ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

7 Δεκεμβρίου 1941 | Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ – Όταν οι Ιάπωνες ξύπνησαν τον “κοιμώμενο γίγαντα” – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/12/2020 at 18:30

Για πολλούς αναλυτές, η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, αποτελεί σημείο ορόσημο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, ιαπωνικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, όπου βρισκόταν ο Αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού. Το περιστατικό αυτό, αποτέλεσε την πρώτη επίθεση κατά αμερικανικού εδάφους από το 1812, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την στάση της ουδετερότητας και να μπουν στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, είχαν ήδη τεταμένες σχέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’30. Οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν κατά της επεκτατικής πολιτικής που εφάρμοζαν οι Ιάπωνες στην Κίνα και την Ινδοκίνα με αποτέλεσμα να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ιαπωνίας. 

Ο οικονομικός αποκλεισμός κατά της Ιαπωνίας κλιμακώθηκε το καλοκαίρι του 1941, με την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου. Η Ιαπωνία εξέλαβε ως εχθρική ενέργεια το πετρελαϊκό εμπάργκο των Αμερικανών και επιζητούσε να προκαλέσει αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 1η Σεπτεμβρίου 1939 | Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, ξεκινά ο φοβερότερος πόλεμος στην Ιστορία – VIDEO & Φωτογραφίες

Έτσι, το η ιαπωνική ηγεσία έλαβε την απόφαση για “προληπτικό χτύπημα” στη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, με στόχο την καταστροφή του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού και την διασφάλιση της πρόσβασης στις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Δυτικού Ειρηνικού και κυρίως στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία). 

Στα μέτωπα της Ευρώπης, την ίδια περίοδο, οι Σοβιετικοί είχαν αποκρούσει την επίθεση των Γερμανών στη Μόσχα και ξεκινούσε η φάση της αντεπίθεσης, ενώ στο βορειοαφρικανικό μέτωπο, ο Γερμανός Στρατηγός Ρόμελ είχε ακόμη το πλεονέκτημα έναντι των Συμμάχων.

Η διαταγή για τον βομβαρδισμό του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ. δόθηκε από τον Αρχιναύαρχο Ισορούκου Γιαμαμότο, προς τον επικεφαλής της επιχείρησης ναύαρχο Τσουίτσι Ναγκούμο την 1η Δεκεμβρίου 1941. Στην ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, που βρισκόταν στο νησί Ουάχου της Χαβάης, ήταν σταθμευμένα 104 πλοία (πολεμικά και συνοδείας) και στάθμευαν 390 αεροσκάφη. Η ναυτική δύναμη των Ιαπώνων με επικεφαλής 6 αεροπλανοφόρα απέπλευσε δυτικά, χωρίς να επισημανθεί από τους Αμερικανούς και έφθασε 275 ναυτικά μίλια βόρεια των Νησιών Χαβάη. Από το σημείο αυτό εξαπέλυσαν την λυσσαλέα επίθεσή τους στο Περλ Χάρμπορ, με αλλεπάλληλα αεροπορικά κύματα.

Εκτός από τις αεροπορικές επιθέσεις, οι Ιάπωνες επιστράτευσαν μικρά υποβρύχια για την βύθιση όσων το δυνατό περισσότερων αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Στις 3:42 π.μ. της 7ης Δεκεμβρίου το αμερικανικό ναρκαλιευτικό «Condor» εντόπισε ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο λίγο έξω από το Περλ Χάρμπορ. Ακολούθησε καταδίωξη και το ιαπωνικό υποβρύχιο βυθίστηκε στις 6:37 π.μ. από το αντιτορπιλικό «Ward», που έριξε τα πρώτα αμερικανικά πυρά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ένα από τα πέντε μικρά υποβρύχια, που θα επιχειρούσαν και θα κατέστρεφαν αμερικανικά πλοία κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης: 22 Ιουνίου 1941 | Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στην Ιστορία

Η μεγάλη επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ εκδηλώθηκε στις 7:48 π.μ. με το πρώτο κύμα των αεροπλάνων, που διοικούσε πλοίαρχος Μιτσούο Φουτσίντα. Ήταν Κυριακή και επικρατούσε γενική χαλάρωση ανάμεσα στους αμερικανούς στρατιώτες. Τα αμερικανικά ραντάρ εντόπισαν τα ιαπωνικά αεροπλάνα, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματικοί τα θεώρησαν φίλια, καθώς περίμεναν την άφιξη σμήνους βομβαρδιστικών Β-17.

