African Lion 23 | Μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για πρώτη φορά σε γυμνάσια στο μαροκινό έδαφος
Defence Redefined
Published on 07/06/2023 at 19:46

Μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων θα συμμετέχουν ενεργά για πρώτη φορά σε γυμνάσια στο μαροκινό έδαφος στη διεθνή άσκηση “African Lion 2023”, τη μεγαλύτερη στην αφρικανική ήπειρο, που ξεκίνησε χθες, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του στρατού του Ισραήλ.

Αντιπροσωπεία 12 στρατιωτών και αξιωματικών του τάγματος αναγνώρισης Γκολάνι αναχώρησαν την προηγούμενη Κυριακή από το Ισραήλ για την άσκηση “African Lion 2023”, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διεθνή άσκηση στο μαροκινό έδαφος, κατά το κείμενο. Το τάγμα Γκολάνι είναι μονάδα επίλεκτων του Πεζικού, που εμπλέκεται συχνά σε επιχειρήσεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Για τη 19η άσκηση “African Lion 2023”, που συνδιοργανώνουν το Μαρόκο και οι ΗΠΑ, θα κινητοποιηθούν μέχρι τη 16η Ιουνίου σχεδόν 8.000 στρατιωτικοί από 18 χώρες.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, οι στρατιωτικοί θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση σε διάφορες καταστάσεις μάχης, που συνδυάζουν αντάρτικο πόλης και πόλεμο κάτω από την επιφάνεια της γης, και θα ολοκληρώσουν με κοινά γυμνάσια με όλους τους στρατούς που συμμετέχουν, διευκρινίζει το δελτίο Τύπου.

Το Ισραήλ είχε συμμετάσχει μεν στο “African Lion 2023” το 2022, αλλά μόνο σε επίπεδο στρατιωτικών παρατηρητών, χωρίς να αναπτύξει στρατιωτικούς στο πεδίο. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων του Μαρόκου, τα φετινά γυμνάσια θα γίνουν σε επτά τομείς της χώρας του Μαγκρέμπ.

Θα συμπεριλάβουν ασκήσεις επιχειρησιακού σχεδιασμού και αντιμετώπισης όπλων μαζικής καταστροφής, τακτικούς χερσαίους ελιγμούς, θαλάσσιους ελιγμούς, αεροπορικές ασκήσεις, ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων και ασκήσεις αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Μαρόκο και Ισραήλ έχουν σπεύσει να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφαλείας, στο εμπόριο, στον τουρισμού, αφού εξομάλυναν τις σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, διαδικασία προσέγγισης ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικά κράτη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές μετατοπίσεις

Σε αντάλλαγμα η Ραμπάτ εξασφάλισε από την Ουάσιγκτον την αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, όπου είναι αντιμέτωπη με το Μέτωπο Πολισάριο, που μάχεται για την ανεξαρτησία κι υποστηρίζεται από το Αλγέρι.

Μετά την ισραηλινή υπουργό Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ, ο πρόεδρος της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, ο Αμίρ Οχάνα, αναμένεται σήμερα Τετάρτη στο Μαρόκο για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη που θα κάνει επικεφαλής της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Ρασίντ Τάλμπι Ελ Αλάμι. Ο κ. Οχάνα, πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, στέλεχος του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει καταγωγή από το Μαρόκο.

Ωστόσο η ευρεία προσέγγιση των δύο κρατών συναντά αντιστάσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη, ειδικά αφού ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων, που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Αν και η κινητοποίηση για αυτή έχει αποκλιμακωθεί αισθητά στο βασίλειο, η παλαιστινιακή υπόθεση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια από τον πληθυσμό του Μαρόκου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: African Lion 2022 | Ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση μεταξύ των ΗΠΑ και του Μαρόκο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This