ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

BMPT “Terminator” | Η Ρωσική προσέγγιση στην υποστήριξη μάχης εντός κατοικημένων τόπων – VIDEO

Defence Redefined
Published on 17/01/2021 at 20:44

Το BMPT “Terminator” είναι τεθωρακισμένο όχημα μάχης (AFV), σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τη ρωσική εταιρεία Uralvagonzavod. Το όχημα σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα μάχης σε αστικές και μη περιοχές. Έχει λάβει το παρατσούκλι “Terminator” από τους κατασκευαστές του πιθανόν λόγω του ισχυρού οπλισμού που φέρει ή σύμφωνα με το popularmechanics.com της ομοιότητας του με το όχημα “Hunter Killer Tank” από την ταινία επιστημονικής φαντασίας “Terminator 3: Rise of the Machines”.

Ομοίωμα Hunter Killer Tank στην πρεμιέρα της ταινίας “Terminator 3: Rise of the Machines” το 2003. © Kevin Winter / Getty Images

Το “Terminator” είναι είναι εξοπλισμένο με τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 ΑΤΑΚΑ-Τ με μέγιστο βεληνεκές 6 χλμ, δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 30 χιλ. 2A42 με 850 βλήματα, δύο εκτοξευτές βομβίδων AG-17D ή AGS-30 30χιλ με 600 βομβίδες και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm PKTM με 2000 φυσίγγια.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Βολές Αντιαρματικών Πυραύλων Refleks με Άρματα Τ-80 – Φωτογραφίες – VIDEO

Το πλήρωμα του αποτελείται από πέντε (5) άτομα (αρχηγό, πυροβολητή, 2 χειριστές πυροβόλων 30 χιλ, οδηγό) και έχει βάρος 48 τόνων. Τροφοδοτείται από υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα πετρελαίου V-92S2 των 1000 ίππων, αναπτύσσει ταχύτητες πέραν των 60 χλμ/ώρα και έχει αυτονομία περισσότερη των 550 χλμ. 

Από πλευράς προστασίας φέρει ενεργή θωράκιση “Relikt” στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλαϊνά και η οποία θεωρείται ανώτερη της ενεργής θωράκισης “Kontakt-5” (που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα μοντέλα ρωσικών αρμάτων). Φέρει επίσης εκτοξευτές καπνογόνων και στις δύο πλευρές για προστασία από όπλα υπέρυθρης σκόπευσης.

Διαβάστε επίσης: Ο Αμερικανικός στρατός συνεχίζει τον εκμοντερνισμό των Abrams Μ1Α2 στην έκδοση SEPv3 για 4,6 δισ. δολάρια – VIDEO

Το BMPT σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία. Συγκεκριμένα οι Ρωσικές δυνάμεις απώλεσαν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων από τις επιθέσεις εντός κατοικημένων περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, όπου η προέλαση από τις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη του Γκρόζνι κατέληξε σε σφαγή. Η 131η Ταξιαρχία “Maikop” θρήνησε 800 άνδρες, 20 από τους 26 άρματα μάχης και 102 από τα 120 θωρακισμένα οχήματα που διέθετε σε μόλις δύο ημέρες μάχης.

Τα ρωσικά άρματα, καθότι ήταν σχεδιασμένα για επιχειρήσεις σε ανοικτό περιβάλλον δεν μπορούσαν να ανυψώσουν ή να χαμηλώσουν τα πυροβόλα τους αρκετά ψηλά και να εμπλέξουν τους Τσετσένους οι οποίοι με χρήση αντιαρματικών όπλων κτυπούσαν από ψηλά τα ρωσικά τεθωρακισμένα. Τα οχήματα “Terminator” σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανεπάρκεια κινούμενα παράλληλα με θωρακισμένες δυνάμεις μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Hellenic Tank Challenge 2020 | Leopard vs Abrams – Φωτογραφίες

Το BMPT-72 (Terminator-2) ήδη δοκιμάστηκε στη Συρία ενώ σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων οι βελτιώσεις της νέας γενιάς BMPT-72 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βλήματα εδάφους-αέρος που θα επιτρέψουν στο Terminator-3 να καταστρέψει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), καθώς και βλήματα, αλλά και οπλικά συστήματα μεγάλου διαμετρήματος. 

Πρόσφατα οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν βίντεο όπου απεικονίζονται οχήματα “Terminator” σε άσκηση με πραγματικά πυρά μαζί με άρματα μάχης της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων.

Οι ΗΠΑ αλλά και η πλειοψηφία των χωρών που χρησιμοποιούν δυτικής προέλευσης εξοπλισμό δεν διαθέτουν κάτι αντίστοιχο του “Terminator” γιατί δεν έχει παρουσιαστέι η ανάγκη για τέτοιο όχημα. Στην πράξη ο συνδυασμός Μηχανοκίνητου Πεζικού και Τεθωρακισμένων, από τον Αμερικανικό Στρατό αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικός ιδίως στο Ιράκ με την χρήση Τεθωρακισμένων Μάχης Πεζικού (IFV) Bradley M2 και αρμάτων Abrams M1A1.

 

Με πληροφορίες από: popularmechanics.com 

Διαβάστε επίσης:

15 Αυγούστου 1974 | Η Μάχη της Σκυλλούρας- VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This