ATHENS PATROL 2022 | Επιτυχής διεξαγωγή για 8η χρονιά του Πανελλήνιου Αγώνα-Άσκησης εθελοντών Εφέδρων – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 28/11/2022 at 18:35

Το τριήμερο 18-20/11/ 2022, διεξήχθη επιτυχώς και για 8η χρονιά ο Πανελλήνιος Αγώνας-Άσκηση εθελοντών Εφέδρων “ATHENS PATROL 2022”. 

Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε) με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ), και έλαβε χώρα στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μάνδρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων, φέτος ο αγώνας αφιερώθηκε στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στον Έλληνα Στρατιώτη και αφανή ήρωα αυτής.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος στον αγώνα έλαβαν μέρος ομάδες εθελοντών Εφέδρων από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο, και συγκεκριμένα οι σύλλογοι ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης (μητροπολιτική), ΠΕΝΕΦΥΟ, ΛΕΦΕΔ  Αττικής, ΕΛΕΔΕ, η γυναικεία εθελοντική Ομάδα Σπαρτιάτισσες, και έφεδροι από Πελοπόννησο, Λαμία, Κέρκυρα, Κρήτη, Ημαθία, Μαγνησία και αλλού.

Η Διοικητική Μέριμνα του αγώνα, δύναμης 93 ατόμων, με την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Ν. Βουντζά – Προβαλίνθου, της ΛΕΦΕΔ Αττικής, της ομάδας πολιτικής προστασίας “ΠΑΤΕΡΑΣ” από τη Μάνδρα, της ομάδας airsoft “Μυρμιδόνες”, καθώς και φίλων έμπειρων εκπαιδευτών, ορειβατών, ραδιοερασιτεχνών και διασωστών στάθηκαν για άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων. 

Οι διοργανώσεις όπως το “ATHENS PATROL” στην Αττική, ο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ” στην Βόρεια Ελλάδα, ο “ΔΩΡΙΕΥΣ” στην Πελοπόννησο, καθώς και οι αγώνες των εφέδρων καταδρομέων και άλλες πρωτοβουλίες εφεδρικών συλλόγων ανά την επικράτεια, δοκιμάζουν διαρκώς τις τακτικές γνώσεις και το “αξιόμαχο” της ενεργής Εφεδρείας, και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να την κρατούν σε ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι διοργανώσεις αυτές προσφέρουν επαναλαμβανόμενα “τεστ αξιολόγησης” για τους διαγωνιζόμενους έφεδρους και τους ομαδάρχες μικρών κλιμακίων, οι οποίοι πρέπει συνεχώς να είναι σε θέση να εκτιμούν ψύχραιμα κρίσιμες καταστάσεις και να λαμβάνουν υπό πίεση άμεσες αποφάσεις, έτσι ώστε μέσα από δοκιμές και λάθη να βελτιώνουν διαρκώς τις ατομικές, αλλά και ηγετικές τους ικανότητες.

Κατά την διεξαγωγή του φετινού Athens Patrol χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά οχήματα, τετρακίνητα παντός εδάφους, ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, οπλισμός προσομοίωσης airsoft και paintball, μεγάλες σκηνές και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες εκτός της πορείας με φόρτο, δοκίμασαν τις γνώσεις και τις αντοχές τους πάνω σε αντικείμενα όπως: έκδοση διαταγής περιπόλου, γνώσεις βαλλιστικής, τεχνικές ορεινού αγώνα / καταρρίχηση από τον “Γ βράχο” στο Καντήλι, αντιμετώπιση πολλαπλών ενεδρών με χρήση airsoft, διαχείριση σημείου ελέγχου οχημάτων (check point), διάνοιξη διαδρόμου σε “ναρκοπέδιο”, εντοπισμό παγιδεύσεων, συλλογή πληροφοριών, διαπραγματεύσεις και διαχείριση τοπικής ανθρωπιστικής κρίσης, ανακατάληψη κατεχόμενων κτιρίων και εχθρικών θέσεων, έρευνα κτιρίων, κατάσβεση “δασικής πυρκαγιάς” με χρήση πυροσβεστικών κρουνών, πρώτες βοήθειες μάχης σε πολλαπλούς τραυματίες (mass casualty), τακτική διακομιδή τραυματιών, συνθήκες αιχμαλωσίας, ορθή αναγνώριση οπλικών συστημάτων γειτονικών κρατών, μεταφορά κυτίων πυρομαχικών, μέθοδο ταυτοποίησης και χρήση κωδικοποιημένων επικοινωνιών (security authentication).

Ο υπόψη αγώνας έληξε το πρωί της Κυριακής 20/11 με μία λιτή τελετή βράβευσης, όπου την καλύτερη βαθμολογία έλαβαν με 1η Θέση η μεικτή ομάδα ΖΕΥΣ, 2η Θέση η μεικτή ΛΕΦΕΔ, 3η Θέση η ομάδα Ω11 από την Κύπρο, 4η Θέση η ομάδα Αιγαίας και από τις ομάδες του 12ωρου στίβου διακρίθηκε η ομάδα ΛΕΦΕΔ Αττικής με χάλκινο μετάλλιο.

Εν κατακλείδι, οι Εθελοντές Έφεδροι διαχρονικά αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να διατηρούν -με μηδενικό κόστος για το κράτος – μία ετοιμότητα και ένα αξιόμαχο επίπεδο που συνδυάζει την φυσική αντοχή με την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, αλλά και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022 | Διακρίσεις για τα περίπολα μάχης του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This