Στις 3 Ιουνίου 1996, ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή δολοφονήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα, στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο…

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 1776 και ήταν διπλωμάτης και πολιτικός.
Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση, γι’ αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803 οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία.
Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της Επανάστασης του 1821.
Διαβάστε επίσης: Επανάσταση 3ης Σεπτεμβρίου 1843 | Μετάβαση της Ελληνικής Πολιτείας από την Απόλυτη Μοναρχία στη Συνταγματική Μοναρχία
Στις 14 Απριλίου 1827, η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με επταετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, που ήταν συγγενείς του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.
Ήδη από το προηγούμενο έτος, το 1830, είχε ξεσπάσει ανταρσία στη Μάνη υπό την ηγεσία του Τζανή Μαυρομιχάλη, αδελφού του Πετρόμπεη. Ο τελευταίος ετέθη σε περιορισμό στο Ναύπλιο, ζήτησε να πάει στη Μάνη για να την ησυχάσει, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, αποπειράθηκε να διαφύγει με αγγλικό πλοίο, συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Βαρέως φέροντες τη μεταχείριση αυτή του αρχηγού της οικογένειας τους, και μέσα στο τεταμένο και από τα γεγονότα του Πόρου κλίμα, οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδελφός και γιος του Πετρόμπεη αντίστοιχα, εφάρμοσαν το μανιάτικο έθιμο της βεντέτας.
Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό ημερολόγιο (δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου 1831), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακας του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.
Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε. Προηγουμένως όμως, εξετάστηκε επί τόπου από το γιατρό και προσωπικό φίλο του θανόντα Σπύρο Καρβελά, που συνέταξε τη σχετική έκθεση η οποία περιέχεται σε ιστορικό ντοκουμέντο.
Σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος του Κυβερνήτη προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί, ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία.
Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.
Έχει υποστηριχθεί ότι καταλυτικό ρόλο στη δολοφονία του διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών παρέμενε, τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο του 2014, ακόμη απόρρητος.
Στον σχεδιασμό της συνωμοσίας φαίνεται πως πρωτοστάτησε ο Γάλλος στρατηγός Gerard, διοικητής τότε του τακτικού στρατού που επιχείρησε να οργανώσει ο ίδιος ο Καποδίστριας. Δύο ολόκληρους μήνες πριν από τη δολοφονία, οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, στις μεταξύ τους συζητήσεις, δεν αμφέβαλλαν καθόλου ότι πλησίαζε η ημέρα της δολοφονίας, ή απλώς της ανατροπής του Κυβερνήτη.
Μετά από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια τη θέση του κυβερνήτη ανέλαβε ο αδελφός του Αυγουστίνος Καποδίστριας, ως πρόεδρος της προαναφερθείσας Διοικητικής Επιτροπής που διόρισε η Γερουσία, όμως παραιτήθηκε στις 28 Μαρτίου 1832.
Η σορός του κυβερνήτη μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 1832 στην Κέρκυρα από τον αδελφό του Αυγουστίνο και ενταφιάστηκε στην Ι. Μ. Πλατυτέρας δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια.
Διαβάστε επίσης: Απεβίωσε ο τελευταίος Ιερολοχίτης – Ο Καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
29 Μαΐου 1453 | Εάλω η Πόλις – Ο Ελληνισμός τιμά τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας
Στις 29 Μαΐου ο απανταχού Ελληνισμός τιμά τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγo…
19 χρόνια από το θάνατο του ηρωικού Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη
Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους και μαχητικότητας, ένα πρότυπο για όλους τους ιπτάμενους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας…
ΣΜΥ | Φωτογραφίες και Βίντεο από την πρώτη θερινή κατασκήνωση
Το πρόγραμμα περιέλαβε εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών…
Ελληνικός Στρατός | Παραδόθηκε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – Φωτογραφίες
Το ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, όπως αναφέρει το ΓΕΣ, αποτελεί όχημα MAN TGS 6X6, πλήρως εξοπλισμένου για χρήση ως Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (KEK) Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών…
RTX, Kongsberg και Νορβηγία παρουσιάζουν το ραντάρ GhostEye στο Paris Air Show 2025
Η Raytheon, θυγατρική της RTX (NYSE: RTX), σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νορβηγίας και την Kongsberg Defence and Aerospace, ανακοίνωσε ότι το Βασίλειο της Νορβηγίας θα συμμετάσχει στην…
Εθνική Φρουρά | Πέραν των 120 προαγωγών για Αξιωματικούς – Αναλυτικά οι θέσεις και οι βαθμοί
Κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, προάγονται συνολικά…
Εθνική Φρουρά | Αναπαλαίωση τεθωρακισμένων Marmon Herrington για μουσειακούς σκοπούς
Η Εθνική Φρουρά προχώρησε σε εργασίες αναπαλαίωσης αρμάτων μάχης Marmon Herrington IV για μουσειακούς σκοπούς…
33 χρόνια από τη θυσία του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά – Η Πολεμική Αεροπορία τιμά και δεν ξεχνά
Φέτος συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής…