Berlin Security Conference 2022 | Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στη διεθνή Σύνοδο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα στο Βερολίνο
Defence Redefined
Published on 05/12/2022 at 09:30

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε στις εργασίες της ετήσιας Συνόδου Ασφαλείας / 21ο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα (Berlin Security Conference 2022 / 21st Congress on European Security and Defence), που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στο Βερολίνο. 

Η Σύνοδος αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ για την Ασφάλεια και την Άμυνα, το οποίο διοργανώνει η Γερμανική εφημερίδα “The Behörden Spiegel”, κάθε χρόνο από το 2001.

Η φετινή Σύνοδος, στην οποία η Νορβηγία αποτέλεσε τη χώρα εταίρο της, πραγματοποιήθηκε στις ακόλουθες τρεις θεματικές συνεδρίες:

  • Γενικά θέματα: Πόλεμος στην Ουκρανία, Στρατηγική Πυξίδα (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Στρατηγικό Δόγμα (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, διακλαδική σχεδίαση Δυνάμεων, Ενέργεια και κρίσιμες υποδομές, έλεγχος των εξοπλισμών.
  • Ασφάλεια και Άμυνα: Η βρετανική οπτική της Ασφάλειας και Άμυνας, Άμυνα στο Διάστημα, Ευρωπαϊκή Άμυνα στον χερσαίο χώρο, ολοκληρωμένες αμυντικές προτάσεις στην Ευρώπη, αεροπορική ισχύς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, θαλάσσιοι τομείς ευθύνης, υβριδικές απειλές, κυβερνο-πόλεμος, ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, προοπτικές και ευκαιρίες.
  • Τεχνολογία, έρευνα, ανάπτυξη και προμήθειες: τεχνολογική πρόοδος στον αμυντικό τομέα, Ενέργεια και Ασφάλεια, ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθειών, ψηφιοποίηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, προγράμματα τοπικής πολυεθνικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Olaf Scholz, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Jonas Gahr Store και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg.

Κατά τις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Olaf Scholz και ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Jonas Gahr Store, αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας από το ΝΑΤΟ των ευρωπαϊκών ενεργειακών συστημάτων, των υποθαλάσσιων αγωγών και φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και των γραμμών του διαδικτύου, καθώς και δημιουργία ειδικού γραφείου συντονισμού.

Αναφερόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ουκρανική άμυνα, ενώ ο κ. Jonas Gahr Store ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που υποφέρουν από τον πόλεμο, μέρος των υψηλών κερδών από την πώληση φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η αγορά φυσικού αερίου για λογαριασμό του Κιέβου, ενόψει του χειμώνα.

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας κ. Jens Stoltenberg, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια στη διασφάλιση των θαλάσσιων και εν γένει υποδομών έναντι περαιτέρω πράξεων καταστροφής και κάλεσε τη Γερμανία να συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ενώ, αναφερόμενος στην Ουκρανία, ζήτησε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η υποστήριξή της.

Επίσης, στα δεκατρία πάνελ θεματικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου συμμετείχαν εκατό σαράντα διακεκριμένοι ομιλητές από την πολιτική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιχειρηματική κοινότητα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε έκθεση με πρωτοπόρες νέες τεχνολογίες από κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποίησε συνάντηση με την ομόλογό του για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Celeste Wallander και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Robert Brieger.

Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευσαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Μάρα Μαρινάκη και ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ευάγγελος Κολόβης.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Εγκαίνια του “Training and Qualification Centre” των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Εδραίωση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Οι δύο πυλώνες του Ελληνισμού ενωμένοι

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας και της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This