ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

28 Ιουνίου 1919 | Η Απελευθέρωση των Σερρών – Η αναφορά του Κύπριου δημοσιογράφου
Defence Redefined
Published on 28/06/2020 at 12:00

Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και μετά την μάχη Κιλκίς – Λαχανά, η αμυντική γραμμή των Βουλγάρων στην Μακεδονία είχε διαρραγεί και η κατάληψη των Σερρών από τον Ελληνικό Στρατό, ήταν φυσικό επακόλουθο.

Όταν στις 20 Ιουνίου, η 7η Μεραρχία υπό τον συνταγματάρχη Ναπολέοντα Σωτήλη απελευθέρωνε τη Νιγρίτα, οι Βουλγαρικές δυνάμεις προτού υποχωρήσουν, την κατέστρεψαν πυρπολώντας σπίτια και επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι τα προμηνύματα για το τι θα ακολουθούσε στις Σέρρες μια εβδομάδα αργότερα.

Από τις 22 Ιουνίου, οι Βούλγαροι ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τις Σέρρες, απαγορεύοντας παράλληλα την κυκλοφορία εντός της πόλης από τους κατοίκους.  Στα απομνημονεύματα του, ο Μητροπολίτης Σερρών, Απόστολος, χαρακτήρισε την εβδομάδα από την 22α Ιουνίου μέχρι την 28η Ιουνίου ως την «Εβδομάς Παθών των Σερραίων Ελλήνων». 

Παρά τις προσπάθειες των Σερραίων, να αντισταθούν στις Βουλγαρικές δυνάμεις, οργανόνοντας ένοπλες πολιτοφυλακές το βράδυ της 27ης Ιουνίου δύναμη του βουλγαρικού στρατού κατέλαβε από τους πολιτοφύλακες τα γύρω υψώματα των Σερρών και την Ακρόπολη, όπου έστησε τα κανόνια της.

Το πρωινό της 28ης ξεκίνησε ο βομβαρδισμός των Σερρών από τους Βούλγαρους με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξεκινήσουν την εκκένωση της πόλης. Το βουλγαρικό ιππικό, εφόρμησε στην πόλη και σκόρπισε τον όλεθρο ενώ οι Βούλγαροι στρατιώτες απηγαγαν πολίτες και πυρπόλησαν το κέντρο των Σερρών. Η εικόνα της πόλης, εφιαλτική. Από τα 6.000 σπίτια των Σερρών τα 4.000 κάηκαν, καθώς και 1000 καταστήματα. Άτομα ανήμπορα, ηλικιωμένοι, ασθενείς, έγκυες, νήπια, κείτονταν απανθρακωμένα μέσα στα ερείπια των σπιτιών τους. Τα θύματα της φωτιάς υπολογίζονται σε 100.

Εφημερίδα εποχής

Από τις κατεστραμμένες Σέρρες, ο Κύπριος δημοσιογράφος Χρήστος Παντελίδης θα γράψει στην εφημερίδα της Λεμεσού Σάλπιγγα, τον Αύγουστο του 1913:

Θα ανεγνώσατε πολλάς περιγραφάς των καταστροφών εις αθηναϊκάς εφημερίδας. Σας βεβαιώ, ότι δεν αποδίδουν ουδέ κατά προσέγγισιν το μέγεθος της συμφοράς. Είναι όλοι κατώτεραι της πραγματικότητας. Δεν θα αναλάβω να σας το περιγράψω εγώ διότι ωρισμένως θα υστερήσω πολύ περισσότερον. Φαντασθήτε μόνον μίαν πλουσίαν πόλιν με μεγαλοπρεπείς οικοδομάς, με πλούσια καταστήματα μεταβαλλόμενην αίφνης εις έναν άμορφον σωρόν ερειπίων. Εκ των 24 εκκλησιών μόνον 3 διασώθηκαν. Όλη η ελληνική συνοικία είναι κατεστραμμένη. Μόνο μέρος της τουρκικής σώζεται, όπου κατέφυγαν και οι λοιποί.

Το απόγευμα της 28ης Ιουνίου ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην πόλη και αντίκρισε αυτό το φρικτό θέαμα. Το πρωινό της 29ης Ιουνίου, ο Συνταγματάρχης Σωτήλης κατέλαβε επίσημα την πόλη των Σερρών αναφέροντας στην προκήρυξη που εξέδωσε: 

Εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου, απελευθερώ τας Σέρρας από του ζυγού των βαρβάρων και ειδεχθών επιδρομέων, καταλαμβάνω την πόλιν, προσκαλώ δε πάντας του κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος να επανέλθωσιν εις τας ειρηνικάς αυτών ασχολίας, βέβαιοι όντες ότι υπό το σκήπτρον της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλέως μας, και υπό την προστασίαν του ανδρείου αυτού στρατού θέλουσιν απολαμβάνει και απολύτου ισονομίας και εξασφαλίσεως τιμής και περιουσίας.

Ζήτω ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Μέγας

Ζήτω ο λαός των Σερρών

Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απηύθυνε την έντονη διαμαρτυρία προς τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής για τις βαρβαρότητες των Βουλγάρων, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θα απειλήσει με αντίποινα την Βουλγαρία. 

Διαβάστε επίσης:

19 Ιουνίου 1913 | Το έπος της Μάχης Κιλκίς-Λαχανά

Με πληροφορίες από: SanSimera.gr 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This