Η άμυνα των ΗΠΑ βρέθηκε εξ απροόπτου και δεν μπόρεσε να αντιδράσει άμεσα. Τα αμερικανικά αεροπλάνα καταστράφηκαν πριν καν απογειωθούν, αφού ήταν παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι βόμβες και οι τορπίλες των γιαπωνέζικων αεροπλάνων έπληξαν και πολλά πολεμικά πλοία. Ακολούθησε λίγο αργότερα ένα δεύτερο κύμα αεροπλάνων με επικεφαλής τον πλωτάρχη Σιγκεκάζου Σιμαζάκι, αλλά αυτή την φορά οι Αμερικανοί είχαν προετοιμαστεί στοιχειωδώς για να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους.

Στα 90 λεπτά που κράτησε συνολικά η ιαπωνική επίθεση, 2.386 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους και 1.139 τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν, 155 υπέστησαν ζημιές, 5 πολεμικά πλοία βυθίστηκαν και 13 τέθηκαν εκτός μάχης. Από την πλευρά τους, οι Ιάπωνες έχασαν 64 άνδρες (55 αεροπόρους και 9 ναυτικούς), 29 αεροπλάνα και τα 5 υποβρύχια.

Η απροσδόκητη επίθεση της Ιαπωνίας, συνένωσε την αμερικανική κοινή γνώμη και εξάλειψε κάθε σκέψη για ουδετερότητα των ΗΠΑ. Την επομένη, 8 Δεκεμβρίου 1941, ο πρόεδρος Ρούσβελτ χαρακτήρισε «μέρα ντροπής για το αμερικανικό έθνος την 7η Δεκεμβρίου» και το Κογκρέσο χωρίς ενδοιασμούς κήρυξε τον πόλεμο κατά του Άξονα, με μια μόνο αρνητική ψήφο, της πασιφίστριας βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζάνετ Ράνκιν. Ο αμερικανικός στρατός με το προσωνύμιο «κοιμώμενος γίγαντας» ξύπνησε και άλλαξε τις ισορροπίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: D-DAY| Απόβαση στη Νορμανδία 06 Ιουνίου 1944

Από στρατιωτικής πλευράς, το χτύπημα δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τις ΗΠΑ, αφού οι γιαπωνέζοι δεν κατόρθωσαν να καταστρέψουν τις κρίσιμες εγκαταστάσεις επιμελητείας των Αμερικανών. Αυτός θα ήταν ο στόχος του τρίτου κύματος της αεροπορικής επίθεσης, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω δισταγμών του ναυάρχου Γιαμαμότο.

Επίσης, έμειναν ανέπαφα τα αεροπλανοφόρα και τα υποβρύχια, που θα αναλάμβαναν τον πόλεμο στον Ειρηνικό και θα αντέστρεφαν το αρχικό πλεονέκτημα των Ιαπώνων. Μάλιστα, το γεγονός αυτό, έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους συγγραφείς να υποστηρίξουν ότι η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ήταν εν γνώσει του Προέδρου Ρούσβελτ, ο οποίος την άφησε να εξελιχθεί για να κάμψει την αντίδραση των ουδετερόφιλων Αμερικανών και να βάλει τη χώρα στον πόλεμο, όπως επιθυμούσε και ο Τσόρτσιλ.

Οι πρώτοι που πλήρωσαν για το φιάσκο του Περλ Χάρμπορ ήταν οι διοικητές του νησιού, ο ναύαρχος Κίμελ και ο στρατηγός Σορτ, που απαλλάχθηκαν αμέσως των καθηκόντων τους και αποστρατεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. 

Η επίθεση στο  Περλ Χάρμπορ πέρασε και στον Κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία. Έργα όπως το  «Τόρα, Τόρα, Τόρα», το οποίο αποτελεί αμερικανοϊαπωνική παραγωγή του 1970 και το  «Περλ Χάρμπορ», αμερικανικής παραγωγής του 2001, αποτελούν σπουδαίες ταινίες που εξιστορούν με σαφήνεια και συναίσθημα την ιστορία. 

Διαβάστε επίσης: 10+1 Πολεμικές ταινίες για τις ημέρες του lockdown

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
29 Μαΐου 1453 | Το ισοζύγιο ισχύος Βυζαντινών και Οθωμανών – Ο Ελληνισμός τιμά και αγωνίζεται

29 Μαΐου 1453 | Το ισοζύγιο ισχύος Βυζαντινών και Οθωμανών – Ο Ελληνισμός τιμά και αγωνίζεται

Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This