Anduril Industries | Ανακοίνωσε την ανάπτυξη τακτικών περιφερόμενων πυρομαχικών τεχνολογίας A.I – VIDEO
Defence Redefined
Published on 17/10/2022 at 12:40

Η Anduril Industries παρουσίασε δύο έκδοχα τακτικών περιφερόμενων πυρομαχικών των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Unmanned Aerial Systems – UAS) Altius 600 και Altius 700, τα Altius 600M και 700M.

Συγκεκριμένα, αυτές οι παραλλαγές είναι μια προσαρμογή των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων Altius 600 και Altius 700, που μετατρέπουν το επίμαχο σύστημα σε περιφερόμενο πυρομαχικό, με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας ικανά να σαρώνουν μια περιοχή ενδιαφέροντος, να εντοπίζουν και να ταυτοποιούν τυχόν εχθρικούς στόχους, αλλά και να αποφασίζουν ανεξάρτητα -είτε μη-, να “κλειδώνουν” και να εμπλέκουν αυτούς τους στόχους. 

Αυτές οι ικανότητες είναι προϊόντα μεταξύ άλλων, των εξελιγμένων αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί και ενισχύονται από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι).

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά είχαν αναπτυχθεί αρχικά για να καταστολή των εχθρικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας (αποστολές SEAD/DEAD). Αλλά αυτά τα πρώιμα συστήματα ήταν περιορισμένα στην επιλογή των στόχων τους, δηλαδή, επιδίωκαν να εξουδετερώσουν τις απειλές που εκπέμπουν ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα τα ραντάρ. Τώρα, αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που επιτρέπουν πιο λεπτομερή πρόσκτηση στόχων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έκδοχα Altius 600M και 700M είναι αρθρωτής (modular) αρχιτεκτονικής και δύνανται να φέρουν ποικιλία διαφορετικών πολεμικών κεφαλών, συμπεριλαμβανομένου μιάς κεφαλής βάρους έως και 35 λιβρών για το έκδοχο 700M.

Διαβάστε επίσης: Η UVision παρουσιάζει στην DEFEA τις προηγμένες δυνατότητες των αιωρούμενων πυρομαχικών Hero-120 και Hero-400EC – Φωτογραφίες

Τα Altius 600M και 700M έχουν σχεδιαστεί για ανάπτυξη από εναέριες, φορητές, σταθερές επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες, δίνοντάς τους δυνατότητα ανάπτυξης σε πολυχωρικές επιχειρήσεις (multidomain operations), ενώ η εταιρεία επίσης ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα Altius είναι αυτόνομη, δηλαδή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ αν χρειαστεί ένας χειριστής μπορεί να κατευθύνει πολλά συστήματα ταυτόχρονα (swarming). Με βάση αυτά, η Altius καταφέρει έχει επιδείξει αυτόνομα συντονισμένη προσβολή στόχου, αναγνώριση στόχου και συνεργατική ομαδοποίηση.

Το αρχικό UAS Altius 600 έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για δοκιμές στο πλαίσιο της ιδέας του αμερικανικού στρατού “air launched effects” – μια ιδέα για την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου συστήματος ανίχνευσης από ένα ελικόπτερο. Επιπλέον, το εν λόγω σύστημα μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και οχήματα εδάφους. Οι παραλλαγές πυρομαχικών Altius 600M και 700M διατηρούν τις ίδιες δυνατότητες εκτόξευσης, επισημαίνει η Anduril.

Η εταιρεία Area-I, η οποία ανέπτυξε το Altius και η οποία αγοράστηκε από την Anduril το 2021, ανέφερε ότι οι αρθρωτότητα του συστήματος του επιτρέπει να μεταφέρει μια ποικιλία ωφέλιμων φορτίων, όπως αισθητήρες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, δόλωμα ραδιοσυχνοτήτων, αισθητήρες συλλογής σήματος, εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και πυρομαχικά. 

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκαλύπτει επίσημα  πολεμικές κεφαλές για τα προϊόντα μέσω των 600M και 700Μ.

Διαβάστε επίσης: Phoenix Ghost | Το Πεντάγωνο αποκάλυψε το νέο περιφερόμενο πυρομαχικό που δίνει η USAF στην Ουκρανία

Η επιχειρησιακή εμβέλεια των Altius 600M και Altius 700M δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί αλλά η έκδοση αναγνώρισης του Altius 600 έχει 4 ώρες αυτονομία και 276 μίλια επιχειρησιακής εμβέλεια. Η εταιρεία  είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η εμβέλεια του Altius 700 είναι περίπου 25% μεγαλύτερη από το 600.

Σύμφωνα με στέλεχος της Anduril, αυτή θα είναι μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη οικογένεια συστημάτων, η οποία θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια.

Η εισαγωγή των περιφερόμενων πυρομαχικών 600M και 700M έρχεται ως ανταγωνιστική πρόταση στην AeroVironment, η οποία προμηθεύει την Ουκρανία με τα πυρομαχικά Switchblade μέσω πακέτων βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Switchblade | Οι ΗΠΑ σκέφτονται να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς με “kamikaze drones”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This