ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η “Φιλική Εταιρεία” από το 1814, προετοίμαζε το έδαφος για την εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, οργανώνοντας την Επανάσταση

“Ο όρκος” του Διονύσιου Τσόκου
21/03/1821
Πολιορκία Καλαβρύτων, με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Α. Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους. Η πρώτη πολεμική ενέργεια της επανάστασης θα λήξει νικηφόρα μετά από 5 ημέρες.
23/03/1821
Οι Μανιάτες, με την καθοδήγηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Μετά από αυτή την μάχη, η διεθνής κοινότητα μαθαίνει για την επανάσταση των Ελλήνων.

Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα από το ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο
23/04/1821
Ο Αθανάσιος Διάκος ηττάται στην μάχη της Αλαμάνας από τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη. Ακολουθεί ο μαρτυρικός θάνατός του.

Έργο του Αλέξανδρου Ησαΐα εμπνευσμένος από τη μάχη της Αλαμάνας
08/05/1821
Νίκη των Ελλήνων επαναστατών με ηγέτη τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς. Ο Λυκούργος Λογοθέτης κηρύσσει την επανάσταση στη Σάμο
09/07/1821
Απαγχονισμός Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, μαζί με άλλους τρεις επισκόπους κατόπιν εντολής από την “Υψηλή Πύλη”. Οι σφαγές συνεχίστηκαν σε όλη την Κύπρο για 30 ημέρες. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι από το έργο “9η Ιουλίου εν Λευκωσία Κύπρου” του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη:
“ Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψει! ”
23/09/1821
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μετά από πολιορκία κατακτά την Τριπολιτσά. Στρατηγικής σημασίας νίκη για τους Έλληνες, που τους εξασφαλίζει τον έλεγχο της Πελοποννήσου
01/01/1822
Ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου
30/03/1822
Η σφαγή της Χίου. 42000 Χριστιανοί σφαγιάζονται από τον Οθωμανικό στρατό.

“Η σφαγή της Χίου”. Του Ευγένιου Ντελακρουά
Τον Ιούνιο του 1822, ο μετέπειτα πρωθυπουργός του Ελληνικού κράτους Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει την ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του επικεφαλής των Τούρκων που έσφαξαν τους κατοίκους και έκαψαν την Χίο

“Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη” του Νικηφόρου Λύτρα
26/07/1822
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατατροπώνει την στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων. Μία από τις μεγαλύτερες ήττες των Τούρκων στην Στερεά Ελλάδα.

“Η μάχη στα Δερβενάκια” του Θεόδωρου Βρυζάκη
Αύγουστος του 1823
Ο Μάρκος Μπότσαρης με τους Σουλιώτες και τον Κίτσο Τζαβέλα (μετέπειτα Στρατηγό και Πρωθυπουργό) προξενεί μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις του Μουσταφά Πασά στην Μάχη του Κεφαλόβρυσου. Ο Μάρκος Μπότσαρης πέφτει ηρωικά νεκρός.
Περίοδος 1823-1825
Μαύρη σελίδα αποτέλεσε στην Ελληνική Επανάσταση η περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν εμφύλιες ταραχές. Αρχικά στην Πελοπόννησο βρισκόταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών της κυβέρνησης Γεώργιου Κουντουριώτη και της κυβέρνησης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η κυβέρνηση Κουντουριώτη τελικά επικράτησε προσφέροντας αμνηστία στους αντιπάλους της.
Οι ταραχές συνεχίστηκαν όμως και ως αποτέλεσμα ο Κολοκοτρώνης ο οποίος υποστήριζε την κυβέρνηση Μαυρομιχάλη φυλακίστηκε.
Στη Στερεά Ελλάδα επήλθε και πλήρης ρήξη του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την προσωρινή κυβέρνηση. Τον Μάρτιο του 1825, συγκρούστηκε στις Λιβανάτες με στρατιωτικό σώμα διοικητής του οποίου ήταν ο πρώην συναγωνιστής του Γιάννης Γκούρας. Ο Ανδρούτσος ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στην Ακρόπολη της Αθήνας για να δολοφονηθεί αργότερα πριν δικαστεί.
20/05/1825
Θάνατος του ηρωικού Παπαφλέσσα στην Μάχη στο Μανιάκη από υπέρτερες δυνάμεις των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

“Ο Παπαφλέσσας” του Διονυσίου Τσόκου
11/04/1826
«Η έξοδος του Μεσολογγίου»
Οι “ελεύθεροι πολιορκημένοι” υπερασπιστές του Μεσολογγίου αποφασίζουν την ηρωική έξοδο τους κατόπιν πολύμηνης πολιορκίας. Ακολούθησε η σφαγή ενόπλων και άμαχου πληθυσμού από υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις των Τουρκοαιγυπτίων. Η πτώση του Μεσολογγίου οδήγησε σε παραίτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη.

