16 χρόνια από το θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη – Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
Defence Redefined
Published on 23/05/2022 at 11:49

Στις 23 Μαΐου 2006 γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς έχασε ένα άξιο στέλεχος. Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών-τουρκικών μαχητικών, το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο. 

Σύμφωνα με τα γεγονότα της εποχής, μετά από αερομαχία το τουρκικό και το ελληνικό F-16, πιλότος του οποίου ήταν ο Ηλιάκης, συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Ο Τούρκος πιλότος, ανασύρθηκε σώος αφού εκτινάχθηκε έγκαιρα από το αεροσκάφος του.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), μετά από έρευνες για τις συνθήκες της κατάρριψης του ελληνικού μαχητικού, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι ο Έλληνας πιλότος εκτέλεσε άψογα την αποστολή του.

Διαβάστε επίσης: “Κανείς Απών” | Το συγκινητικό βίντεο εις μνήμη του Σμηναγού Μπαλταδώρου Γεώργιου

Ο Κώστας Ηλιάκης, έμπειρος πιλότος από το 1993 που ορκίστηκε Ανθυποσμηναγός, τον Ιούνιο του 2003 πήρε μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του «Αλεπού», όπου απέκτησε επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+ και συμμετείχε στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων την νύχτα ενώ διετέλεσε παράλληλα εκπαιδευτής αέρος.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, θα μεταβεί στη νήσο Κάρπαθο, για να παραστεί ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Κάρπαθο, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στη νήσο Κίναρο, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις ήρωες Πεσόντες εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και θα συναντηθεί με τη μοναδική κάτοικο του νησιού, την κυρά Ρηνιώ (κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη).

Με πληροφορίες από: ΥΠΕΘΑ, Defence ReDEFiNED

Διαβάστε επίσης: Ίμια 1996 | Οι τρεις πεσόντες αξιωματικοί και τα πολιτικά τετελεσμένα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This