Airbus | Το A400M εκτόξευσε UAV στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS
Defence Redefined
Published on 26/05/2022 at 17:45

Το Airbus A400M, ένα στρατιωτικό τακτικό μεταφορικό αεροσκάφος, κατάφερε επιτυχώς να εκτοξεύσει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) εν πτήσει υλοποιώντας έτσι μια από τις ζωτικές επιχειρησιακές συνιστώσες του Future Combat Air System (FCAS).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δοκιμής, ένα A400M κατάφερε εν πτήσει να αναπτύξει ένα UAV από την πόρτα της ράμπας φορτίου του αεροσκάφους (πίσω μέρος) επιβεβαιώνοντας έτσι την νέα δυνατότητα του ως εκτοξευτή UAVs. 

Στο μέλλον τα υπόψη UAVs, που ονομάζονται τηλεχειριζόμενοι φορείς (Remote Carriers), θα δύνανται να χρησιμεύσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος για πληθώρα αποστολών κρατώντας παράλληλα τους χειριστές μακριά από τυχόν κινδύνους. 

Πρόκειται για την προσέγγιση “Επανδρωμένη-Μη Επανδρωμένη Ομάδα” (Manned-unmanned teaming – MUM-T), η οποία θα επιτρέπει στα Remote Carriers να επιχειρούν σε συντονισμό με Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ανοίγοντας νέα πεδία τακτικής για να αιφνιδιάσουν, να εξαπατήσουν, να αποτρέψουν, να κορέσουν και να πλήξουν τον αντίπαλο.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης του A400M, ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα τύπου Do-DT25, που κατασκευάστηκε από την Airbus, λειτουργώντας ως υποκατάστατο Remote Carrier έλαβε μέρος σε μια σειρά δοκιμών στη Βόρεια Γερμανία. Λίγο μετά την εκτόξευση του από το Α400Μ, το αλεξίπτωτο του UAV άνοιξε, προσγειώνοντας το με ασφάλεια στο έδαφος. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, το UAV ήταν συνδεδεμένο και μετέδιδε δεδομένα στο “μητρικό αεροσκάφος” A400M. Αυτή η μεταφορά δεδομένων δείχνει πώς τα Remote Carriers μπορούν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο νέφους (cloud) μάχης, παρέχοντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες ως τα “μάτια και αυτιά” στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα επιτρέπει σε αυτά να αναλάβουν καθήκοντα από τους χειριστές του Επανδρωμένου Αεροσκάφους κατά τη διάρκεια των αποστολών τους.

Διαβάστε επίσης: Thales | Ανάδοχος για την Προμήθεια του Πρώτου Αμυντικού Cloud για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ – VIDEO

Η επίδειξη εναέριας εκτόξευσης από το A400M περιελάμβανε κοινό πλήρωμα δοκιμών πτήσης από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία και την Airbus. Το νέο λογισμικό ως υπηρεσία νέφους Modular Airborne Combat Cloud Services (MACCS), επίσης προϊόν της Airbus, επέτρεψε την πλήρη συνδεσιμότητα μεταξύ του αερομεταφορέα και του UAV.

Η Airbus θα συνεχίσει την ανάπτυξη του A400M ως αερομεταφερόμενης πλατφόρμας εκτόξευσης για Remote Carriers με στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλου αριθμού UAVs. Η μεγάλη δυνατότητα αποθήκευσης φορτίου του Α400Μ υπολογίζεται ότι θα δίνει δυνατότητα μεταφοράς 40 ή περισσότερων Remote Carriers. Η επόμενη δοκιμή πτήσης έχει προγραμματιστεί να γίνει φέτος.

Η άσκηση Timber Express

Επιπλέον, η συνεισφορά της Airbus στην άσκηση Timber Express της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2021 προσέθεσε ένα σημαντικό στάδιο στην αναπτυξιακή πορεία του όλου εγχειρήματος, καθώς ένα μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter πέτυχε να δικτυώσει και αναθέσει αποστολές σε πραγματικό χρόνο σε δύο UAVs Do-DT25, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του MUM-T με στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη τέτοιων παραμέτρων, όπως η συνδεσιμότητα, η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής και η έννοια της ομαδικής ευφυΐας μέσω της διαχείρισης ομάδων αποστολών, αποτελούν βασικά βήματα προς τη χρήση των Remote Carriers ως πολλαπλασιαστές ισχύος στο πρόγραμμα Future Combat Air System.

Διαβάστε επίσης: Hermeus | Πλήρης Χρηματοδότηση 60 εκ. από την USAF για το Quarterhorse – ΒΙΝΤΕΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΕΛΚΑΚ | 1η Δράση Καινοτομίας

ΕΛΚΑΚ | 1η Δράση Καινοτομίας

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), στο πλαίσιο έναρξης της λειτουργίας του ανακοίνωσε την πρώτη…

Pin It on Pinterest

Share This