20 Αυγούστου 1988 | Συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν – Ιράκ
Defence Redefined
Published on 20/08/2022 at 18:48

Ύστερα από οκτώ έτη πολέμου, υπογράφεται η προταθείσα από τον ΟΗΕ συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ. Η συμφωνία ορίστηκε για τις  20 Αυγούστου, ωστόσο οι εχθροπραξίες σταμάτησαν αμέσως.

Η πιο “ανθρωποβόρα” στρατιωτική σύρραξη των τελευταίων χρόνων σε παγκόσμιο επίπεδο τερματίσθηκε με την ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Ξαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ, του χρονοδιαγράμματος για την εκεχειρία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων.  Τόσο οι Ιρακινοί όσο και οι Πέρσες “έθεσαν το όπλο παρά πόδα”. Ο ίδιος ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, γιόρτασε χορεύοντας στους δρόμους της Βαγδάτης μαζί με χιλιάδες Ιρακινούς τη λύτρωση από τον πόλεμο, με πυροτεχνήματα και χιλιάδες πυροβολισμούς στον αέρα. Αντίθετα, οι Ιρανοί υποδέχτηκαν με ανακούφιση την επίσημη ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους των πολιτικοθρησκευτικών αρχηγών τους να μη δίνουν πίστη στις εξαγγελίες περί ειρήνης.

Ο πόλεμος Ιράκ – Ιράν θεωρείται ως ο τελευταίος πόλεμος που εντάσσεται στο πλαίσιο της β γενιάς πολέμου, με τον τρόπο δηλαδή που διεξήχθη ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Όπως και ο Α Π.Π, τα στρατεύματα των δύο χωρών, λόγω κυρίως του τεχνολογικού τους επιπέδου, παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα παραταγμένα σε χαρακώματα, πραγματοποιώντας προελάσεις ενώ σημαδεύτηκε και από την χρήση χημικών. Μία από τις μαύρες σελίδες που σημάδεψαν την εν λόγω πολύνεκρη σύρραξη ήταν και η συμμετοχή ανηλίκων. 

Σε διεθνές επίπεδο, κατά την διάρκεια του Πολέμου Ιράκ – Ιράν, η Δύση διατήρησε μια ευνοϊκή στάση προς το Ιράκ, παρόλο που αμέσως μετά το τέλος του πολέμο οι σχέσεις Σαντάμ Χουσεΐν και ΗΠΑ ήρθαν σε πλήρη ρήξη με αποτέλεσμα τον Πόλεμο του Κόλπου και με αποκορύφωμα τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Διαβάστε επίσης: 14 Αυγούστου 1974 | Σαν σήμερα η Β’ Φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το μοιραίο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This