Στιγμιότυπο από το έργο ”Η έξοδος του Μεσολογγίου” του Θεόδωρου Βρυζάκη
24/11/1826
Νίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη επί των Τούρκων στην Αράχωβα. Για τους Τούρκους ήταν η δεύτερη μεγάλη καταστροφή μετά τα Δερβενάκια

“Η μάχη στην στην Αράχωβα” Του Peter Von Hess
20/10/1827
«Η ναυμαχία του Ναυαρίνου». Ο τριεθνής στόλος αποτελούμενος από ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατατροπώνουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Σημαντική εξέλιξη υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου” του Ambroise Louis Garneray
03/04/1827
Εκλογή του Καποδίστρια ως πρώτου Έλληνα κυβερνήτη από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας.

Πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια, του Τόμας Λώρενς
3/02/1830
Υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου. «Γεννιέται» το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος
Συμβολή γυναικών στην Επανάσταση
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους, ήταν οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης οι οποίες όχι μόνο αγόρασαν με δικά τους έξοδα πολεμικά πλοία αλλά και συμμετείχαν σε ναυτικές επιχειρήσεις.

H Μπουμπουλίνα στο πλοίο “Αγαμέμνων” ζωγράφου του Γερμανού Peter von Hess

Λιθογραφία της Μαντούς Μαυρογένους από τον Άνταμ Φρίντελ
Συνεισφορά της Κύπρου στους αγώνες του έθνους
Η συνεισφορά της Κύπρου στους αγώνες του Έθνους ήταν σημαντική. Εκατοντάδες Κύπριοι πολέμησαν σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Ανατολική Ελλάδα καθώς και σε ναυτικές επιχειρήσεις
«Αυτά μου τα ‘δωκεν ο ηρωισμός και η παλικαριά των Κυπρίων Φαλαγγιτών»
Στρατηγός, Χριστόδουλος Χατζηπέτρου, για τα παράσημα του

Η σημαία της “Φάλαγγας των Κυπρίων” κατά την Ελληνική Επανάσταση
25/03/1838
Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η ημέρα έναρξης της επανάστασης και ως επίσημη αργία του Κράτους κατόπιν διατάγματος του Βασιλιά Όθωνα το 1838. Μαζί με την ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης γιορτάζεται και η θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Σήμερα η Ελληνική Επανάσταση, τιμάται με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις σε Ελλάδα, Κύπρο καθώς και από τον απόδημο Ελληνισμό
3 Ιουνίου 1996 | Τούρκος στρατιώτης δολοφονεί τον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή
Στις 3 Ιουνίου 1996, ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή δολοφονήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα, στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο…
29 Μαΐου 1453 | Εάλω η Πόλις – Ο Ελληνισμός τιμά τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας
Στις 29 Μαΐου ο απανταχού Ελληνισμός τιμά τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγo…
19 χρόνια από το θάνατο του ηρωικού Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη
Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους και μαχητικότητας, ένα πρότυπο για όλους τους ιπτάμενους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας…
IAI | Παρουσίαση του νέου τετρακόπτερου APUS 25
Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε το νέο τετρακόπτερό της APUS 25 στη διεθνή αμυντική έκθεση…
Άρθρο άποψης | Συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα: Εθνική Αποτυχία ή Εθνική Ευκαιρία
Στις 27 Μαΐου 2025, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αποφάσισε με ειδική πλειοψηφία και όχι με…
Άρθρο άποψης | Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία – Η Τουρκία έχει SSB – Η Κύπρος έχει Συμβούλιο – Η Ελλάδα έχει κενό
Η παρουσία μου στη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας FEINDEF στη Μαδρίτη δεν ήταν απλώς μια ακόμη επαγγελματική αποστολή. Ήταν μια αφορμή για προβληματισμό.
Πολεμική Αεροπορία | Τελετή Ορκωμοσίας της Β ΕΣΣΟ 2025 – Φωτογραφίες
Ορκωμοσία των κληρωτών της Β΄ ΕΣΣΟ 2025, στις εγκαταστάσεις της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης, στην Τρίπολη, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης…
Ιράν – Ισραήλ | Το χρονικό της σύγκρουσης – Ο ρόλος της Κύπρου και τα μέτρα για τους πολίτες – Φωτογραφίες & VIDEO
Η ισραηλινοϊρανική σύγκρουση, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια μιας “τοπικού” χαρακτήρα σύγκρουσης και απέκτησε χαρακτηριστικά ευρύτερης
Εθνική Φρουρά | Εντυπωσιακό VIDEO από την ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2025
Εντυπωσιακό VIDEO από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς στην ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2025…
0 Σχόλια