86η ΔΕΘ | Η εικόνα του μέλλοντος των Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 10/09/2022 at 09:20

Ένα πανόραμα των νέων δυνατοτήτων που απέκτησαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (και άλλων που αναμένεται να αποκτήσουν), θα δει το κοινό, στο φετινό περίπτερο του ΥΕΘΑ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με ανάρτηση που έκανε στα social media κάλεσε τον κόσμο στα εγκαίνια του περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ, ενώ έστειλε το μήνυμα: “Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Άμυνα”.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με ανάρτηση στο Facebook, ανέφερε ότι “το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στις 13:00 το μεσημέρι, θα εγκαινιάσει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, το πρότυπο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τρεις πλήρους κλίμακας προσομοιωτές υψηλής τεχνολογίας, ένας του γαλλικού μαχητικού 4.5ης Γενιάς Rafale, ένας του αμερικανικού μαχητικού 5ης Γενιάς Stealth F-35 και ένας που έχει δημιουργηθεί από στελέχη των ελληνικών ΕΔ για την εκπαίδευση των χειριστών σε αποστολές, αναμένεται να είναι οι βασικοί “πρωταγωνιστές” του περιπτέρου των ΕΔ της χώρας μας. Πρόκειται για συστήματα αιχμής που σπάνια μπορεί να δει το ευρύ κοινό, σημεία ενδιαφέροντος που θα πλαισιωθούν και από άλλες ειδικές παρουσιάσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το κοινό θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να “εκπαιδευτεί” στους προσομοιωτές αυτούς από εν ενεργεία χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας αφού στους προσομοιωτές ένας επισκέπτης θα λαμβάνει οδηγίες πτήσης, στην περίπτωση του Rafale, από πιλότους της 114 Πτέρυγας Μάχης(ΠΜ), στην περίπτωση του προσομοιωτή F-35, από χειριστές της 111 ΠΜ. 

Διαβάστε επίσης: Athens Flying Week 2022 | Στις 17-18 Σεπτεμβρίου στην Τανάγρα η αεροπορική επίδειξη

Στην περίπτωση μάλιστα του – σε πρώτη δημόσια παρουσίαση – τρίτου mission simulator που έχει αναπτυχθεί από ελληνικά μυαλά στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) για την προσομοίωση προετοιμασίας αποστολών αλλά και την απενημέρωση, παρόντες θα είναι Έλληνες χειριστές μαχητικών F-16.

Παράλληλα και δίπλα στον χώρο με τους συγκεκριμένους τρεις εντυπωσιακούς προσομοιωτές αναμένεται να λειτουργήσουν περί τα 14 συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας . Τα συστήματα αυτά θα έχουν στη διάθεση τους στελέχη και του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αλλά και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το κοινό. 

Οι επισκέπτες θα μπορούν έτσι να έχουν εμπειρία από προσομοίωση κίνησης, βολών και μάχης με άρματα Leopard, όπως και από εκπαίδευση στελεχών Ειδικών Δυνάμεων και την ίδια ώρα θα “ζήσουν” πτώση από ελικόπτερα Chinook, πτήση με επιθετικά ελικόπτερα, κίνηση στο νερό όπως γίνεται όταν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είναι σε αποστολή.

Σε περίοπτη θέση στο περίπτερο του ΥΕΘΑ, αναμένεται να τοποθετηθεί και μεγάλο ομοίωμα των νέων φρεγατών FDI HN ή “Belharra” που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Εκεί θα στηθεί και ένα μεγάλης κλίμακας ομοίωμα των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R Romeo που έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα ενταχθούν, με τα πληρώματά τους επιχειρησιακά στον στόλο. 

Δίπλα τους το κοινό θα δει και Mirage 2000-5, μεταφορικά C-130 σε κλίμακα, ενώ στην κεντρική αίθουσα του περιπτέρου θα παρουσιάζεται η εξέλιξη 70 χρόνων, των ΕΔ της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Αυτό είναι το αεροσκάφος που δωρίζει η Ελλάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Mark Hartley, Αξιωματικό του Ανατολικού Τμήματος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές…

Pin It on Pinterest

Share This