BOV M16 Miloš | Οι Σέρβοι παρουσίασαν το όχημα σε διαμόρφωση Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων
Andreas Pogiatzi
Published on 27/09/2023 at 09:41

Μια νέα καινοτομία, βασισμένη στο όχημα πολλαπλών ρόλων BOV M16 Miloš 4×4 MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) παρουσίασε η κρατική αμυντική εταιρεία της Σερβίας Yugoimport SDPR, σε διαμόρφωση πλατφόρμας πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (MLRS). 

Για την ιστορία, το όχημα, έκανε το ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (IDEX) στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2017. Από την εισαγωγή του και εντέφθεν, το όχημα έχει συγκεντρώσει θετικές εντυπώσεις για την προσαρμοστικότητά του και την ικανότητα του να εκτελεί ποικήλες αποστολές. 

Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα αποστολών όπως αποστολές περιπολίας, αποστολές αναγνώρισης, ως όχημα διοίκησης, για μεταφορά και υποστήριξη των μονάδων για ειδικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κατά ανταρτών και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Φρουρά επί του παρόντος διεθέτει 8 οχήματα Miloš στις μονάδες πυροβολικού εξοπλισμένες με τα πυροβόλα Nora B52KE Alexander The Great System (TGS), τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των πυροβολαρχιών ως κέντρα διεύθυνσης πυρός.

Η διαμόρφωση Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων (MLRS) του Miloš, αποτελεί μια μοναδική σχεδίαση, με μια βάση 28 σωλήνων εκτόξευσης, διαμετρήματος 80χιλ, τοποθετημένη στην οροφή του οχήματος. Ο σχεδιασμός αυτός εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χώρου στο όχημα και μεγιστοποιεί την ισχύ πυρός.  

Επιπλέον, το Miloš MLRS, θα χρησιμοποιεί τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους S-8 KOM, οι οποίοι επίσης βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Κύπρου, αφού οι συγκεκριμένοι πυραυλοι χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και από τα επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής Mi-35P, τα οποία αναμένεται να παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα στη Σερβία.    

Διαβάστε επίσης: Mi-35P | Το ιπτάμενο “άρμα μάχης” της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες & VIDEO

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πύραυλο, με τον σχεδιασμό του να αποτελείται από έτοιμο αλουμίνιο σε έλαση και μηχανισμό ασφάλισης πτερυγίων. Ο σχεδιασμός του επίσης μειώνει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής του, ενώ ο κατακερματισμός του κατά την πρόσκρουση τον καθιστά θανατηφόρο.

Όσον αφορά την βάση εκτόξευσης, σύμφωνα με το Army Recognition, αυτός είναι ο  S8 LC-20 80χιλ. με μέγιστη εμβέλεια τα 6.800 μέτρα. Η διαμόρφωση του Miloš MLRS, έχει βάρος 14 τόνους, με τον εκτοξευτή να ζυγίζει 700 κιλά. 

Πέραν αυτού, οι Σέρβοι εγκατέστησαν στο όχημα προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός, ηλεκτρο-οπτικά μέσα σκόπευσης και παρατήρησης, κάμερα θερμικής απεικόνισης  τηλέμετρο λέιζερ (LFR). Πέραν αυτού το όχημα διαθέτει βαλλιστικό πρόγραμμα για την επιλογή του τρόπου και του ρυθμού βολής. 

Αυτή η τελευταία εξέλιξη από τη Σερβική αμυντική εταιρεία Yugoimport σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στη σύγχρονη τεχνολογία πολέμου, προσφέροντας ένα μείγμα κινητικότητας, ισχύος πυρός και ευελιξίας. 

Διαβάστε επίσης: BOV M16 Miloš | Το Τακτικό Όχημα 4χ4 της Εθνικής Φρουράς

Με πληροφορίες από: Army Recognition

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

Pin It on Pinterest

Share This