ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

26 Απριλίου 1986 | Το πείραμα στο Τσερνόμπιλ που οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 26/04/2021 at 11:43

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου το 1986, μια ομάδα εργαζομένων στο πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προχώρησαν στις εργασίες για την διεκπαιρέωση ενός πειράματος για τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας, του σταθμού. 

Το πείραμα προνοούσε το κλείσιμο της αυτόματης ρύθμισης ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και των συστημάτων ασφάλειας, επιτρέποντας ωστόσο στον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού, να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. 

Γύρω στις 12:30 το πρωί, μια αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες κατέστρεψαν το ατσάλινο κάλυμμα του, βάρους χιλίων τόνων. Από εκείνη την στιγμή, τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, ελευθερώθηκαν στον αέρα και με ταχέους ρυθμούς εξαπλώθηκαν στις γύρω περιοχές.

Διαβάστε επίσης: 22 Ιουνίου 1941 | Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στην Ιστορία

Δύο μέρες αργότερα, την 28η Απριλίου, οι σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση, από την Σοβιετική Ένωση. Αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση, αποπειράθηκε να καλύψει το γεγονός, εντούτοις, η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, αναγκάζοντας την να παραδεχτεί ότι υπήρξε ένα «μικρό ατύχημα».

Επί δέκα συνεχείς ημέρες, απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα και εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία. Εικάζεται ότι, η ποσότητα των πυρηνικών που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, ισοδυναμεί με 200 πυρηνικές βόμβες (σ.σ όπως αυτή της Χιροσίμας). Πάνω από την Ευρώπη, μέχρι και τον Βόρειο Πόλο, απλώθηκε ραδιενεργή σκόνη και χρειάστηκαν περίπου 7,000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο

Από την έκρηξη, έχουν χάσει την ζωή τους 31 άνθρωποι, ενώ από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.

Διαβάστε επίσης: 8 Μαΐου 1945 | Ημέρα της Νίκης για την ανθρωπότητα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια πολίτες από την Ουκρανία, την Ρωσία και την Λευκορωσία, έχουν εκτεθεί στην ραδιενέργεια, η οποία είχε μολύνει έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Περίπου 400,000 άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

Λόγω του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, δεν υπάρχουν σαφής λόγοι, οι οποίοι οδήγησαν στην σ’ αυτή την τραγωδία. Εντούτοις, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών παραγόντων, όπως τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων.

Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Διαβάστε επίσης: Η βύθιση του Βίλχελμ Γκούστλοφ | Η ιστορία πίσω από την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στον κόσμο – VIDEO

Με πληροφορίες από: SanSimera.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This