη εμβέλεια. Υπάρχει εκτεταμένη ομοιότητα μεταξύ των δύο παραλλαγών με τους δύο πυραύλους να διαθέτουν την ίδια αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με την MBDA, πρόκειται για έναν ελαφρύ, εξαιρετικά ευέλικτο πύραυλος εξοπλισμένο με ενεργό αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων υψηλής απόδοσης. Η διαφορά τους στην εμβέλεια και την ταχύτητα αναχαίτισης οφείλεται στο ότι το Aster 30 χρησιμοποιεί έναν πολύ μεγαλύτερο προωθητή (booster).

Χάρη στο μοναδικό συνδυασμό αεροδυναμικού ελέγχου και ελέγχου διανυσμάτων άμεσης ώθησης που ονομάζεται “PIF-PAF”, ο πύραυλος δύναται να πραγματοποιήσει υψηλούς ελιγμούς. Μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στον Aster μια απαράμιλλη δυνατότητα αδρανοποίησης του εχθρικού στόχου (hit-to-kill).

Οι πύραυλοι Aster είναι σε υπηρεσία στα πιο πρόσφατα πλοία που τέθηκαν σε υπηρεσία από τρία από τα μεγάλα ναυτικά της Ευρώπης: της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Aster είναι επίσης σε υπηρεσία με πολλά άλλα ναυτικά σε όλο τον κόσμο όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Σιγκαπούρη και στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Στο Farnborough η παρουσίαση του οράματος για τη βελτιστοποίηση της επιδραστικότητας των όπλων του προγράμματος Future Combat Air System

Οι Aster 15 και Aster 30 είναι μια γαλλο-ιταλική οικογένεια πυραύλων επιφανείας-αέρος κάθετης εκτόξευσης παντός καιρού. Το όνομα “Aster” προέρχεται από το “Aérospatiale Terminale” (η γαλλική εταιρεία Aérospatiale ήταν ο κύριος ανάδοχος του έργου πριν από τη συγχώνευση των πυραυλικών της δραστηριοτήτων στην MBDA).

Οι πύραυλοι καθώς και τα σχετικά οπλικά συστήματα κατασκευάζονται από την Eurosam, μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την MBDA Γαλλίας, την MBDA Ιταλίας (και οι δύο με μερίδιο 66% μαζί) και την Thales (κατέχει το 33%).

Διαβάστε επίσης: ILA 2022 | Η MBDA Γερμανίας παρουσίασε το νέο standoff πυραυλικό σύστημα επιφανείας-επιφανείας JFS-M – VIDEO

Χαρακτηριστικά βλημάτων Aster 15

  • Βάρος: 310 κιλά
  • Μήκος: 4,2 μέτρα
  • Διάμετρος: 180 χιλ
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: < από 30 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: Mach 3

Χαρακτηριστικά βλημάτων Aster 30 

  • Βάρος: 430 κιλά
  • Μήκος: 4,9 μέτρα
  • Διάμετρος: 180 χιλ
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: < από 100 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 3 Mach

Σχετικά με το βλήμα Aster 30 Block 1NT

Η εξέλιξη του πυραύλου Aster 30 Block 1 NT αποτελείται από ένα νέο αισθητήρα ανίχνευσης που λειτουργεί στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων Ka, που αντικαθιστά την τρέχουσα ζώνη ραδιοσυχνοτήτων Ku, καθώς και ένα νέο βελτιωμένο χειριστήριο όπλων. Αυτή η αλλαγή προσφέρει σημαντική βελτίωση της απόδοσης.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This