Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…

Μια νέα καινοτομία, βασισμένη στο όχημα πολλαπλών ρόλων BOV M16 Miloš 4×4 MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) παρουσίασε η κρατική αμυντική εταιρεία της Σερβίας Yugoimport SDPR, σε διαμόρφωση πλατφόρμας πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (MLRS).
Για την ιστορία, το όχημα, έκανε το ντεμπούτο του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (IDEX) στο Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2017. Από την εισαγωγή του και εντέφθεν, το όχημα έχει συγκεντρώσει θετικές εντυπώσεις για την προσαρμοστικότητά του και την ικανότητα του να εκτελεί ποικήλες αποστολές.
Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα αποστολών όπως αποστολές περιπολίας, αποστολές αναγνώρισης, ως όχημα διοίκησης, για μεταφορά και υποστήριξη των μονάδων για ειδικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κατά ανταρτών και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Φρουρά επί του παρόντος διεθέτει 8 οχήματα Miloš στις μονάδες πυροβολικού εξοπλισμένες με τα πυροβόλα Nora B52KE Alexander The Great System (TGS), τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των πυροβολαρχιών ως κέντρα διεύθυνσης πυρός.
Η διαμόρφωση Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων (MLRS) του Miloš, αποτελεί μια μοναδική σχεδίαση, με μια βάση 28 σωλήνων εκτόξευσης, διαμετρήματος 80χιλ, τοποθετημένη στην οροφή του οχήματος. Ο σχεδιασμός αυτός εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χώρου στο όχημα και μεγιστοποιεί την ισχύ πυρός.
Επιπλέον, το Miloš MLRS, θα χρησιμοποιεί τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους S-8 KOM, οι οποίοι επίσης βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Κύπρου, αφού οι συγκεκριμένοι πυραυλοι χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και από τα επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής Mi-35P, τα οποία αναμένεται να παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα στη Σερβία.
Διαβάστε επίσης: Mi-35P | Το ιπτάμενο “άρμα μάχης” της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες & VIDEO
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πύραυλο, με τον σχεδιασμό του να αποτελείται από έτοιμο αλουμίνιο σε έλαση και μηχανισμό ασφάλισης πτερυγίων. Ο σχεδιασμός του επίσης μειώνει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής του, ενώ ο κατακερματισμός του κατά την πρόσκρουση τον καθιστά θανατηφόρο.
Όσον αφορά την βάση εκτόξευσης, σύμφωνα με το Army Recognition, αυτός είναι ο S8 LC-20 80χιλ. με μέγιστη εμβέλεια τα 6.800 μέτρα. Η διαμόρφωση του Miloš MLRS, έχει βάρος 14 τόνους, με τον εκτοξευτή να ζυγίζει 700 κιλά.
Πέραν αυτού, οι Σέρβοι εγκατέστησαν στο όχημα προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός, ηλεκτρο-οπτικά μέσα σκόπευσης και παρατήρησης, κάμερα θερμικής απεικόνισης τηλέμετρο λέιζερ (LFR). Πέραν αυτού το όχημα διαθέτει βαλλιστικό πρόγραμμα για την επιλογή του τρόπου και του ρυθμού βολής.
Αυτή η τελευταία εξέλιξη από τη Σερβική αμυντική εταιρεία Yugoimport σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στη σύγχρονη τεχνολογία πολέμου, προσφέροντας ένα μείγμα κινητικότητας, ισχύος πυρός και ευελιξίας.
Διαβάστε επίσης: BOV M16 Miloš | Το Τακτικό Όχημα 4χ4 της Εθνικής Φρουράς
Με πληροφορίες από: Army Recognition
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Το UAS Camcopter S-100 στις ελληνικές φρεγάτες | Επίσκεψη Δένδια στην Αυστρία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αυστρία, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025…
Εθνική Φρουρά | Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών – Ακροβολιστών
Από 12 έως 13 Μαρτίου 2025, διεξήχθη o 1ος διαγωνισμός Στρατιωτικού Σκοπευτικού Αγώνα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) – Ακροβολιστών…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…