19 Μαΐου | Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Defence Redefined
Published on 19/05/2022 at 17:35

103 χρόνια μετά οι χιλιάδες ψυχές των Ποντίων ζητούν δικαίωση και καταδίκη του φρικτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα επιλέχθηκε συμβολικά καθώς αποτελεί την ημέρα αποβίβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919. Σε βάθος δεκαετίας υπολογίζεται πως τα θύματα της γενοκτονίας ανέρχονται σε περίπου 353.000 Πόντιους.

Η γενοκτονία αρχίζει με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα τελευταία θύματα υπολογίζονται σύμφωνα με μελέτες στην περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής.  Η έξαρση του Ανατολικού ζητήματος στις αρχές του 20ου αιώνα, η παρακμή των θεσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η μετάβαση της στην εθνοκρατοκρεντρική φάση, έφεραν μαζί τους κύμα διώξεων κατά των με τουρκικών και ιδιαίτερα των μη μουσουλμανικών εθνικών ομάδων που ζούσαν στη Μικρά Ασία. 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, προχώρησε σε πράξεις αντίστασης σε μια προσπάθεια να επιβιώσει στη γη που κατοικούσε για τόσους αιώνες καθώς με διάταγμα το 1916 αποφασίζεται η εξορία των αντρών και η μεταφορά των γυναικοπαίδων στην Μικρασιατική ενδοχώρα. Χιλιάδες θα εξοντωθούν στις ατέλειωτες “πορείες θανάτου”, άλλοι θα εξορισθούν ενώ πολλοί θα σφαγούν αργότερα από τους τσέτες του Κεμάλ, με την ραγδαία άνοδο του κινήματος των νεότουρκων. 

Όσοι Πόντιοι κατάφεραν να επιβιώσουν, προσφυγοποιήθηκαν και μετανάστευσαν στην Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Κύπρο και αλλού.

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένα από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Αρμενία, την Ολλανδία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης αναγνωρίζεται και από αρκετές πόλεις και πολιτείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης: Προκλητικός ο Τσαβούσογλου – Έκανε το σήμα των “γκρίζων λύκων” προς τους Αρμένιους σε εκδήλωση για την Γενοκτονία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

11η Σεπτεμβρίου 2001 | Πως έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ – Εκδηλώσεις μνήμης

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το μοιραίο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης η οποία αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I, το Αμφίβιο Πλοίο ESPS CASTILLA και την Φρεγάτα (Φ/Γ) ESPS NAVARRA, στις θαλάσσιες περιοχές…

Pin It on Pinterest

Share This